Copenhagen Design Guide pt.2

Nastavljamo u punoj brzini, ovog vikenda real life stavljamo na stranu, od toga stvarno svi moramo da odmorimo. Znači, ništa svakodnevni problemi, emotivne drame i pitanja o smislu i postanku, samo smo eto zahvalni.
Zahvalni što postoji to božanstveno mesto koji slavi lepotu i dizajn u njihovim najboljim izdanjima. Doći u Kopenhagen samo da biste bacili pogled na dizajn klasike? Apsolutno legitimno!
Prvi deo ste pretpostavljam apsolvirali?
U ovom nastavku u cik-cak formaciji i savršenom omeru kombinujemo lokacije koje će vas rasplakati svojim cenama (moramo se nečim i motivisati za ovu 2019.), ali i one gde  možete osloboditi svoju skrivenu kupoholičarku.

Počinjemo od jednog ozbiljnog old school mestaIllums Bolighus je osnovan 1925. godine! Postali su poznati po, za to vreme, inovativnom konceptu prikazivanja ponude u okviru enterijerskih celina u kojima nameštaj, tekstil i detalji tvore umetničke postavke. Od tog koncepta nisu odstupili ni danas.
Zgradu u kojoj je robna kuća 1961. godine projektovao je Kay Kørbing i nalazi se u samom srcu Kopenhagena, zbog centralne pozicije na meti je brojnih turista, ali birajte manje popularne termine (hvala Google map) i prepustite se senzacijama na četiri sprata!
Jer, ovde ćete kompletno šinuti, u prizemlju su smeštene sitnice - tu možete pazariti suvenire i poklone. Naravno, kad ja kažem suvernire mislim na Louise Roe vaze,  Skandinavisk svećedrvenog majmunčića Kaya Bojesena...
Dalje zapravo prelazite nivoe, od tekstila, preko kozmetike i kuhinjskih pomagala, sve do printova, papirne galanterije i sofa za koje ćete se zapitati dal' je ok da ih unesete u avion (nije). Takođe, baby deo je da se izbezumite.
Amagertorv 10
Ako ste u Kopenhagenu i ne svratite u Hay House... Zapravo...  Ne postoji ako - morate u Hay House, okej?!
Hay je mlada danska marka, postoji od 2002. godine i veoma lako su zadobili naklonost publike i verne kupce. Radi se o brendu koji u svom portfoliju kombinuje veće komade nameštaja uz sitnice za kuću i promišljen kancelarijski pribor.
Pa tako i ova radnja predstavlja kombinaciju svega toga, nalazi se u zgradi u strogom centru grada i zauzima par spratova. Za razliku od klasičnih radnji sa namštajem gde se prodavačicama izvijaju obrve kad počnete da isprobavate mobilijar, ovde je poželjno da se opustite i isprobate sve što vas zanima. Meni su poslužili i glögg u papirinoj čaši, pa sam ugodno zasela na ružičastu sofu i pijuckala svoje piće.
Hay House u praksi dokazuje kako izgleda ta danska nonšalancija, sve je veoma nepretenciozno, ali neverovatno pametno uklopljeno. Svaka celina nosi svoje specifičnosti, a tu su i umetnička dela i predmeti koji dodatno zaokružuju Hay priču. Na drugom spratu nalazi se svojevrsan mini market gde možete kupiti papirnu galanteriju, kuhinjski pribor, male detalje za stan...
Odavde teško da ćete izaći praznih ruku i bez širokog osmeha na licu.
Østergade 61
I onda jedno superzabavno mesto!
Baš onako fiesta u svetu dizajn šopinga - Notre Dame!
Radi se o multibrend radnji gde biste uživali i samo u razgledanju, ali kada tome dodate i raspoloženu kreditnu karticu - džek pot!
U ponudi su oni naizgled obični svakodnevni predmeti kao što su: metle, korpe, posuđe, saksije, neseseri, ogledala, čestitke... Ali, opet... Sve je nekako na višem nivou.
U Notre Dameu ćete shvatiti da vašem životu neodstaje samo praško od perja u boji breskve, kao i snowglobe koji umesto "snega" ima zlatne šljokice, a unutra umesto nekog klasičnog zimskog motiva stoji pink martini čaša (kako smo do sada živeli bez toga?!). Onda se osvrnete pa shvatite da vam treba i poštansko sanduče u pink boji (nema veze što živite u zgradi i morate da koristite dosadan niz klasičnih sandučića), ekstrakt za glögg (videti pod Hay House), ali i niske čaše za šampanjac sa stopicom koja se presijava u metalik nijansama. N-e-o-p-h-o-d-n-o!
Dodatni poen za ovu šašavu radnjicu jer su im cene više nego pristupačne, opasnost se krije jedino u činjenici da ćete poželeti da otkupite kompletan asortiman. Ali bože moj, od nečega moramo i bankrotirati.
Nørregade 7
Enterijer Gubi radnje će vas istovremeno inspirisati da budete tihi kao bubica i divite se izloženim komadima, ali i da se (pre)glasno oduševljavate svim tim pametnim dizajnerskim rešenjima. Zadržimo se negde na sredini.
Prodavnica se nalazi u zgradi koja potiče iz 1916. godine i zauzima nešto više od 400 kvadrata.
Ceo svet je u poslednjih nekoliko godina opsednut njihovom Beetle stolicom, ali na licu mesta ćete na životnu "to buy" listu sigurno upisati još nekoliko komada. Primera radi, meni je srce zaigralo kraj stone lampe u obliku školjke čiji je zvanični naziv 5321 Table Lamp. Ovu lampu osmislio je finski dizajner Paavo Tynell još 1938. godine, a novembra 2018. godine vraćena je u Gubi asortiman u okviru posebne Tynell kolekcije.
Takođe, možda bih prevarila Beetle stolicu sa modelom Copacabana koja stiže u meblu sa flamingosima.
The struggle is real!
Spiralne stepenice vode na donji nivo radnje gde će vas dočekati nameštaj u paleti od modroplave, preko borzelene, sve do elegantne bež. Prodavci će vas pustiti na miru dok u glavi sklapate svoj idealan enterijer. Ipak, ne morate da odlučite ništa na licu mesta, u Beogradu Gubi zastupa Italian Design Center, tako da samo lagano...
Klubiensvej 7-9
Realno potrebna nam je pauza.
Možda čaša, možda flaša. Neka bude hladno i belo vino. Ali i to uz mrvu dizajna.
Beau Marché Café à Vins je concept radnja, ali i kafe. Radnja ima izlog ka ulici i obavezno procunjajte kroz nju, tu ćete videti komade kao što je Oda lampa Sebastiana Herknera i moj omiljeni luster Vertigo dizajnerke Constance Guisset, ipak nismo zastali kako bismo potrošili nekoliko hiljada evra na rasvetu. Kada prođete radnju, u unutrašnjem dvorištu naletećete na maleni bistro koji je jako popularan među modnom ekipom u Kopenhagenu. Kafe je tipično francuski skučen, ali i tipično francuski šarmantan. Sjajno mesto za razdragano nazdraviti životu!
Ny Østergade 32
Poslednja stanica u ovom deljenju je jedna adresa za apsolutno uživanje.
Statens Museum for Kunst iliti The National Gallery of Denmark je poslatica na nekoliko nivoa. Prvo, tu je okruženje, muzej se nalazi na obodu Østre Anlæg parka i između razgledanja umetnina možete odmoriti u predivnom lobiju čiji neverovatno visoki prozori "pucaju" pravo na jezero iza muzeja.
Zatim tu je nova muzejska kafeterija i to iz kategorije - stvarno ozbiljno sjajna!
Iza koncepta stoji Frederik Bille Brahe koji je na noge već postavio superpopularna mesta u Kopenhagenu: Atelier September i Apollo Bar/Kantine. U saradnji sa umetnikom Danh Voom, Frederik je stvorio nešto zbilja pre-di-vno. Kafe krase Noguchi svetlosne skulpture uz nameštaj sa potpisima kao što su: Poul M. Volther, Nanna Ditzel, i Enzo Mari. Piće i hrana služe se u posuđu koju je Brahe dizajnirao za kompaniju Hay. Jednostavno ovo mesto je dovoljno dobro da dođete samo zbog njega (nalazi se odmah sa desne strane ulaza u zgradu, tako da ne morate kupiti ulaznicu da biste posetili kafeteriju).
I naravno tu je činjenica da je ovo najveći muzej u Danskoj koji čuva umetnine iz poslednjih sedam vekova. Možete "pročešljati" evropske klasike i renesansu, pa se zatim posvetiti savremenim umetnicima, ili obrnuto, po želji.
Savet plus, zaposleni su predivni i ubedili su me da imam ispod 27 godina za šta vam sleduje lep popust na ulaz. Te, pre puta u Kopenhagen posvetite se nekom laganom anti age programu ;)
Sølvgade 48-50
Nadam se da sam vas uverila da Kopenhagen stavite na svoju listu mesta u 2019. godini... Iskreno, ono što sam sigurno postigla jeste da ja sama razmišljam kako čim pre organizovati još jednu posetu ovom fantastičnom gradu!
Ne zaboravite da Air Serbia ima direktan let za Kopenhgen četiri puta nedeljno, ako se poigrate datumima možete iskombinovati idealnu kombinaciju odlaska u samu zoru i povratka oko 9 uveče.
Bonus savet: na snazi je posebna akcija gde možete pronaći povratnu kartu za Kopenhagen po ceni već od 10.572 dinara. Akcija je na snazi do 27. januara, požurte i srećno!
P.S. ukoliko želite da vidite fotografije i snimke baš svih mesta o kojima sam pričala u postovima o Kopenhagenu na mom Instagram profilu potražite highlight story "Copenhagen", tamo ćete pronaći i još preporuka,  ako vas još nešto zanima o ovom gradu, slobodno ostavite pitanje u komentaru. 

11 comments:

  1. Fenomenalno! Praticu preporuke

    ReplyDelete
  2. Zeno bankrotiracemo svi komplet! Salim se salim se samo daj jos :)))))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i nije daleko od sale, ali nema veze, bitno da nam je lepo :)

      Delete
  3. https://www.bgj4949.com/sands
    https://www.bgj4949.com/theking
    https://www.bgj4949.com/first
    https://www.bgj4949.com/yes
    https://www.bgj4949.com/33
    https://www.bgj4949.com/world
    https://www.bgj4949.com/super
    https://www.bgj4949.com/korea
    https://www.bgj4949.com/gatsby

    ReplyDelete
  4. Nastavljamo u punoj brzini, jednu svi moramo da odmorimo ovog vikenda real life stavljamo na stranu. Samo smo eto zahvalni znači, ništa svakodnevni problemi, emotivne drame i pitanja o smislu i postanku.
    Božanstveno mesto koji slavi lepotu i dizajnu u njihovim najboljim izdanjima ne je zahvalni što postoji. Doći da biste bacili pogled na dizajn klasike u Köpenhavense? Completely legitimate!.... Divorce Lawyers Northern

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Back to Top