Home Office

Ko o čemu baba o uštipcima Jelena o kancelarijama.
E, a stvarno slučajno. Bez zezanja.
Ali, razumem pitanje "a gde ti Jelena radiš kad si takvo zakeralo" skroz i prihvatam izazov! Zato danas idemo u mojih par kvadrata isključivo namenjenih poslu. Nisam od onih koji umeju da rade iz kreveta, ili sa kauča, jok. Ja moram pošteno da sednem za sto, rasčistim nered, donesem omiljeno piće i prilagodim svetlo.
Atmosfera mora da mi bude na taman, jelte.
Home office je zapravo samo lepši naziv za ćošak gde sam smestila jednostavan beli sto (iz nepoznatog razloga sam produktivnija na beloj podlozi :D ) i stolicu, a čak nije ni radna, jer mi se one zapravo nimalo ne sviđaju. Zato jedna koja se nalazi u Jysk kategoriji trpezarijskih, u praksi dokazujem kako da ne robujete oznakama i namenama. Sve ćemo usput smisliti.
Delim nekoliko malih saveta kako da vam rad  predstavlja pravo uživanje i kako da uz par trikova lako ispoštujete sve rokove koji vam se nameću.


MIRIS
Možda mnogima nije ni na listi, ali kod mene se miris visoko kotira. Pomalo Pavlovljev refleks, sveće koje palim u dnevnoj sobi, u potpunosti se razlikuju od onih koje su "na meniju" u radnoj. Trenutno mi je na test vožnji sveća sa mirisom pamuka (pronađite je na Jysk sajtu), jednostavno, sveže i nepretenciozno.
Kad mi treba malo da se saberem i dodam energije u svoj radni dan, tad se okrećem Verbena mirisu iz L'Occitane porodice, jedna od omiljenih aroma u poslednjih 15ak godina.
Ako ste zaglavljeni u open spaceu, pokušajte da nabrzaka postanete "DJ za mirise" iznenadili biste se koliko malo ljudi obraća pažnju na to, pohitajte da zauzmete mesto za aroma miksetom. 
MOODBOARD
Ovo baš ne znam koliko puta da podvučem?! Evo, zamislite da sam podvukla najmanje dvadeset puta: moodboard bi trebalo da bude integralni deo vašeg radnog prostora. Ako je skučen, potrudite se da složite jedan mini, a ako imate prostora i ne smetate kolegama (ili ukućanima), slobodno se raširite. Naravno, podrazumeva se da s vremena na vreme, kako se menjate, osvežite svoju tablu inspiracije i dodate nove inspirativne prizore. Ukoliko pogodite meru i sam pogled na moodboard će vas istog momenta prebaciti u novi svet i kreativni zadaci će vam pasti lakše. Veliki sam fan vizuelizacije i verujem da tek kad vi shvatite kuda ste zapravo pošli to će biti jasno i ostatku univerzuma. Be careful what you wish for ;)
LITERATURA
Ovo je jedna od stvari koje sam bez izuzetka praktikovala i u kompanijama u kojima sam radila, uvek je pored laptopa stajala gomila časopisa i knjiga. I to ne (samo) jer dobro izgledaju, već mi je povremeno potreban odmor od ekrana i previše informacija. Od kad radim od kuće, lako mi je da prošetam i bacim pogled šta se zbiva u krevetu, ili frižideru (molim vas, nemojte slediti moj loš primer), ali ako se podrazumeva da satima sedite za kancelarijskim stolom, uvedite sebi pauze za listanje. One se mogu pretvoriti ili u čitalačke minute, ili se vrlo brzo možete vratiti na radni zadatak sa novom perspektivom. Što bi se reklo: izgleda blesavo, ali mene glava više ne boli. 
ORGANIZACIJA
Uh, moj omiljeni deo! Znam da vam kao onlajn frilenser koji je potekao iz medijskog sveta ne delujem kao osoba koja ceni organizaciju i logistiku, ali to ne može biti dalje od istine! Aposlutno sve zapisujem i koristim TO DO liste na kojima uredno štikliram urađeno. Umem ponekad da se opustim i prepisujem obaveze, ali posle trećeg lista na kome se isti zadatak ponovi, sve što ćete želeti jeste da to što pre preturite preko glave. Moja preporuka je da uvek pored sebe imate dve liste, jednu za zapisivanje nedeljnih obaveza, idealno bi bilo da je bude A4 formata, ja koristim Paperchase listu i traje mi...hm već sto godina. Takođe je super da imate jedan uži manji blokčić gde možete da upisujete samo obaveze za svaki dan posebno.
Ukoliko ste deo kolektiva nek vas ne brine što svi mogu da "gvirnu" u vaše beleške, najčešće jedino vi razumete šta ste tamo hteli da kažete, a realno nikoga baš i ne zanima vaša "puškica za život". Zato ovo što pre uvedite u svoju svakodnevnicu i gledajte kako nestaje panika i osećaj neadekvatnosti. Nastupa samo čista, neprskana efikasnost. 
DETALJI
I poslednja stavka je meni omiljena: detalji! Oni mali, naizgled beznačajni. Upravo oni koje boje svaki vaš dan, donose osmeh i potencijalno mogu da učine da vreme na poslu postane neuporedivo bolje. Neka vam nikada ne bude "svejedno" kad birate rokovnik koji vam je uvek pri ruci i olovke koje koristite i čašu u kojoj držite te olovke... 
Jel imate biljke na poslu? Uvedite u nedeljni šoping za vašu novu vazu. Evo ovu, košta manje od 1000 dinara. Nemojte se nadmudrivati sa nadređenima, njima je skroz na skroz svejedno kako izgleda sto za kojim sedite, dok bi vama trebalo da je baaš stalo. Zato pratite godinu pa menjajte: mimoze, eukaliptus, lale, božuri, ruže (i vraćamo se mirisom na stavku broj jedan)... Naizgled trivijalne sitnice mogu popraviti vašu produktivnost i rezultate.
Ne verujete mi?
Ma hajde samo probajte!
Nema na čemu ;)

23 comments:

 1. Odoh u produktivnost, nakon ovog teksta nemam izgovora

  ReplyDelete
 2. da li mozes reci odakle su olovke na slikama?
  divan post ! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. The School of Life su olovke, ovaj set https://www.theschooloflife.com/shop/keyword-pencil-sets-the-visual-arts/

   Delete
 3. There are a plenty of lighting assistants to browse in either a nearby furniture store or on-line.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. It likewise opens the entryway for administrative arbitrage: firms can progressively pick which assess expert and different controls apply.delete bing search history

  ReplyDelete
 6. Awesome blog, thank you so much for sharing this valuable information with us. Visit Protrek Adventure for Sandakphu Trek at the best price.
  Sandakphu Trek

  ReplyDelete
 7. Oftentimes companies decide to move from a place they are renting to a new place in the same building because office relocation company the rent is cheaper. This happens all the time in malls. Also most shops in malls are not moving office equipment that is all that heavy or complicated.

  ReplyDelete
 8. Keep going on this amazing blog. Visit RP Paper Impex for Business Diary Manufacturer and Tissue Paper Roll Suppliers in India at an affordable price.
  Business Diary Manufacturer in India

  ReplyDelete
 9. Very descriptive post, I really like this blog very much. Visit Sarswati Enterprises for Screw Caps Machinery and Power Press Manufacturer in Delhi at best price.
  Power Press Manufacturer in Delhi

  ReplyDelete
 10. Great Post, thanks for sharing such an amazing blog with us. Veramed is one of the leading Anti Dandruff Herbal Shampoo Online in India and Anti Hairfall Herbal Hair Care Products in India.
  Buy Anti Dandruff Herbal Shampoo Online in India

  ReplyDelete
 11. Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks house removals company

  ReplyDelete
 12. Really interesting blog. I’m thankful for this valuable information. Ogen Infosystem is a leading Website Designing and Development Company in Delhi. Also, get SEO and all types of Digital Marketing Services at an affordable price.
  Digital Marketing Company in Delhi

  ReplyDelete
 13. Appslure is one of the best Software Development Company in Delhi. There are many Software development Companies in Gurgaon, Mumbai, Noida. Appslure have most satisfied clients.

  ReplyDelete

Subscribe to my blog!

Back to Top