Paris guide pt.2

Počećemo od neosporive činjenice: Pariz je spektakl.
I baš ništa manje!
Dovoljno je da blago promenite lokaciju smeštaja i doživećete ga na sasvim novi način, francuska prestonica nudi toooliko sadržaja da ni deset poseta zaredom ne bi pomoglo da vidimo sve što bismo voleli (primera radi ova mala štreberka na svojoj Pariz mapi ima 59 mesta, a redovno je rifrešujem i skidam ona koja sam već posetila, the struggle is real).
Prošli put smo se motali oko drugog arondismana, dotakli se četvrtog, i stigli sve do šesnaestog. Ovog puta idemo u jedan neobavezan šik obilazak, na spisku su nam zabavna mesta za ležeran đir. Ukratko, kliknite OVDE ako planirate da proslavite neki značajan datum u Parizu, a ako ste u epizodi "želim da napunim baterije bazajući po gradu", pođite za mnom!
Uvek sam za opciju zanimljivih boutique hotela, tako da je Maison Albar Champs-Elysées odlična početna tačka. Radi se o malom lancu hotela, a ovo im je najnovije pojačanje. Nalazi se ušuškan tik do Trijumfalne kapije (zaista tik, skrolujte do dela "the view"). I pre nego stignete do recepcije pogled će vam uhvatiti ogromni nosorog iznad kamina, eklektika i duhovitost su stavke koje se ovde obilato provlače kroz enterijer. Ako ste mislili da miks XIX veka i devedesetih godina ne postoji, zapitajte se ponovo. Ne da je ta kombinacija moguća, već zapravo izgleda super!
Jedna od omiljenih stavki u ovom hotelu bio je miris, znate da baš padam na dobre arome u prostoru, a ovde suvereno vlada jedan iz kategorije: to die for!
Naravno da će vas u Parizu kiša i oblačići pratiti tokom (super dugog) dana i naravno da ćete i vi i vaše upropašćene lokne totalno oguglati na to, šta god. Ali vam ovde svetla neće nedostajati. Hotelski restoran Noham Cafe ima stakleni krov tako da ćete uhvatiti dovoljno sunca, dok uz kroasane i novine upražnjavate people watching sport.
Ipak, ono što čime ovaj hotel lagano kupuje svoje goste jeste fantastičan pogled! Kad izvirite na francuski balkon svoje sobe i lagano se okrenete nadesno u svoj svoj raskoši će vam se ukazati Trijumfalna kapija. Zaboravite na čekanje reke turista da se fotkaju na posebno obeleženom mestu, vi imate jedno samo svoje. Jedina dilema će vam zapravo biti da li bolje izgleda pogled sa leve, ili sa desne strane. Win-win situacija!
3 Avenue Mac-Mahon
Maison Albar je zgodno smešten između sedamnaestog i osmog arondismana, iako nisam neki fan Champs-Élysées avenije zbog neverovatne gužve, ipak vredi nekoliko puta proći rutu, jer se tu krije nekoliko pravih bisera. Jedno od mesta koje sam posle samog otvaranja upisala na "obavezno posetiti" listu jeste 86 Champs i nimalo me nije razočarao, naprotiv. Taj koncept prostor namenjen je svim čulima i u sebi spaja omiljene mirise i ukuse, odnosno tu možete pazariti L'Occitane kozmetiku, a dok razmišljate da li da ponovo kupite badem koncentrat kremu (totalno da), ili novi Terre de Lumiere miris (hmm, pa da), možete da prezalogajite Pierre Hermé  kolače. To je jedno od onih mesta koje će vas zagrliti i vašu realnost posuti najfinijim prah šećerom. Savršena šoping terapija.
86 Avenue Des Champs Elysees
Jedna od tih genijalnih stvari u Parizu jeste što na raspolaganju imate otprilike sve svetske kuhinje ikada, pa ako vam je na primer do malo finog avokada i nekoliko laganih zalogaja u LA stilu jednostavno prošetajte do kafe bistroa Marlon. Enterijer je svojevrsna kombinacija tipičnog francuskog bistroa i kalifornijskog minimalizma uz prstohvat boho stila koji se očitava kroz detalje kao što su ćilim jastuci i visoki kaktusi. I kuhunja pluta između evropskih i američkih uticaja, što u praksi znači da je čizkejk jednako dobar koliko i francuske prženice sa malinama. Preporuka ide za doručak i nedeljni branč.
159 Rue de Grenelle
Nisam sklona da u Parizu koristim prevoz i najčešće šetam, bez obzira na vremenske uslove. Šanse da usput otkrijete neko genijalno mesto su veeoooma visoke, pa se isplati žrtvovati jedno 25.000 koraka dnevno, možda će vam noge stradati, ali gluteus i duša će vam biti i više nego zahvalni.
U ovim toplim mesecima, pauze u šetnji pravite u parkovima, verujte ne postoji toliko dobar kafić, ili hotel, koliko možete uživati zavaljeni u te čuvene zelene metalne stolice tik uz fontanu. Mislim da bih bila u stanju da tako promeditiram ceo dan i beskrajno ljubomorna kad vidim ljude kako tu bezbrižno čitaju knjigu potpuno nesvesni protoka vremena... Što ako ste svratili na nekoliko dana nikako nije opcija (ma kad ću ja otići na mojih izmišljenih mesec dana u Parizu?). No, next best thing jeste da nabavite nešto fino za pojesti i popiti (u slučaju Jardin des Tuileries to je kombinacija Pierre Hermé macarona i Angelina tople čokolade, a za Jardin du Palais Royal odgovor je lak - perfektan kapućino iz čuvene Kitsuné kafeterije).
Ako ste prosečan korisnik interneta verovatno ste do sad pročitali bar jedno 1425 tekstova na temu stila Parižanki i da, umeju one to malo bolje od nas ostalih i ne, mi to tako nikada nećemo savladati. Ali, možemo da pokušamo! Zato pravac koncept butik L'Appartement Sézane to je fizička adresa online shopa Sézane (postoje samo dva na svetu) i ponuda spaja sve što vam je potrebno da se pretvorite u poštenu Parižanku: Mary Jane cipele, prugaste majice, razigrane mini haljine, francuske čokolade, sveće i celu kolekciju finog papira da tokom dana zapisujete svoje uskovitlane misli (obavezno tankom zlatnom olovkom, naravno).
Koliko je ovaj koncept postao popularan svedoči činjenica da nećete tek tako ući u Sézane, noup prosečno vreme čekanja je od 10 do 15 minuta, međutim iskustvo nije neprijatno, zabavljaćete se proučavajući stajlinge ostalih prisutnih devojaka. Relativno pristupačne cene i odličan izbor razlog su da se ne okrenete na peti kad vidite gužvu, savet plus: proverite modele i veličine na sajtu, pa u kupovinu pođite spremne.
1 Rue Saint-Fiacre
I kako zaokružiti jedan tako dobar dan? Šik večerom naravno! Restoran Grand Hôtel Amour (koji posluje u okviru istoimenog hotela) pravi je predstavnik hipsterskog Pariza, tu su neonski znakovi, tetovirani konobari, art printovi, neodoljive ružičaste kesice za šećer... Možete upasti za jedno od mesta na šanku, ali pametnije bi bilo da mailom rezervišete mesto za sebe i umuvate se među kul Francuze, pijuckate vino, slušate njihove priče i klimate glavom, kao da imate pojma o bilo čemu. Jasno vam je, ovo je jedino od onih mesta koje poseduju onaj je ne sais quoi momenat. Ne pokušavajte da provalite u čemu je njegova tajna, već veselo nazdravite životu. Santé!
18 Rue de la Fidélité
Ako razmišljate o Parizu ne zaboravite da Air Serbia dva puta direktno leti do ovog grada, iskombinujte jutarnji i večernji let, za što više uživanja. Bukirajte odmah :)
A ovde vas uskoro čeka i treći deo Pariz vodiča!
Stay tuned!


9 comments:

  1. I ja sam se sokirala za red ispred Sezane-a, ali isplatilo se! Svima preporucujem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najludje od svega sto sam ja sacekala, a nisam nista kupila :))) omanje sam bankrotirala u Parizu, ali nema veze svakako je bilo divno iskustvo :)

      Delete
  2. Ali fotkice su wow! Kada ja ne putujem barem da pogledam kako drugi uživaju haha, spazih i kolačiće, njam njam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvaalaa :) ma tako se pocinje, od inspiracije i odluke lako se stigne i do bukiranog smestaja :))

      Delete
  3. I like what you guys are usually up too. This type of clever work and coverage! Keep up the good works guys I’ve included you guys to blogroll. 토토

    ReplyDelete
  4. Hello There. I discovered your blog using msn. That is a really well written article.
    I will be sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful information. Thanks for the post.
    I'll certainly comeback 토토

    ReplyDelete
  5. Yes i am completely concurred with this article and i simply need say this article is extremely decent and exceptionally useful article.I will make a point to be perusing your blog more. You made a decent point yet I can"t resist the urge to ponder, shouldn"t something be said about the other side? Yes i am completely concurred with this article and i simply need say this article is extremely decent and exceptionally useful article.I will make a point to be perusing your blog more. You made a decent point yet I can"t resist the urge to ponder, shouldn"t something be said about the other side? 먹튀검증업체 .
    .

    ReplyDelete

Back to Top