Paris Guide PT.3

Pariz, deo treći.
Položili smo turistički Pariz, glam&glitz, visoke tavanice i još više lustere, raskošne parkove i ulice koje skrivaju naskuplje couture kolekcije... Da li smo mogli da preskočimo turističke kvartove?
Apsolutno ne!
Već smo shvatili da je tamo sve bolje, pa su čak i stanice za početnike fantastične i ne preporučujem da varate i preskačete obavezne lokacije. Umesto da doživite nervni slom od užurbanog špartanja, preostaje vam da organizujte tajni fond i relgiozno štedite za nekoliko poseta.
No, hajmo na bitne stvari, u ovom deljenju motamo se po šik kvartu Le Marais (zahvata treći i deo četvrtog arondismana) i desetom arondsimanu, fantastičnom kraju koji naseljava skoro 90.000 ljudi i u sebi (uspešno) miksuje uticaje iz celog sveta, upravo tamo ćete pronaći organski kafe koji služi isključivo specijalitete sa Jamajke, ali i malu prodavnicu srpskih poslatica.

I odmah zabavna jutarnja preporuka, pravac - pijaca! Marché Saint-Martin je natkrivena pijaca otvorena još 1859. godine. Ukoliko se odlučite da jutro provedete tu, čeka vas full program: gužva, sveže namirnice, francuski božuri kao izašli iz slikovnice i ulično/penzionerski bend koji prži džez klasike.
U sklopu pijace je i bistro gde nedeljom možete svratiti na branč, traži se stolica više i osoblje je onako "francuski šarmantno", ali nekako u tom veselom metežu, uz prvu jutarnju zaboravite na sve.
Poene plus osvajaju zbog činjenice da im bašta postavljena direktno preko puta vatrogasne stanice. I da ste samo jednom bili u Parizu sigurno ste primetili da vatrogasce biraju na nekim modno/filmskim kastinzima. Tamne naočare na nos i jurite sto koji gleda na ulicu.
33 rue du Château d'Eau
I dalje ostajemo u kvartu, ali prelazimo u nešto modernije, Peonies Coffee and flowers postoji manje od dve godine, a suvereno se pozicionirao na must visit listi. Radi se o mestu koje je pomalo kafić, a pomalo i cvećara. Pa može preukusan kapućino za roze stočićem, a može i razigran buket za usput. Tačka u kome se sve to susreće jeste kratak jelovnik koji nudi doručkaste specijalitete pomnožene sa jestivim cvećem (razmišljajte u smeru avokado tosta i matcha palačinki sa mikrobiljem i laticama).
Enterijer je nesumnjivo ženstven, ali u onom modernom ne previše zašećerenom fazonu. Znači slobodno povedite drugarice, ali i dečka, pa i omiljene muške prijatelje. Povremeno organizuju i radionice izrade buketa, a od skoro imaju varijaciju na temu dizajn cveća i storytelling kroz fotografije. Znate već jedno od onih mesta gde će sve učiniti da zaboravite na realan svet. Pa zašto da ne?!
81 Rue du Faubourg Saint-Denis
Pa lagana štrafta od nekih dvadesetak minuta peške i stižemo u hram koncept šopinga - Merci!
Ova sasvimsuperposebna radnja dobro je poznata svakom korisiku interneta i to pre svega po šarmantnom fići sa Merci tablicama.
Fića je do sada menjao boje, bio je zatrpan poklonima, jelkama, iz njegove haube virilo je rastinje, a na krovu je nosio suncobran... Bez konkurencije, ovo je najpoznatiji autić Pineteresta!
I sama radnja menja se sezonski, tokom ovog leta prizemlje je bilo pretvoreno u plažu: sve je bilo posuto belim peskom. Dok je centralni deo radnje trenutno kompletno presvučen tartan tkaninom!
Iako je radnja prezabavna i instagramatična, ona može da se pohvali sa besprekornim bajingom i pristojnim cenama. Tamo ćete naći odeću i modne dodatke, ali papirnu galanteriju, kao i sve za dom... Povremeno zastanite, dišite i ponavljajte sebi da je u avionu dozvoljeno unošenje samo 23 kilograma prtljaga.
Predlažem stratešku pauzu u njihovom kafeu.
111 Boulevard Beaumarchais
U uličici iza smešten je možda omiljeni Instagram kafić - Boot. Moram da priznam da sam u ovom slučaju bila ona površna devojka koja ga je bez razmišljanja stavila na vrh svoje "obevazno videti" liste. Em padam da odličnu kafu (obavezno probati), em ima nešto tako čarobno u tom najmanjem ikada kafeu sa tirkiznim izlogom. Ovde se pokazala korisna moja sposobnost da "čitam" Instagram, Boot apsolutno nije razočarao, uživo je šarmantiji nego što sam zamišljala
19 Rue du Pont aux Choux
I dalje smo na polju "šlogova od lepote", ali ovde bar nećete rizikovati brzi bankrot (osim ako nemate dovoljno sredstava na kartici za jednog malog Picassoa, u tom slučaju ćaaooske :D). Za 12 evra idemo u Musée Picasso čija kolekcija broji 5.000 umetnina sa Picasso potpisom, kao i 10.000 predmeta koji su pripadali Pablu (što uključuje radove umetnika kao što su  Renoir, Cézanne, Degas, Rousseau, Seurat, de Chirico, Matisse..). I sama zgrada je impresivna (toliko impresivna da je u jednom trenutku tu bila smeštena ambasada Mletačke republike).
Odvojte par sati i pokušajte da rastumačite dela bez gledanja na kartice sa nazivima, zabava zagarantovana!
5 Rue de Thorigny
S prvim mrakom raspoloženje postaje još bolje (podrazumeva se da ste se do sada slobodno poslužili vinom), a naboj noći ovde dostiže svoj pun smisao. Zaista je puno restorana, barova i klubova koji drsko izazivaju vaš modni smisao, ideja jeste da ponesete svoje najbolje krpice, ali da pri tome nikako ne pokažete da ste se posebno trudili. Znam, znam, težak je to posao, ali evo brusimo znanje.
Svakako uz asistenciju kible u kojoj odmara francusko vino sve je nekako lakše (obavezno se opredelite za neko od prirodnih vina iz karte pića). Zadatak je da se prepustite aromama, preporuka je da pronađete nove prijatelje, idealno da se do ponoći združite naskroz dok pucate od smeha. Na primer veče počnete u bistrou Le Bouledogue (francuski buldog, dabome)...
20 Rue Rambuteau
A onda izbor prepustite dobro obaveštenim lokalcima i na primer završite u klubu Hotel Bourbon. Neka vas ime ne zavara, ovde nema spavanja! I upravo se tako izjašnjavaju, tvrde da su oni - hotel za one koji pate od insomnije! Enterijer predstavlja omaž italijanskom fotografu i dizajneru Willy Rizzou: puuuno pliša, mekani tepih i jasne asocijacije na sedamdesete. Prada, Miu Miu, Haider Ackermann, samo su neki od brendova koji su ovde imali svoje žurke. Atmosfera jasno kaže disko i vrlo brzo ćete shvatiti koliko su nekada noćni klubovi bili glamurozni, prihvatite taj osećaj, poručite koktel sa đumbirom (iz kategorije preukusan!) i lagano se njišite u ritmu, superseksi!
39 Rue des Petites Écuries

6 comments:

 1. Fotografije su... bez komentara, prosto uživam da ih prelistam.

  ReplyDelete
 2. Bravo za post 🎀

  Ukoliko želite, bacite pogled na moj novi blog https://pinktutuskirt.blogspot.com/?m=1 😊

  ReplyDelete
 3. Uvek se oduševim kada pogledam sličice, predivne su :)

  ReplyDelete

Back to Top