Guide: Bucharest

Iskreno, da ste me pre mesec dana pitali koji vodič je sledeći na redu vožnje, sigurna sam da mi ni na kraj pameti ne bi bio Bukurešt. Ali, ovaj vodič kao da se sam napisao.
Rumunska prestonica je raskrstila sa imidžom kakav je imala do 1989. godine, a koliko god mi bilo teško da priznam iz vizure mog age boxa, to je ipak bilo pre trideset godina.
I pomak je jasno vidljiv, i to kakav!
Bukurešt je zadržao svoje raskošne parkove, arhitekturu prepisanu iz francuskih udžbenika (sve sa trijumfalnom kapijom) i tu zgradu parlamenta, a na sve to su dodali malene kafeterije, hipsterske kafiće, odličan shopping, dobre muzejske kolekcije, barove, klubove i baš sve što razmaženog putnika duša ište.
Kao novopečenog turistu u Bukureštu, najpre će vas poslati u Cărturești Carusel (u prevodu vrteška svetla) fantastičnu knjižaru koja se 2015. godine uselila u renoviranu zgradu iz XIX veka u samom gradskom jezgru. Radi se o hiljadu kvadratnih metara koji se rasprostiru na četiri nivoa dizajniranih kroz igru geometrije i nepravilnih oblika, visoki stubovi tu, spektakularne spiralne stepenice tamo... Ponuda broji 10.000 knjiga i 5.000 ploča i DVDijeva, uz gooomilu raznovrsnih sitnica za kuću i galeriju.
Strada Lipscani 55
Ipak, pravi knjigoshopping vas čeka odmah iza ćoška, Antic Exlibris je knjižara koja prodaje isključivo knjige na engleskom jeziku po ceni od 19.99 leja (oko 5 evra) i tu ćete otprilike pronaći sve  od klasika, do novih hitova, sve do coffee table izdanja.
Strada Doamnei 23


Kad nahranite dušu, vreme je za pravu hranu (ma, nikada nećeš smršati Jelena) i to ovog puta pričam i o gastronomskim zanimljivostima, ali i enterijerskim bravurama. Zato pravac bistro Kane, lokal koji u sebi spaja glamur zlatnih akcenata i mermera, minimalizam prirodnih materijala i džunglu! I nekako ovde nijedan element nije suvišan, a za dizajn rešenje zaslužan je arhitekta Bogdan Ciocodeica (više o njemu kasnije) koji je ukombinovao nameštaj i detalje brendova kao što su Normannn Copenhagen, Bolia, HK Living i H&M Home (koji zapravo postoji u Bukureštu, uprkos šturim podacima koje daje internet).
Ponuda prati enterijer, iako su cene malo više to ćete im oprostiti kad vam posluže tost sa pečurkama, cveklom i poširanim jajima, na crnom hlebu koji sami mese. Nedeljni branč je vreme kada Kane postaje košnica, a  ponedeljkom ne rade.
Strada Tunari 60A
Palatul Parlamentului je naravno obavezna stanica, jer se rumunska palata parlamenta prostire na 34.000 kvadrata što je čini drugom najvećom administrativnom zgradom na svetu (poređenja radi, na prvom mestu je Pentagon).  Da bi ovo velelepno monumentalno sumanuto zdanje nastalo srušeno je oko 9.000 kuća i raseljeno je oko 40.000 ljudi, najveći deo završen je između 1984. i 1989. godine, a u ovoj igrici velkih brojeva treba spomenuti i tim od 700 arhitekata koji je radio na projektu.
Danas je samo 30% od ukupne površine u upotrebi i svi zainteresovani ga mogu posetiti u sklopu organizovanih tura. Moj predlog je da uradite nešto bolje! A to je poseta Muzeju savremene umetnosti MNAC koji je smešten u krilu E4 zgrade parlamenta. Zauzima četiri sprata, a do svakog se stiže staklenim liftovima koji pružaju spektakularan pogled na grad (jedna reč - zalazak). Ipak to je samo added value i sama muzejska kolekcija je vrlo dobra.
Strada Izvor 2-4
Šetnja po zgradi parlamenta će vas, oh verujte mi, baš izmoriti. Ova mala štreberka je posmatrala šta aplikacija kaže i od jednog do sledećeg krila napravićete oko 2.000 koraka. Kako ne biste pali sa nogu, jednostavno pređite ulicu i posetite restoran Social One. Na prvu će vas osvojiti industrijsko uređenje uz detalje u nežnoroze nijansi i neonske poruke, a zatim će vas dodatno kupiti ooodličan burger (da li se kalorije na putovanju uopšte računaju?).
Bulevardul Unirii 1
I onda vas moram poslati na najtrendi Bukurešt mesto, Frudisiac je suludo popularan kafe u kvartu Dorobanți (ovaj kraj liči na beogradski Vračar, obevezno istražite, krije gomilu bisera). Maleni lokal uređen je u skandinavskom stilu gde dominira veliki zajednički sto, slobodno mesto je skoro misaona imenica, ako ovde želite da sedite, ili birajte nepopularnije termine (skoro nepostojeće), ili jednostavno budite strpljivi i sačekajte svoj red. A zašto?
Osim radi odličnog kapućina, ovde se dolazi na palačinke sa pistaćima, borovnicom, jagodama i ulupanim maskarpone sirom. Ommmmmm.
Intrarea Bitolia 4
Jedan od mojih Dorobanți favorita definitivno je i Cava Bistro. To jedno od onih mesta gde je sve na taman. Veliki lokal je orijentisan dvostrano i kupa se u prirodnom svetlu, osoblje je iskreno super friendly, kuhinja se ponosi epitetom organic (možete i zaviriti u otvorenu kuhinju i uveriti se u njihov pristup), wi fi i muzika su na visokom nivou, a činjenica da je to zapravo i vrlo fini wine bar ovu devojku čini veoma srećnom.
Calea Floreasca 91-111
I onda ipak da i još nešto prezalogajimo? Kajaćemo se tek u junu, ali hej, pored toliko parkova u Bukureštu je lako organizovati rekreaciju. Mikkeller je smešten na samom obodu Herăstrău parka, pa lako možete ukombinovati šetnju uz jezero i posetu ovom mestu. Zapravo to je pivnica, a ja ne pijem pivo i šta ja uopšte radim tu?
Mikkeller je jednostavno superkul mesto, enterijer takođe nosi Bogdan Ciocodeica potpis, radi se o lepoj dvospratnici u ušuškanoj ulici, pa ćete jednostavno zažmuriti na pivo i posegnti za pork belly sendvičom (iz kategorije odličan). Upozorenje: radi tek od 17 časova.
Preporuka plus ide i činjenici da je u garaži (!) iste kuće smešten Bob Coffee Lab mikro pržionica i kafeterije, tamo ćete pronaći dobru (dobruuudobruuuu) kafu, možete džabalebariti ispred sa okupljenom ekipom, ili uzeti svoju za usput, pa pravac park da aplikaciji zadate novi izazov.
Piața Charles de Gaulle 3

4 comments:

Back to Top