Budapest: Style Guide

Prošle nedelje šetali smo i istraživali šta to fino ima u Bukureštu (hint - svašta!).
Ni ove ne idemo dalje, posmatramo Budimpeštu, ali pričamo o globalnim trendovima, modi i lepoti.
Budimpešta i svetska mapa stila?
Oh da! U poslednjih nekoliko godina mađarska prestonica se sasvim lepo tu pozicionirala. Svet je gladan novih uticaja, autentičnog iskustva i priča koje nisu ispričane milion puta (helouuuu dosadna tajno neuhvatljive francuske lepote!).
Budimpešta, iako je fina evropska prestonica, nosi u sebi dozu egzotike dovoljnu da se svetski trendseteri potrude da nauče pokoju reč na mađarskom (odmah da vam kažem to je mission impossible, ali i dobra lekcija koju bi dragi Beograd mogao da prepiše).
Zato je danas fokus na brendovima koji (re)brendiraju Manđarsku.


Kozmetika Omorovicza postoji od 2006. godine i važi jednu od najluksuznijih.
Net-a-porter je jedno od mesta gde možete kupiti kremice i maske bazirane na blagotvornoj termalnoj vodi uz aktivne sastojke koji omogućavaju da se minerali direktno apsorbuju u kožu. Iako internet već neko vreme bruji o proizvodima koje su osmislili Stephen de Heinrich de Omorovicza (kraljevskog porekla, naravno) i njegova supruga Margaret moram da priznam da sam ozbiljno podigla obrve kad sam shvatila da je razmažena beauty scena Australije kompletno poludela za njima!
Dok mi uzdišemo za korejskim preparatima, njima je Budimpešta ta tačka magične daljine koja sve čini tako, tako privlačnim. Omorovicza linija broji 42 preparata, neki od njih sadrže dodatke kao što su zlato, ili blato iz termalnog jezera Heviz. Takođe, njihovi proizvodi su deo beauty paketića u Etihad avionima.
Možda sledeći put kad krenete da šopingujete kozmetiku preko okeana da ipak sednete u kola i skoknete do Budimpešte?
Budapest, Andrássy útca 2
Sledeća marka na ovoj listi je sigurna sam dobro poznata svim ljubiteljkama mode. 
Nanushka je brend koji se diskretno uvukao u prve redove, njega nose istinske online zvezde kao što su:  Lucy Williams, Aimee Song, Camille Charrière, Caroline de Maigret... 
Kreatorka Szandra Sándor osnovala je Nanushku 2005. godine kao diplomac London College of Fashion. Szandra je odabrala da se vrati u Budimpeštu i tamo, korak po korak, gradi svoju modnu marku. Ponosna je na činjenicu da se sve izrađuje u Mađarskoj, dok je prodaja orijentisana globalno. 
Uz web shop i društvene mreže jasne estetike Nanushka je uspela da uđe među velike igrače i da doživi da je su danas njene kolekcije sastavni deo sezonskih modnih pregleda sajtova i magazina kao što su WWD, Vogue, Harper's Baazar...
Minimalistički modeli nose cene između 100 i 600 dolara, a cool vajb koji Szandra i njen tim postižu uz odlične stajlinge i kreativne koncepte koje prikazuju na Instagramu doveli su ih do činjenice da se lagano približavaju brojki od skoro 100 hiljada pratilaca na toj mreži. 
Na sve ovo dodajem i činjenicu da je butik u Budimpešti zapravo svojevrsna kombinacija concept store-a i kafića, gde možete razgledati odeću, a zatim odmoriti na velikim žutim sofama uz kafu.
Idealan izgovor za put. 
Budapest, Bécsi útca  3
Poslednja marka u ovom deljenju je moj favorit!
Brend Áeron je najmlađi na ovoj listi i sigurnim koracima iz Budipešte grabi ka svetskoj prepoznatljivosti. Eszter Áron je dizajnerka koja stoji iza koncepta koji je zajedno sa tri prijateljice i poslovne partnerke lansirala 2011. godine. 
Njihova misija je vrlo jasna i hrabra, one žele da ljudi prepoznaju da je Áeron brend iz Budimpešte, na isti način kao što se, na primer, Švedska estetika očitava u Acne konceptu. To što nisu u nekom od modnih centara vide kao svoju prednost, a ne manu, iz razloga što imaju šansu da brendiraju stil po svojoj želji, bez opterećenja i poređenja sa kreatorima iz okoline. 
Prodaja je okrenuta istočnom tržištu, čak 60% kupaca živi u Japanu. Áeron se u Japanu prodaje u robnoj kući Isetan, kao i u lancu Tomorrowland, a pored toga veliki broj kupaca potiče iz Južne Koreje, Kine i Hong Konga. 
Eszter je završila i modni dizajn i biznis školu što objašnjava njeno odlično baratanje brojkama i poslovnim knjigama, strategijom i razvojem. Ipak, njen smisao za dodavanje savremenog ruha klasičnim modnim predmetima je presudan za brz uspeh. 
Estetika o kojoj toliko brine je skoro pa besprekorna, društvene mreže brenda pre podsećaju na umetničku galeriju, nego na komercijalne profile. Sve se ne završava samo na privlačnim slikama, kako bi se izborili sa globalnom konkurencijom Áeron odlikuje imidž brenda u kome se dosta toga polaže na kvalitet materijala i savršenu izradu. 
Ako ste već pošli da se pakujete, pročitajte i gde da izađete kad ste već u Budimpešti. 
Srećan put!
Budapest, Erzsébet tér 9-10

4 comments:

Back to Top