Made in Denmark

Koliko dugo možete da izdržite da u razgovoru o enterijerima ne spomenete estetiku Skandinavije?
Moj lični rekord? Hmmm, pa možda nekih 47 sekundi...
Padam, pa padam na skandinavski stil!
Pročišćene linije. Obazriva upotreba boja. Neverovatno razrađena igra tekstura. Napredno poznavanje formi.
Dizajn koji stiže sa severa Evrope jednostavnim rešenjima zadaje ozbiljan zadatak konkurenciji!
Njihov osećaj za feeling tjunovan je toliko precizno da će svaki predmet koji uselite u svoj dom načiniti (veliku) razliku. U ovom deljenju osvrnućemo se na najbolje savremene danske brendove, one čiji rad je usmeren na masovnu proizvodnju, a uprkos tome, uspevaju da zadrže autentičnost. Oni se bez kompromisa bave nijansama, kroz svaku novu kolekciju unapređujući svoj rad, ali i globalne trendove.


Bloomingville
Dizajnerka enterijera Betina Stampe osnovala je Bloomingville 2000. godine, a ubrzo joj se na mestu direktora kompanije pridružio i muž, tokom nepune dve decenije uspeli su da se nametnu kao jedni od najuspešnijih kada su u pitanju aksesoari za dom i sitniji nameštaj. Svake godine na tržište izbace dve velike kolekcije, pet manjih i posebnu božićnu liniju. U konstantnoj potrazi za inspiracijom njihovi dizajneri se često igraju sa trendi bojama i materijalima, ali nikada ne odstupaju od postulata danskog dizajna. Ukratko? Bloomingville proizvodi highly addictive detalje za kuću, poželećete da ih kupite - sve!
Gde kupiti?
Trenutno ne postoji zvanično prodajno mesto kod nas, ali gradski tračevi kažu da bismo tokom ove godine mogli da dobijemo radnju gde ćemo moći da pazarimo aktuelne kolekcije. Do tada, ukoliko ste hrabri možete se okušati u online shoppingu, ili krenuti put Budimpešte.

Broste Copenhagen
Iako biste gledajući ponudu i stil ove danske kompanije pomislili da se radi o savremenom brendu, prevarili biste se. Broste Copenhagen postoji još od 1955. godine kada je Ulf Brøste, sin danskog trgovca, okupio zanatlije i modernizovao proces proizvodnje, učinivši njihove predmete komercijalnijim i dostupnim većem broju kupaca. Danas, dizajnerski tim na čelu sa Charlotte Thorhauge Bech najčešće radi sa prirodnim materijalima, bojama i materijalima stvarajući komade koji slave jednostavan način života u Skandinaviji. Brend u svom portfoliju ima nameštaj, rasvetna tela, predmete od tekstila, a postali su prepoznatljivi po izuzetnoj kolekciji posuđa i escajga.
Gde kupiti?
Nažalost, kod nas nije dostupna njihova ponuda. U suprotnom bih ja već bila ponosna vlasnica Jelva stola (u kombinaciji zlatne i bledo roze, tužan uzdah). Ostaje nam da pinujemo njihove sjajne kampanje, dok ne budemo u mogućnosti da ih uselimo na naše stanove.
Muuto
Kreativni direktor Kristian Byrge i njegov poslovni partner Peter Bonnén pre deset godina su osnovali Muuto, značenje te reči na finskom jeziku je doslovno "nova perspektiva". I to je upravo ono što su želeli da ponude svetu. Osetili su potrebu da iskažu divljenje, ali i stave svoj potpis na stvaranje nove skandinavske tradicije. Svi ljubitelji dizajna dobro su upoznati sa Muuto ponudom, njihov stil, pre svega, odlikuje česta upotreba fluidnih linija, uporno korišćenje mat nijansi i konstantno iznalaženje novih upotreba različitih materijala (najpopularniji proizvod su viseće lampe Unfold koje su, neočekivano, izrađene od silikonske gume). Kako bi zadržali svoj imidž maštovitih inovatora, Muuto svake sezone udružuje snage sa najpoznatijim produkt dizajnerima kako bi svetu ponudili - šta? O upravo, novu perpektivu.
Gde kupiti?
Muuto nameštaj i sitnice za kuću pronaćićete u novootvorenoj concept radnji Gir, takođe deo ponude možete nabaviti i u Nitea salonima.
Hay
Supružnici Rolf i Mette Hay su se 2002. godine udružili sa biznismenom Troels Holch Povlsenom kako bi pokrenuli brend Hay. Njih je spojio zajednički cilj, a to je bilo stvaranje predmeta koji će postati nova klasika, ali uz bitnu stavku, da se oni prodaju po razumnim cenama. Sada, predmete sa Hay potpisom možete naći u više od 50 zemalja širom sveta. U temelju njihovog uspeha jeste ideja da u bogatoj paleti boja reintrepetiraju danski nameštaj i aksesoare iz pedesetih i šezdesetih godina i da tako modernizmu udahnu novi život.
Često sarađuju sa etabliranim dizajnerima, između ostalih za Hay su radili: Doshi Levien, Scholten & Baijings i braća Bouroullec. Prošle godine lansirali su novu liniju Wrong.London pod kreativnim vođstvom britanskog dizajnera Sebastiana Wronga. Ipak, ono čemu se mi, obični smrtnici, najviše radujemo jeste posebna Ikea kolekcija koja će se u radnjama pojaviti tokom 2017. godine.
Gde kupiti?
Paaa, nadamo se brzom otvaranju naše Ikee i misli usmeravamo na to da i nas pogodi specijalna kolekcija. Što se glavne linije tiče, IDC Design centar nudi opciju poručivanja Hay proizvoda (uz ovo ide mala molba za njih da srede svoj sajt, čak ni podaci o kontaktu nisu ispravni, tako da se nadam da i dalje imaju tu opciju).
Gubi
Gubi i Lisbeth Olsen osnovali su kompaniju Gubi 1967. godine, a sada su na njenom čelu njihovi sinovi Jacob i Sebastian. Za razliku od roditelja koji su se bavili proizvodnjom Olsen nameštaja i trgovinom tekstilom, sinovi su videli širu sliku, 2001. godine preuzeli su porodični biznis, značajno promenivši kurs poslovanja. Započeli su potragu za zaboravljenim ikonama dizajna XX veka, vraćajući njihov dizajn u proizvodnju (najpoznatiji revitalizovani predmeti su: Beslite lampa Roberta Dudleya Besta, Adnet ogledalo Jacques Adnet i Gräshoppa  lampa Grete Grossman). Paralelno sa reinvencijom radili su i na razvijanju novih proizvoda, tako su u saradnji sa dizajn studijom GamFratesi stvorili klasik za XXI vek - stolicu Beetle. Ako iole obraćete pažnju na dizajn novih kafića i restorana, sigurno ste primetili da Beetle ubrzano preuzima primat kada se radi o enterijerima finih mesta. Plišana varijanta se odmetnula i samostalno živi (superzabavan!) život.
Gde kupiti?
Proizvode iz Gubi asortimana možete poručiti preko IDC Design Centra.

9 comments:

  1. Tvoj blog izgleda predivno! pre di vno.
    Sadrzaj je kao i uvek odlican. Ne menjaj se!

    ReplyDelete
  2. Naravno skandinavski dizajn je jedan od najboljih savrscen i prociscen i tako sik. Divan post i divne brendove si odabrala i predstavila :)
    www.ivanasworld.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedva sam se svela na ovo, toooliko ih je divnih <3

      Delete
  3. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.

    Simple but very accurate info... Many thanks for sharing this one.

    A must read post!

    my website: 부산달리기

    ReplyDelete
  4. Thanks to my father who shared with me regarding this web site, this weblog
    is actually amazing. 휴게텔

    ReplyDelete

Back to Top