Copenhagen Design Guide pt 1.

Prošle godine poželela sam da neke "već viđene" destinacije ponovim, produbim, doživim na bis... Tu je bio taj Pariz u finim epizodama (prva // druga // treća // o da, sprema se i četvrti nastavak), pa dugo toplo leto na omiljenim ostrvima, a kraj iste godine zatekao me je sa Air Serbia kartom za Kopenhagen!
To je grad gde sam prvi put putovala sama (!) i zabavila se preko svih očekivanja, grad koji me je počastio savršenim avgustom i detaljnim upoznavanjem sa skandinavskom modom (i to pre nego što je postala superkul, videti više - ovde). Tada sam doputovala direktno sa Hvara bez previše mozga: ništa mape, preporuke, Pinterest tabla - isključivo random cunjanje. Ovoga puta igrala sam skroz drugačije i opremila sam se sa tačno 73 unosa na svoju CPH mapu (overachiever who?!).
U ovom zimskom deljenju doživela sam Kopenhagen kroz njegovu najzgodniju stranu, kroz dizajn!
Da, istina je, bankrotiraćete i ne postoji nijedan pametan način da to izbegnete (mada možda direkt promena dinara u krune je manje šokantno iskustvo od trčanja u menjačnicu svako malo, ili prosto hrabro vucite karticu i ne ulazite u sms izveštaje - po volji). Ipak, jedno je sigurno nahranićete svoju dušu preko svake mere!
I zato vam danas skiciram jednu turu koja u idealnom omeru kombinuje: umetnost, istoriju, dizajn, a sve provučeno kroz moody danski filter.

Prva stanica je muzej Glyptotek koji će vas oboriti sa nogu! Još pre nego što priđete blagajni (savet plus, posetite ga utorkom kada je ulaz slobodan, pa nemojte ni prići blagajni) bićete očarani, jer pored zbrike (iz kategorije apsolutno fantastična!!) sama muzejska zgrada je poslastica!
Zimska bašta sa palmama se nalazi ispod ogromne staklene kupole, pa na primer sednete na jednu od drvenih klupa, a iza žbuna zapazite Rodinov "Poljubac". Ummm, OK.
Uz impresivnu zbriku umetnina starih i po nekoliko milenijuma (šetaćete kroz Antičku Grčku, Rim i Egipat, sve do francuskog i danskog XIX veka) u kombinaciji sa hiriurški preciznom igrom uzoraka, tekstura i boja stvarno ćete morati svako malo da prikrivate euforiju i gorki žal što i u svom gradu nemate jedno ovakvo mesto "za svaki dan". Ili sam to samo ja i umetnost me ushićuje i čini razneženom pahuljicom?
Uglavnom svi posetioci se prave skroz kul, pa i vi ležerno šetajte kraj dela Degasa i Gauguina. Da se malo priberete sedite u muzejsku kafeteriju (pod palmom, dabome), a svi šopoholičari mogu da se počaste mini verzijom "Mislioca" za na kamin.
Dantes Plads 7
Louise Roe je jedna od omiljenih danskih dizajnerki, brend sa njenim potpisom postoji od 2010. godine,  a publiku je osvojila vazama i čašama retro linija u bojama dragog kamenja, proizvedenih uz pomoć tradicionalne tehnike duvanja stakla.
Pre nekoliko meseci u Kopenhagenu je otvorila concept store gde se pored njenog dizajna mogu pazariti i komadi sa potpisom brendova kao što su: Møbel CopenhagenMichael AnastassiadesAlterlysetGrown Alchemist...
A kad vas iscrpi kućna matematika kako preneti svo to staklo i koliko mu zapravo to kruna dođe (šššš Louise Roe komadi su zapravo pristupačni) slobodno se sručite u Hideout stolice brenda Wiener GTV Design i proučite meni... Jer deo radnje pripada kafeu gde se služi jako dobra kafa i lagani zalogaji, ako uopšte ostetite glad uz toliko lepote.
Vognmagergade 9
I onda podižemo ulog!
Delom studio, pomalo radnja, možda deluje kao muzej, a zapravo je sve to, pa još na kub! E pa tako nekako bih vam ukratko opisala studio Oliver Gustav.
Oliver je kreativni konsulatant čija interesovanja kombinuju estetiku, umetnost, enterijere i baš sve između! On uspeva da stvori prostore koji istvremeno odišu aposolutnim mirom i filmskom dramom.
Da biste ušli dovoljno je da pozvonite i skliznete u njegov svet. Studio je ispunjen predmetima modernog dizajna uz antikvitete i potpuno nasumične objekte koji uklopljeni tvore skladnu celinu. I da li vas šaljem samo da bacite pogled? Jok!
Postavka je prodajnog karaktera, a iako ćete smrznuti od samog pogleda na aposolutnu art harmoniju u kojoj žive predmeti, dobra vest je da deo ponude ima i više nego pristojne cene (najniža je oko 10 evra, dok neki komadi na sebi nose cenu od nekoliko hiljada evra). Svakako, ovde se možete nakupiti inspiracije i eventualno proćaskati sa Oliverom, ili njegovim superljubaznim timom.
Kastelsvej 18
Paustian nameštaj postoji od 1964. godine, a od decembra prošle imaju concept store od koga će vam se zavrteti u glavi! Ne šalim se!
Ganc nova radnja nalazi se u zgradi stare banke u zgradi u stilu neoklasicizma. Vodeći danski biro Årstiderne Arkitekter odgovoran je za renoviranje i oh koliko su to genijalno izveli!
Sačuvani su orginalni svodovi i stubovi, a crno-beli pod tu je kao "tačka na i" kad vam se zamanta od silne lepote. Pored nameštaja i detalja sa Paustian potpisom tu su svi skandinavski klasici ukombinovani u prostor od nekoliko stotina kvadrata koje natkriva stakleni krov. Arhitekte se mudro nisu odrekle tajnih prostorija i sefova stare banke, već su ih pretvorili u male dizajn celine. Tako možete da ušetate u crvenu prostorijicu sa jednom stolicom, ili u malenu sobu ispunjenu ogledalima i svetlećim telima.
Iskreno, ako ovde uđete i ne doživite histeričnu "dete u prodavnici slatkiša" epizodu ne možemo se drružiti!
Radnju prožima aroma Snö brenda Skandinavisk, zamislite svež miris snega uz mrvu zimskih bobica i drveta. Nadam se da to zamišljate jednako spektakularno koliko je uživo. Bonus je da možete kupiti i knjige i časopise (Kinfolk naravno), a naredna tri meseca tu gostuje Mikkeller bar sa svojim craft pivima, kafom i čokoladom.
Niels Hemmingsens Gade 24
I onda predah.
Presecite dan kako biste došli sebi od svega što ste videli i doživeli, prilegnite dok u glavi sklapate kombinaciju a) kako se preseliti i kombinaciju b) šta sve prodati kako biste otkupili svoju wish listu (sve?!).
Za to najtoplija preporuka ide hotelu Skt. Petri koji je zgodno smešten u centru, tako da će vam do bilo koje navedene lokacije trebati između pet i desetak minuta hoda.
Hotel se nalazi u nekadašnjoj robnoj kući i skoro je renoviran, norveški biro Anemone Wille Våge pobrinuo se da ljubiteljima dizajna baš ništa ne manjka. U enterijeru su koristili poznate komade kao što su Platner stolice brenda Warren Platner i Snoopy Flos lampe. Vi ćete još prepoznati i Louise Roe vaze na svim stolovima.
Za one koji cene praktične informacije samo ću reći da je doručak iz kategorije suuuper, obavezno pri bukingu dodajte i tu stavku. Dovoljna je činjenica da imaju slavinu iz koje teče kapućino i mislim da nam je to svima potrebno u životu!
Dodatne poene odnose zbog izbora Frama kozmetike, radi se o lokalnom brendu iz Kopenhagena, ako nađete vremena posetite njihov concept store smešten u zgradi apoteke iz 1800. godine gde istorija i minimalizam  žive u potpunom miru (ako ne, kozmetiku možete pazariti i u hotelu).
Jasno je Skt. Petri je jedno od onih mesta koje luksuz razlažu na atome donoseći istinsku raskoš kroz brigu o dobrom životu uz fokus na prave stvari. Osoblje će se ponašati kao vaš nenametljivi prijatelj i u svakom trenutku će biti tu ukoliko vam treba bilo kakva vrsta pomoći. Već na samom sajtu možete videti njihovu listu Kopenhagen preporuka (vrlo vrlo dobru), a na raspolaganju je i uvek raspoloženi concierge.
Krystalgade 22
To be continued...

10 comments:

  1. Inspirativno, pitko iiiiii cekamo drugi deo...;))

    ReplyDelete
  2. Sjajan post! Koji fotoaparat koristis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zapravo nije fotoparat :)) sve fotke su napravljene Note 9 telefonom :)

      Delete
  3. Blogovanjem/blogingom (kako god da se kaze) se ne moze baviti svako tj moze ali se uvek vidi kad je nesto na silu, Vanja i ti ste prosto prirodno nadarene. Postovi su pravo uzivanje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvaala, i u moje i u Vanjino ime :)
      Pre svega blogovanje za mene je od samog pocetka super zabava i veliko uzivanje, drago mi je da se to i vidi :)

      Delete

  4. The math changes, however, if there are very few people mining a particular coin. If MitchellCoin were a real thing, and only a few people were mining it on their home computers, it wouldn’t be that hard, or that expensive, for someone to amass 51 percent of the computing power. Okay yes, blockchain systems are very complex, as you’d expect for a system that needs to be able to handle millions of people using it, worldwide. With our framework, executives can figure out where to start building their organizational capabilities for blockchain today.

    This skepticism that exists today is understandable because we’re still very early in the development and widespread adoption of blockchain technology. Or one where you store money in an online wallet not tied to a bank, meaning you are your own bank and have complete control over your money. You don’t need a bank’s permission to access or move it, and never have to worry about a third party taking it away, or a government’s economic policy manipulating it.

    For example, exchanges have been hacked in the past, where those who kept Bitcoin on the exchange lost everything. While the hacker may be entirely anonymous, the Bitcoins that they extracted are easily traceable. If the Bitcoins stolen in some of these hacks were to be moved or spent somewhere, it would be known. View and manage your balance across Wallet, the Exchange, and your hardware, all in your wallet dashboard.

    The game made headlines in December 2017 when one virtual pet sold for more than US$100,000. CryptoKitties also illustrated scalability problems for games on Ethereum when it created significant congestion on the Ethereum network in early 2018 with approximately 30% of all Ethereum transactions being for the game. Another early example is The Sandbox, a sandbox game originally released in 2012 but after being acquired by Animoca Brands in 2018 was remade to support blockchains.

    Companies are already using blockchain to track items through complex supply chains. The digital nature of the ledger means that blockchain transactions can be tied to computational logic and in essence programmed. So users can set up algorithms and rules that automatically trigger transactions between nodes. These public companies are either using blockchain, have cryptocurrency on their balance sheets, allow you to trade cryptocurrency, or are mining cryptocurrency. ETFs are a basket of securities that track an asset or index you can buy or sell on an exchange throughout the day. For example, many traditional ETFs will include bonds, currencies, commodities, and stocks and track the S&P 500 Index. https://www.reviewengin.com/how-will-blockchain-change-the-world-2022/

    ReplyDelete
  5. I am glad that it turned out so well and I hope it will continue in the .future because it is so worthwhile and meaningful to the community. BitStarz

    ReplyDelete

Back to Top