5 velikih pravila za mali stan

Vreme je (uveliko!) da se poklonim i počnem.
Kad sam buldožerom ušla u stan koji ću zvati svojim (oh ma dobro, pesnička sloboda, ali stanje nije bilo ni blizu pristojnog), umišljala sam kako ću celokupni proces ispratiti na blogu. Ciglu, po ciglu. Pločicu, po pločicu. Red, po red. Od enterijer duduka, do Pinterest kraljice, tako nekako.
U (diivljim) mislima tako. A u realnosti?
Sklapala sam. Merila. Uklapala. Unosila. Pomerala. Silno se zabavljala!
I ućutala. Osim povremenih #projekatstan crtica na Instagramu (mnogo manje nego što biste očekivali), nisam previše toga delila sa vama.
Nekako. Stignete do faze kad se ušuškate. Jedan čupavi jastuk preko drugog i fino vuneno ćebence. Omiljene sveće sa mirisom smokve i bergamota. Playlista sa Deezera i navučene roletne. Jedno samo moje mesto.
Taj neki safe place sa Lindt čokoladicama i to see listom sa Netflixa. Perfect match sa pidžamom.
Ups!
Da nisam preterala?


Iako je osnovna inspiracija bila Skandinavija (a kome nije), ipak je moja luckasta šuknuta šarena ličnost isterala svoje. Uz kamin ravnih linija - ananas od papira. Uz jednostavnu crno-belu korpu - plastični kaktus. Uz plavu stolicu - ružičasti fluffy jastuk. Well you get the picture.  Na putu Skandinavija - Meksiko, stala sam tačno na pola: u Jelenalendu.
*1. Pošto ćete vi tu živeti, ne suzbijajte svoje želje i ne vodite se onim što se sviđa drugima, prostor bi pre svega trebalo da se svidi vama, a za ostale ćemo videti kasnije...
Svakako, ovo nije priča za jedan post, naprotiv! Čeka vas serijal na temu primenjenih enterijera ostvarivih u okviru granica (kad je nabavka u pitanju), ali i u okviru budžeta (minimalan, ali sladak i moj.)
*2. Minijaturan budžet nikako nije izgovor za loše uređen prostor!
Budući da nisam imala mesta za skupe greške (a bome ni one povoljnije), u nultu nabavku pošla sam u JYSK. Prvo sam uselila stolicu Ubberup, prioriteti jelte. Nju sam pronašla u baštenskoj sekciji.
*3. slično kao i kada je modni shopping u pitanju, ne ograničavajte se na sektore i predloženu upotrebu predmeta, granice su ionako samo u glavi.
Kad sam odredila paletu: nežna ružčasta, fina plava nijansa i svetlosiva kao backdrop, dalje sam vozila na autopilotu. Iako me je mnogo toga privlačilo, naučila sam kako da se krećem u okviru zadate teme.
*4. Mali prostori ne vole previše tamne boje i upadljive printove, nežno i prozračno bi trebalo da vam budu smernice u razmišljanju o enterijeru
Više od godinu dana kasnije, i dalje mi se s jednakim intezitetom dopada svaki predmet. A kako i ne bi kad sam luster jurila preko Zagreba, Beograda, sve do Novog Sada (dužna sam vam tu urnebesnu priču)
*5.  Naoružajte se stpljenjem i ne odustajte, ma koliko bilo teško! Zapamtite jedno, svaka stvar koju unesete "samo dok ne kupite pravu" ima sve šanse da zauvek ostane tu. Ne pristajte na kompromise ;)

Naravno da nisam blizu kraja... Da li se čovek ikad, stvarno, zaista, skroz useli?.
I zato sam na početku sezone sastavila novi JYSK moodboard i listu želja, Zadržavam se u mojim bojama, ali dodajem i akcenat u boji konjaka... Malo toplije, malo muževnije? Možda nešto kao radna stolica?
Geometrija ostaje tu, naravno. Ali, možda ću sve razigrati cvetnim motivima u tamnim nijansama i šarom po uzoru na mermer. Možda i pravi mermer? Mermer od kartona? Why not! Sve stavke sa liste su i više nego povoljne, pa zadovoljstvo zbog štikliranja svega sa spiska, ne izostaje.

Svakako sada sledi zabavniji deo, fino poliranje i unošenje onih stvari koje će zaokružiti priču. One koje će se useliti ne zato što mi trebaju, već zato što su - lepe! Na meniju je finale. 
Časna pionirska češće ću ovde deliti svoje iskustvo kada je enterijer u pitanju, jer sam igrom slučaja, štreberski morala da savladam sva pravila, a potom i da osmislim svoja. Ukoliko ste ispratili dosadašnji proces i imate neko pitanje, slobodno ostavite komentar, biće mi zadovoljstvo da rešim vaše male dizajn nedoumice.
Stay tuned!

9 comments:

  1. Evo procitah post i posto samo i mi kupili stan i krecemo polako sa smisljanjem kako urediti, ova tema ce mi biti vrlo zanimljiva. Nemoj previse cekati na sledeci post i daj vise slika ;) Sa petim pravilom se slazem u potpunosti i znam iz iskustva da stvar koja je privremeno tu,uglavnom ostane. Najteze ce mi biti odabrati stil. Naravno, isto se vodim Skandinavskim ali niposto ne zelim crno beli (sivi) ili potpuno beli stan, jer obozavam boja, pa se bojim kako cu ih uklopiti da ne preteram. Jel ti to nemas instagram? :D Mislila sam mozes cesce kaciti slicice i po koji savet na instagramu,ako ti treba vremena da napises post ;)
    Sve pohvale i pratim ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam Instagram, kako ne :)) samo je pod mojim imenom https://www.instagram.com/jelenakarakas/ najcesce zapravo na storiju ima scena iz stana :)
      Super je da krenes od Skandinavije, sjajan je okvir, uz te ravne linije u svedenim bojama, mozes da dodajes sta god ti padne na pamet, a mnogo lakse je kasnije menjati detalje, ili eventualno boje, nego zaglaviti se sa stilom koji ti ne prija.. U principu kad stignete u fazu kupovine namestaja iskristalisace se sta zapravo zelite, moj savet je da ne kupujete kad vam je nesto "onako" i "mozda se uklopi", terajte dok ne pronadjete bas ono sto ce vas oduseviti :)

      Delete
  2. P.S. odakle su kartonske kutije i tepih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve je Jysk :)

      Tepih https://jysk.rs/pokucstvo/tepisi/veliki-tepisi/tepih-aksfrytle-135x190-prljbela

      Kutije https://jysk.rs/pokucstvo/dekoracija/ukrasni-artikli/kutija-sofus-raz-vel-2kom-set

      Delete
    2. Hvala! E a gde mozemo da postavljamo pitanja i svoje enterijer nedoumice? Jel ovde? Evo jedne: kuhinja,trpezarija i dnevna kao jedna velika prostorija, kuhinja ce biti bela, kauc u dnevnoj ce biti siv, ostali namestaj ce uglavnom biti beo. Pitanje: da li beli ili crni trpezarijski sto? Tako mi je lepo sve belo a opet svidja mi se jedan crni sto iz Ikee pa mislim da bi mozda dao malo akcije tom belom prostoru. Sta mislis?

      Delete
  3. Sjajan tekst! I sama sam skoro prolazila kroz istu situaciju...Sredjivanje stana je celozivotni projekat,rekla bih,ali neopisivo zabavan :) Zelim ti da uzivas u stanu u svakom njegovom cosku koji si besprekorno sredila!
    P.S. JYSK je zakon!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvaalaa :) Da, da, nema kraja, ali zapravo je kao neka luda igrica :))

      Delete
  4. da li mozes otkriti odakle je kaktus <3 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno :) u pitanju je dekoracija iz izloga, jos ga je moja tetka nabavila pre jedno 20 godina u Zagrebu :) ali nasao je put do mene :)

      Delete

Back to Top