Now you see me...

U samo nekoliko godina Insta kulture prošli smo sjaset faza: od mutnih fotografija za koje smo žarko želeli da budu glossy. Preko blistavo belih flatlay kompozicija kakve je masterirala Margaret Zhang, a zatim napustila žanr. Sve do današnjih fotki uslikanih vrhunskim kamerama, ali namerno zamućenih/ispucalih/preeksponiranih .
Da li smo zatvorili krug?
Teško!
Plandid je poživeo samo nekoliko meseci, a već novi pravac preti da ga svrgne sa trona - autoportret.
I ne, nisam poludela. Ne pričam o prednjoj kameri i "sofisticiranoj" umetnosti perfektnog omera spuštanja brade, prikrivanja nosa i slatkog pogleda u stranu. Ne, ovo nema veze sa selfie pokretom!
Ne može biti dalje od toga, da biste pravilno izveli digitalni autoportret novog doba morate da posedujete istančan osećaj za kompoziciju i kadar.


U ovom deljenju predstaviću vam dve Insta devojke koje to dovode do prave umetnosti. Evangelie Smyrniotaki mnogi bolje znaju po njenom blog alijasu Style Heroine. Ova Grkinja je uprkos tome što živi u Atini postala ozbiljan igrač u online modnom timu. Bila je lice By Malene Birger kampanje, nosila je Valentino haute couture kreacije na reviji u Rimu, a ona i njen tim su ponosni vlasnici Bloglovin nagrade za najbolje fotografije. Upravo je to ono što je pored autentičnog modnog stila izdvojilo ovu devojku još na početku blogovanja 2011. godine.
Njena web adresa obećava pravu gozbu za oči, a ona blog opisuje kao "sredstvo bekstva" za čitaoce. Tokom godina i sama je postajala sve bolji fotograf, a uz tripod doseže nove visine. Na njenom Instagram profilu potražite hashtag #selfportrait i otkrićete da je zapravo većina fotki tako nastala. Njen stil je minimalan, pomalo moody, diskretno sexy i beskrajno kul. Dok skrolujete imaćete isti feeling kao kad listate dooobar niche magazin besprekorne estetike
Way to go Evangelie!
Sledeća Insta devojka mi je apsolutna omiljenica na toj mreži! Jamie Back je moj photo crush još od njenih ranih godina istraživanja Tumblr platforme i modne scene (klik pravo u 2011. godinu). Iako je uletela u to ludilo na samom početku i zauzela prve redove, hladnokrvno je napustila modni cirkus (I hear you sister!) i odlučila se za život sa mnoogooo manje stresa u srcu Provanse.
Iako je to bilo dovoljno da lako postane junakinja neke romansirane biografije, Jamie je sve podigla na viši nivo: po dolasku u Francusku započela je rad na seriji #provenceselfportraitseries (hashtag koji morate zapratiti!). A te slike? O.Moj.Bože. Te slike.
Mind-blowing! I više od toga!
Inspirisana radom starih francuskih majstora ona uz aparat i tajmer stvara fotografije koje su skoro ulja na platnu. Ceo proces prati kroz Insta Story, ostavljajući vrlo jasne smernice od početka do kraja, od načina kako koristiti aparat i telefon za autoportrete, sve do detaljno prikaznog procesa postprodukcije. Ona deli bez straha, jer iskreno, jako mali broj ljudi bi tako nešto mogao da replicira. Dovoljno je reći da je sposobna da za par sati završi i objavi portret na kome "glumi" i do desetak uloga.
Obavezno je zapratite i uživajte u svom digitalnom prozoru u Provansu, Jamie će vas sprovesti kroz pijace, dvorišta, voćnjake... Uživaćete u predivnom jednostavnom životu sa ovom neobičnom devojkom (i naučiti toliko toga!).

4 comments:

Back to Top