Od ideje do realizacije

Diane von Furstenberg S/S 2011.
Ne znam za vas, ali meni su mood board iliti table raspoloženja dizajnera izuzetno interesantna stvar, one pokazuju kako se ideja za jednu kolekciju razvijala i menjala, tu su obično stranice iscepane iz časopisa, stare fotke, uzorci materijala, pokoja skica, neki ukras... Mood board tokom vremena zauzme i čitav zid u studiju dizajnera i podseća ga da ne skreće sa modnog pravca koji je sebi zadao, zahvaljujući ovom podsetniku kreatori uspevaju da svoju viziju iznesu do kraja i prikažu modele sa jasnom koncepcijom. Sve počinje, naravno, u glavi, a zatim sledi research po magazinima i knjigama, a vrlo bitna stavka su i svetski sajmovi materijala, ponuda može bitno promeniti smer u kome se ideja razvija, jer zna se, ukoliko se pogodi dezen (za proleće leto tufnice i prugice) i boja (za sad narandžasta, ljubičasta, smaragdnozelena...) kolekcija će ući u novinske prikaze trendova, a onda sve dalje ide svojim tokom. Pošto se odabere vrsta materijala, završavaju se skice u skladu sa tehničkim mogućnostima i naposletku se prelazi u modelarnicu, pa na krojenje. I tek onda dolazi taj sjajni momenat glamurozne revije na nedelji mode gde trendseterke gaze po crvenom tepihu i ispijaju šampanjac, tek 15ak minuta defilea kao rezultat napornog šestomesečnog rada. Zbilja šlag na tortu.
Marchesa S/S 2011.
Altuzarra S/S 2011.
Band of Outsiders S/S 2011.
Jonathan Saunders S/S 2011
Sophie Theallet S/S 2011.
Carolina Herrera S/S 2011.
Christopher Kane S/S 2011.
Michael Kors S/S 2011.
Rodarte S/S 2011.
Vena Cava S/S 2011.
Richard Nicoll S/S 2011.

6 comments:

  1. e obozavam ovo... bilo je nekoliko ovakvih chalengea na Project Runway_u... Znaci imaju paletu i inspiration board pa prave mini colection.... OBOZAVAM!

    ReplyDelete
  2. Imam ti par stvari za napisati:
    Prvo, bojala sam se da ces sa novim poslom pisati manje nego prije, ali vidim da ides punom parom i ja sam happy :)
    Drugo, super ideja za post i svidjaju mi se ove sjajne slicice.
    Trece, kod mene jeste novi dizajn, ali nerviram se strasno, jos nisam pronasla nesto sto mi u potpunosti odgovara, tako da...Nemoj se prepasti ako bude nekih drasticnih promjena :):)

    ReplyDelete
  3. Minni ipak sam shvatila da mi se vishe svidja blog ;))) a shto se tiche dizajna samo napred, ja sam sad u fazi trazenja dobrog web dizajnera... onako promena 100% :)
    Marina strava, to je bash ozbiljan zadatak. volim taj project runway iako sam neredovna pri gledanju :)

    ReplyDelete
  4. Divno, mogla bih i ja da pocnem, samo se plasim da ce se to pretvoriti u mood house :D

    Mada imam u podrumu neki mini board od plute, jos samo da odredim svoj mood. Bice nesto.

    ReplyDelete
  5. Sto rece Marina, ima ovakvih zadataka na Project Runway - sad sam skinula drugu sezonu australijskog Project-a i skroz sam se navukla! Tu stvarno vidis kako izgleda od ideje do realizacije.

    ReplyDelete

Back to Top