Copenhagen design guide: shopping

Poslednja epizoda iz (ovog) Kopenhagen deljenja.
Jedan fin, praktičan vodič šta zapravo staviti na spisak suvenira, a zatim u kofer. Zaboravite na šarene magnete i keramičke figurice (što se mene tiče i sada, a i vala skroz na skroz!) i razmišljajte u smeru autentičnog dizajna koji će vas u godinama koje slede sećati na vaše putovanje. Ako planirate da počastite i prijatelje i rodbinu garantujem oduševljenje.
Oni koji baš paze na času sećaju se posta o danskim dizajn favoritima (ostali - klik ovde),
Danas ćemo kombinovati tradiciju i savremeni dizajn, malo drvo, malo staklo, pa red kozmetike. Zajednička crta? Sve je n-e-o-d-o-lj-i-v-o!
Pa pođimo.


The Wooden Monkey, Kay Bojesen
Istinski klasik skandinavskog dizajna, preslatki majmunčić se pravi od tikovine i afričkog limba drveta. Postoji od 1951. godine i maskota je danske televizije, odnosno njenog programa koji se bavi divljim životinjama, takođe je i jedna od uobičajnih nagrada u kvizovima. Svaki se sastavlja od 31 komadića koji se izrađuju i obrađuju u Danskoj. Zbog svojstva drveta od kog se spravlja svaka figura je unikatna i poseduje sopstveni šarm.
Kome kupiti: omiljenom nećaku.
Gde kupiti: u robnoj kući Illums Bolighus.
Koliko košta: od 70 evra.
Vita Notebook, Notem
Studio Notem postoji od 2017. godine, radi se o malom, mladom, ali ambicioznom brendu. Svi proizvodi su osmišljeni i proizvedeni u Danskoj i spravljaju se od najkvalitetnijeg skandinavskog papira. Malena sveska na crveno-bele pruge je istovremeno ljupka i elegantna, a njene dimenzije su idealne da vam uvek bude pri ruci.
Kome kupiti: prijateljici koja sanja da obiđe svet i ceni osećaj finog papira pod vrhom grafitne olovke.
Gde kupiti: u nezavisnoj knjižari Cinnober gde ćete još pronaći odličnu ponudu art, dizajn i knjiga o arhitekturi.
Koliko košta: oko 8 evra.
Balloon vase, Louise Roe
Na ovu vazu sam vam već skrenula pažnju - ovde, i da, naravno da ćete poželeti da je kupite sebi, skroz podržavam. Radi se o zgodnoj retro vazi koja nastaje tradicionalnom tehnikom duvanja stakla, postoji u par veličina, nekoliko stilova i boja. Paleta nežnih nijansi obuhvata: plavu, burgundi, amber, zelenu, boju dima i stakla. Roe potpis se trenutno jako lepo kotira u modnim i dizajn krugovima i baš ovu vazu videćete na trendi slikama na Pinterestu.
Kome kupiti: roditeljima! Oni će umeti da cene zanatsku izradu i finu obradu stakla u bojama dragulja.
Gde kupiti: u ganc novoj Louise Roe concept galeriji, pročitajte više.
Koliko košta: od 80 evra.
Apothecary Body Lotion, Frama
Svaki proizvod u okviru kozmetičke linije brenda Frama nastao je u Kopenhagenu i kreiran je isključivo od prirodnih sastojaka. Kolekcija je uniseks i izrađena je od miksa esencijalnih ulja koja nude čist, osvežavajić i jednistven miris. Kad kažem jednistven baš tako i mislim! Taj miris kombinuje sandalovinu, kedar i ylang ylang u takvom omeru da ćete bez razmišljanja strpati sve bočice iz hotelskog kupatila u svoj neseser.
Kome kupiti: dečku, pa posle sledite moj primer iz hotela i jednostavno mu ćapite bocu kad ne bude gledao.
Gde kupiti: iako ćete ovu kozmetiku pronaći u svim značajnijim robnim kućama, kao i u hotelu Skt. Petri, svoju kupovinu obavite u fantastičom Frama Studiju  kupovina tamo je posebno iskustvo.
Koliko košta: 66 evra.
Tote Bag - Mirage, Ferm Living
Ferm Living je brend čija je baza smeštena u Kopenhagenu, ali nameštaj i detalje za kuću osmišljavaju i realizuju zajedno sa umetnicima i zanatlijama širom sveta. Osim stvaranju vrhunskog dizajna koji je tu da svaki oplemeni svaki prostor, veoma su povsvećeni očuvanju planete i ponose se svojim odgovornim poslovanjem. Njihov tekstil nosi oznaku GOTS (Global Organic Textile Standard) što u prevodu znači da je u proizvodnji korišćeno najmanje 95% organski uzgojenih vlakana, kao i da se poštuju stogi kriterijumi dalje prerade.
Kome kupiti: kolegama koji nisu dopustili da dosadni mejlovi prodru u vaš odmor u Skandinaviji.
Gde kupiti: u robnoj kući Illums Bolighus.
Koliko košta: 35 evra.

2 comments:

  1. Moja mama ima tog drvenog majmuna. Znaci ukrascu joj haha!

    ReplyDelete

Subscribe to my blog!

Back to Top