Sweet Dreams (Are Made of This)

Kao vikend štivo ovde vam ostavljam nešto sasvim posebno...
Nežno. Fino. Mekano.
Kad bi ovaj dizajn bio hrana definitivno bi bio puslica, ili šećerna vuna... Pavlova sa seckanim jagodama i kupinama... Slasan zalogaj koji iza sebe ostavlja slatku izmaglicu sreće.
Ako bi bio materijal, onda bi bio pliš ili lan, bogate teksture, takve da ne možete da odolite da ne dodirnete taj tekstil, ovlaš, u prolazu, a onda se vratite još jednom uz misli da li ste poludeli i što mazite zavesu?
A ako bi bio osećaj?
Onda onaj neobjašnjiv. Feel good. Taj tanak glasić koji govori da će sve biti u redu. Ili neki iz seksi kategorije à la George Michael. Nema veze ko govori, sve će stvarno biti super, pa samo pogledajte ove fotografije!
Pričamo o Dorothée Meilichzon francuskoj dizajnerki enterijera, svojevrsnoj dizajnerki atmosfere kojoj zahtevna igra oblicima, bojama i teksturom ide tako, taaakoo dobro!

Hrabro je otvorila sopstveni biro sa 27 godina i od tada ide samo uzlaznom putanjom, 2015. godine je na sajmu Maison et Object proglašena dizajnerkom godine, a danas je njena kompanija u svetu enterijera poznata kao "fabrika snova". Pre svega usmereni su na opremanje objekata kakvi su hoteli, restorani i barovi, Dorothée skoro pa ne zanimaju privatni stanovi. Više puta je izjavila da najviše voli da osmišljava mesta gde će se ljudi zabavljati!
I to se itekako prepoznaje u njenom dizajnu! Već na prvi pogled na usnama će vam zaigrati osmeh, a oči će prelaziti preko svih detalja, u želji da što bolje upijete taj sklad lepote.
U njenim "scenografijama" poželećete da budete lepši, da ponesete novu haljinu i oble salonke sa četvrtastim štiklama, nabrzaka ćete dodati i omiljeni ruž... Naravno da ćete se osetiti kao istinska diva starog Holivuda u ovim filmskim scenama.
Na primer, pri kreiranju enterijera hotela Henrietta u londonskom Convent Gardenu osnovna nit bila je da se gosti osećaju srećno i zadovoljno kad se probude u nekoj od 18 soba. Iako se nisam probudila tamo (još!) ne mogu ni da zamislim da neko bude neraspoložen uz takav naslon kreveta, zlatne lampe i pufnaste sofe. Evo vi probajte?

Pariski hotel Panache je moja tiha Instagram patnja, (baš) svako malo virim na lokaciju i proučavam naslone kreveta (vidite li tu temu?), tapete, crne retro telefone i oblike, oblike, oblike! Naime, osim kreveta, tamo ništa nije kockasto! U glavi kombinujem svoje nove glitter cipele i razigrane pločice u baru.
Dorothée se vodila filmom 1900 kao inspiracijom, pa je tako dosta nameštaja u Art Nouveau stilu. Upravo je to jedna od njenih jačih strana, skoro sav nameštaj koji upotrebljava u svojim projektima sama je izmaštala i realizovala uz pomoć francuskih zanatlija. Šta da vam kažem, čekam tu liniju nameštaja kao ozeblo sunce.
Najnoviji projekat nimalo ne zaostaje. Naprotiv!
Hotel u drugom arondismanu Pariza Des Grands Boulevards bi mogao da me natera da se rasplačem od lepote. Draperije od lana, retro lampe i stočići, a sve suprostavljeno boho elementima iz prirode kao što su neobrađeno drvo u vidu greda na plafonu i hoklica, a onda starinski telefoni i - tranzistor! Ma, podrhtava mi usna.
Dodajte na taj opak miks i mermer, listove eukaliptusa kao dekoraciju i kožne kićanke u vidu priveska za ključeve...
A nismo još počeli ni o kupatilima!
Pomalo tajni devojački budoar, pomalo kao izgubljen hotel iz prošlog veka koji je nekom magijom ponovo otvorio svoja vrata, pomalo kao uljana slika u kojoj zapravo možete da živite.
Najviše? Fantazija!
I upravo ta reč najbolje opisuje rad biroa Chzon, iako je dizajnerski potpis jasno uočlljiv, svaki novi projekat donosi novo ushićenje.
Da li uopšte treba da pitate? Oh da, svi hoteli su mi već (visoko) na spisku obavezno ići!

2 comments:

  1. Ma divno! Hvala, nisam znala da je sve to ona dizajnirala, sad sam im ceo sajt izbunarila. Plus otisla na booking, i cene su ok od 100 do 200 po noci, prelepo! Otkrivaj nam jos :*
    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daa, nije nesto neverovatno preksupo, a deluje mi je da je iksustvo odsedanja u takvim prostorima fenomenalno :)

      Delete

Back to Top