Amsterdam Guide II

Princip je jednostavan. I više nego!
Kad travel bug postane jedna baš naporna bubetina, istog trenutka poslušno sedam za laptop i krećem sitno da vezem sledeći post iz kategorije putovanja.
Vraćam se brzim vozom sećanja i nudim instant đir kroz Amsterdam.
Za sve ljubitelje lepog života, današnja tura obuhvata: jurenje zubatog sunca, srkanje finog espressa, listanje glossy knjiga, obilazak hotela, kafea i butika toliko dobro uređenih da se nosim mišlju da ih svrstam u kategoriju modernih muzeja savremenog dizajna.
Lepota odmora u Amsterdamu leži u činjenici da ćete se osećati odlično čak i ako se niste bog zna kako pripremili za putovanje... Istina je, ova štreberka ima tajnu Pinterest tablu sa mestima za obići, ali to vam zapravo i nije potrebno, svakako bi i lenjo lutanje dalo rezultate. Čak je i Justin Bieber tu pazario stan i proglasio ga svojom evropskom bazom. Point taken.
Te, pođimo.


U prošlom postu dala sam vam predlog prenoćišta za sve one koji cene proverene hotelske lance i tradiciju koja se vezuje za njih, a u ovom jedan potpuno drugačiji predlog. Blago otkačen. Ali sto posto fantastičan! 
Hotel V Nesplein nalazi se u suvom centru Amsterdama, u jednoj od uskih uličica blizu Dam Squarea i neće vam obećati ništa više od onoga što može da vam ispuni, a to je - autentično iskustvo
Radi se o jednom od onih mesta koje pleni, ne predugom listom hotelskih usluga, već istinskim kvalitetom sadržaja koje pruža. Već sa vrata će vam sve biti jasno, prvo što ćete ugledati je raskošan kristalni luster koji dopire tik iznad vintage orijentalnog tepiha, dok su mu kulise goli betonski zidovi. Stil bi se ukratko mogao opisati kao ležerni modernizam u paleti između braon i boje senfa uz materijale kao što su drvo i stara koža. Nalevo od recepcije je restoran The Lobby, pravo su liftovi i to je to. 
Pa u čemu je onda tolika fora, pitate se?
Hotel raspolaže sa 43 sobe, a njihov enterijer će vas oduševiti (been there, done that). Radi se o svojevrsnom miksu sirovog luksuza i funkcionalnosti, nameštaj u industrijskom stilu ukombinovan je sa komadima koji kao da su ispali iz glave Luisa Kerola. Radi se o onoj vrsti dekora koja istovremeno deluje ogoljeno i razigrano. 
Mirjam Espinosa, suvlasnica hotela, odgovorna je i za enterijer i ono gde su Mirjam i njeni saradnici briljirali jeste dizajn svetla, promišjenim izborom lampi i sijalica stvorili su atmosferu privlačnog intimnog hotela, koji poseduje onu neobjašnjivu seksi iskricu. Upravo zbogtoga privlači pre svega mlade hip putnike, koji rado menjaju hotelske spa centre i konferencijske sale za osećaj ušuškanosti.
Ipak, nemojte da pomislite da je hotel osmišljen za one koji žele potpuni mir, upravo suprotno!
Jedini hotelski restoran The Lobby je über popularno gradsko mesto. Na recepciji će vam ljubazno preporučiti da za veče rezervišete sto i nemojte misliti da se šale!
Celom dužinom prostire se šank (ova ljubiteljka žuljanja laktova na šankovima je pevala od sreće), na samom kraju restorana smešten je ugodan kutak sa bibliotekom i kaminom, dok su u prostoru dominatne plišane zavese koje donose dozu misterije i elegancije. Dalje umete sami, noći začinite dobrim vinom i obavezno zapodenite ćaskanje sa lokalcima koji obožavaju ovo mesto, prijateljski vajb je ono čime se ponose
Nes 49
Iako je hotelski doručak zbilja odličan, on nije uračunat u cenu noćenja, moja preporuka je da ga isprobate, posebno ako ste obožavalac onih pravih doručkastih specijaliteta. Ako baš volite jutarnji obrok, neizostavno morate posetiti kafe The Breakfast Club. Koncept je bolno jednostavan, doručak tokom čitavog dana! U klub ljubitelja doručka možete se učlaniti na čak tri lokacije u Amsterdamu, izaberite svoju.
Ako ste iole slični meni, znači da ne možete da zamislite dan bez dobre (stvarno dobre!) šoljice kafe. Poručite svoj kofeinski napitak u kafeu Toki, mestu koje će vas osvojiti u sekundi. Dovoljno je da pogledate logo, mali smajli je zaštitini znak ovog kafića. Na izlogu je velikim slovima ispisano "go slow" i zaista tu bez griže savesti možete da usporite.
Nevelik kafić krije ogroman instagramerski potencijal, enterijer je luda kombinacija Skandinavije i Japana. Probajte da odolite jednoj flat lay kompoziciji na Marmorealu, materijalu koji kombinuje italijanski mermer i poliester smolu... Uz kapućino koji stiže sa Neue Blvd kašičicom u šari kornjačinog oklopa i niche časopise kao što su Fantastic Man ili Hypebeast ostaje vam samo da dobro ukadrirate i kliknete. Lajkovi su zagarantovani.
Binnen Dommersstraat 15
I naravno, suveniri!
I ne naravno magneti. Ni drveni tulipani. Noup.
Nego stvari zbog kojih putujemo... Knjige naravno!
Naslovi koji su upisani zlatnim slovima na wishlistu. Naslovi koje bi valjalo imati. I oni čije korice nam jednstavno namignu (pristalica sam kupovine po koricama, površna sam, tužite me). A kad se sve te knjige nađu na jednom mestu, radosti nema kraja. U centru Amsterdama dočekaće vas The American Book Center najveća nezavisna knjižara u Evropi koja prodaje knjige na engleskom (i slikovnice i časopise i sve što možete da zamislite). Ovde se naoružajte zdravim razumom i u sebi ponavljajte "dozvoljeno je samo 23 kilograma prtljaga. Dozvoljeno je samo...", Ako ne nahranite svoj kofer, dušu ćete svakako. Ne propustite!
Spui 12

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. transportirala si me totalno tamo, radujem se daljnjem čitanju odlična si bravo



    kisses!
    http://babylovesfashion.blogspot.hr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno <3 volim i sebe nekim danima da vratim na jos jednu porciju putovanja :)

      Delete
  3. Predivan post :)
    Tvoji vodici su najlepsi :)
    www.ivanasworld.com

    ReplyDelete

Back to Top