Paris Guide pt. 1

Pričali smo već ovde o Parizu, proučavali te slatke tragove, razmišljali o foto robotu savršene nedelje, i bome dobrano prostudirali Fashion Week situaciju (ovde i tu). Pet godina kasnije došlo je vreme da rifrešujemo male crne adresare i dopišemo nove tačke za besramno uživanje u francuskoj prestonici.
Počinjemo od osnova: Pariz je božanstven! I to je činjenica oko koje ćemo se svi složiti, svako putovanje bilo na budžetu, ili ne, bilo u romantičnoj, ili zabavnoj režiji i u bilo koje doba godine ostaviće vas i bez daha i istinski nadahnuti. Dodatni bod ide za činjenicu da Air Serbia do Pariza leti direktno dva puta dnevno!
Zato danas jedna pariska vožnja kad vam je do nečeg posebnog, kad život želite da začinite nekom dobrom fantazijom, da se izmestite iz realnosti i uvijete u nežan miris francuskih parfema i najkvalitetniji egipatski pamuk.


Rođendan, godišnjica, medeni mesec, ili jednostavno kad biste da gala proslavite sopstveno postojanje na svetu (uvek navijam za tu opciju) sve su to legitimni razlozi da se ozbiljno počastite!
Park Hyatt Vendôme je jedno od onih mesta koje će vas sa vrata zagrliti i došapnuti da je sve savršeno, tako vama u glavi, a u realnosti ćete kroz check in proći munjevitom brzinom, uz fantastičnu diskretnu uslugu.
Ameručki arhitekta Ed Tuttle je odgovoran za enterijer, Tuttle je veći deo karijere proveo u Aziji radeći u hotelskom segmentu, pa ne čudi što ovaj Park Hyatt odiše tom smirenom azijskom estetikom. On ističe da im je cilj bio da kreiraju hotel koji nije napadan u svom luksuzu, posebna pažnja posvećena je kupatilima (ona su veća od mnooogih hotelskih soba u Parizu!), vodili su i računa da gostima na raspolaganju bude sva tehnologija 21. veka, skrivena u retro dizajn.
Kako je cilj ovog hotela da gostima pruži apsolutno uživanje, kreveti i posetljina zbilja podsećaju na oblačiće, ako vam je do odmora, dovoljno je da se samo ispružite i "odmorite na kratko", probudićete se revitalizovani deset sati kasnije (been there, done that). Možda omiljena od svih, meni je bila igra sa svetlom i menjanjem ambijenta (slaba sam na to, priznajem!), uz nekoliko klikova naćićete se u sobi sa fino prigušenim svetlom, uz reflektovanje površina u boji starog zlata... Ipak, svakog ljubitelja umetnosti, sa nogu će oboriti činjenica da se kroz ceo hotel provlače originalne skulpture umetnice Roseline Granet, koju nazivaju Rodinom našeg doba.
Njene skupture ovde imaju i funkcionalnu ulogu, osim ukrasa na ogledalima one su ručke za prozore i lampe, pa ako ste nekada poželeli da prenoćite u muzeju, na pravom ste mestu. 
Enterijer je element koji će vas kupiti na prvi pogled, magija se dešava kasnije, kad otkrijete najbolji na celom svetu doručak (može biti poslužen i u sobi). Iako sam putovala po Aziji, iskreno nikada nisam probala tako svež mango, dok su jagode toliko sočne, da sam posumnjala da imaju tim samo za biranje voća... Kad smo kod osoblja, ovaj Hyatt neguje interesantu tradiciju, pri zapošljavanju prednost imaju oni koji do tada nisu radili u drugim hotelskim lancima, kao rezultat tu je nula francuske arogancije - samo iskrena ljubaznost. 
Ovaj hotel, kao retko koji, do kraja opravdava i svoju cenu i odličnu reputaciju. 
5 Rue de la Paix
Budući da je Park Hyatt zgodno smešten u drugom arondismanu na pljuc od trga Vendôme (otuda i naziv), do nekih od najzanimljivijih atrakcija će vam trebati samo dva minuta (da, baš prava dva minuta, ni slično francuskoj izreci "deux pas" koja može značiti sve od 2 metra, do 2 kilometra). S jedne strane vam je nacionalna opera Palais Garnier, dok ako pođete u suprotnom smeru direktno izbijate na park Jardin des Tuileries. Iako strastveno zagovaram "odgovorna štreberka" stav pri pripremi za putovanje, ovaj kvart je toliko bogat sadržajem i zabavom, da mogu mirne duše da vas pustim da sami istražujete. Skoro svaka ulica krije (pre svega) modni bingo!
U ovoj varijaciji na temu zaobilazimo klasične muzeje i idemo pravac na savremenu umetnost! Centre Pompidou smešten je u četvrtom arondismanu (deluje daleko, ali nemojte se obeshrabriti, šetnja do tamo je pravi doživljaj) i u njemu se nalazi najveći muzej moderne umetnosti u Evropi.
Centar je otvoren 1977. godine, a za njegov dizajn odgovoran je tim sastavljen od italijanskih i britanskih arhitekata, kao autori se potpisuju: Richard Rogers, Renzo Piano i Gianfranco Franchini. Reakcije na high tech izgled zgrade su bile pune skepse, pa je tako Le Monde nazvao građevinu King Kongom arhitekture. Ipak, Pompidou je izdržao test vremena i posle četiri decenije i dalje u velikom broju privlači ljubitelje umetnosti.
Penjanje pokretnim stepenicama natkrivenim providnim natrešnicama je poseban doživljaj, pa vam predlžem da muzejsku zbirku pogledate - naopačke! Krenite od poslednjeg sprata koji nudi spektakularan pogled na grad, nabrzaka možete nešto i pojesti u restoranu  Le Georges, čak i tokom tmurnih dana restoran je okupan svetlom, a zabaviće vas enterijer koji kao da je ispao iz filma - 2001: A Space Odyssey.
Što se kolekcije tiče ona broji 120.000 dela, od kojih je na stalnoj rotaciji tek 5%, u cenu ulaznice uračunat je i ulazak na posebne izložbe, kao i u Studio Brancusi. Constantin Brancusi je rođen u Bukureštu, ali je većinu svog života proveo u Parizu, u testamentu je svoj studio zaveštao francuskoj državi. Tako je 1997. godine napravljena tačna replika njegovog atelja ispunjena radovima (tamo je smešteno preko 130 skuptulra). Constantin bi bio iznenađen koliku popularnost danas doživljava na Instagramu, na lokaciji i hashtagu pronaćićete na hiljadu kadrova inspirisanih Brancusijevim stvaralaštvom. Ja, fanica boja, sam pak pala na instalaciju izraelskog skulptora Yaacov Agama "Kinetic interior". U svakom slučaju odvojete par sati za Pompidou, sigurno ćete se zabaviti i zamisliti... I ne propustite odličnu art knjižaru u prizemlju.
Place Georges-Pompidou
Kad shvatite da dan nije ni izbilza gotov (u Parizu tokom letnjih meseci sunce zalazi između pola 10 i 10 uveče), a da ste vi na nekih laganih 20.000 pređenih koraka, biće vam drago da ste izabrali hotel u samom centru. Iako će vas uštirkana posteljina vući da joj se predate budite jači od toga...pa ni u šoping nismo otišli!
Po mom iskustvu za Galeries Lafayette Haussmann, Printemps i  Bon Marché Rive Gauche najbolje je da ostavite vremena na knap, možda nešto tik pred zatvaranje? Jer ako krenete bez plana, moguće da ćete potrošiti gomilu vremena, ali i gooomiluuu para! U Parizu je veoma lako da zaboravite na realnost i peglate kartice kao da sutra ne postoji! Kada vidite rafove ispunjene modelima najboljih svetskih brendova skoro da će vam pozliti od lepote. Recimo to ovako, ne postoji nešto što ne postoji ovde: make up, kozmetika, moda, knjige, papirna galanterija, you name it... 
Izazovite svog unutrašnjeg Dalai Lamu da vas provede kroz ove opasne lavirinte trendova. 
I onda da se počastimo? Zaslužili smo!
Stiže preporuka za jednu pravu dizajnersku poslasticu! Restoran Monsieur Bleu smešten je u okviru kul muzeja Palais de Tokyo. Francuski arhitekta Joseph Dirand je ovde dao oduška svojoj naklonosti prema Art Deco stilu, prostor je zamislio kao kosmopolitsko mesto koje u zavisnosti od večeri može da bude elegantno, dramatično i intimno. Paleta se vrti oko zelene, zlatne i neizbežne crne i bele boje, a mermer neprikosloveno dominira. Kuhinja se ponosi kovanicom "brasserie-chic". Dok je gostima u letnjim mesecima na raspolaganju bašta koja pruža fantastičan pogled na Ajfelovu kulu i Senu. Rezervišite online, nepomenite da biste voleli sto sa pogledom i prepustite se ukusima. I naravno da ćemo i vino iz Provanse, o realnosti ćemo misliti kad joj se nekada vratimo ;)
20 Avenue de New York
To be continued...

4 comments:

  1. Predivno! Pariz stvarno jeste divan u svakoj varijanti, ali volela bih da ga jednom dozivim i u ovoj varijanti. Hvala sto si ovo podelila sa nama, inspiracija si!

    ReplyDelete
  2. jako lijep vodič kroz Paris, nadam se da ću ga i ja jednom uspjeti posjetiti.

    ReplyDelete
  3. Zaista prelepo! I na storijima je delovalo carobno, ali ovako jos sa opisima - magicno! Volela bih da jednom vidim Pariz tako, sve je nekako luksuzno, ali svedeno, jako mi je se to inace dobada kod tebe. Jednostavno i prirodno pises svaki post-putovanje prozivim m licno. Uzivam da dodjem ovde spojim nekoliko tekstova i tako malo odlutam. Divna si!

    ReplyDelete
  4. Francusku sam posetila samo jednom, bilo je davno, provela sam nedelju dana na Azurnoj obali, volela bih da sam imala priliku da posetim i Pariz jer je zaista predivan grad, za zaljubljenike u umetnost i istoriju :) predivne fotkice kao i uvek.

    ReplyDelete

Back to Top