Florence Travel Guide

Italiju sam pustila da odleži.
Da se utisci slegnu. Da ukus burate izbledi, kao i mehurići iz Spritza.
Dolce vita da se stiša, nežno treba sići sa tog paperijastog oblačića sreće. Italija ume da pukne tako, ravno u glavu, pa sve pokazujemo rukama, mljackamo i mislimo se kako je sve divno.
Posebno na leto, posebno u junu.
Malo sam se odlepila od Milana (pročitati ovde) i istraživala sam nove rute, veličanstvenu Veneciju koja je zahvaljujući AirSerbia novostima sada udaljena manje od dva sata udobnog leta (čeka vas uskoro jedan duuugački oduševljeni post na ovu temu) i predivnu Firencu.
Srce Toskane. Kolevka renesanse. Meka umetnosti.
Puno velikih reči i hrabrih izjava. I sve ih lako opravdava. Nehajno, bez truda.
Dok posmatrate spektakularan zalazak sunca iznad reke Arno, okruženi monumentalnim građevinama,  sa muzičkom podlogom uličnih svirača, biće vam jasno zašto su poznati umetnici baš ovde stvorili sva ta neverovatna dela. Da sam mogla kući bih kao suvenir ponela teglicu inspiracije i lepote.
Tamo je to nekako opipljivo. Fantazija za poneti.


Ipak, nije sve toliko romantično, kako je Toskana jedna od najposećenijih regija sveta, bitno je da se za putovanje adekvatno spremite, kako se ne biste konstantno sudarali sa rekom turista. Ukratko, ideja jeste da budete opušteni i dopustite sebi da lutate kroz malene prolaze, ali trebalo bi da u Google mapu zabeležite adrese koje vas zanimaju i prebacite se na opciju offline. Znači malo lutate, malo znate šta radite.
Pre svega, izbor hotela je od presudnog značaja. Firenca poseduje zaista ogroman broj hotela raznih kategorija, ovde će vam za uživanje biti dovoljno 4 zvezdice, budući da ih u potpunosti opravdavaju uslugom i kvalitetom. Hotel Cerretani Firenze MGallery by Sofitel bio je moj, a pokazaće se i savršen izbor za produženi vikend u Firenci.
Nalazi se blizu železničke stanice, tako da će vam pet minuta rolanja kofera biti dovoljno, da, toliko je blizu. Smešten je tik do istorijskog centra, do trga Duomo i katedrale Santa Maria del Fiore, ako ste srećne ruke, možete dobiti sobu koja gleda na impresivnu kupolu. 
Hotel je nedavno u potpunosti renoviran, pa će vas dočekati ganc nov nameštaj u paleti prirodnih tonova uz retro detalje. Svaku sobu (i kupatilo!) krase stare crno-bele fotografije Firence. Pored super fotki u kupatilu će vas zateći i Roberto Cavalli kozmetika i rain shower. 
Ono što je mene definitivno kupilo (stariš Jelena :D), jeste činjenica, da iako se hotel nalazi u sred ludačke vreve, ima savršenu zvučnu izolaciju. Apsolutno ništa od buke sa ulice ne dopire do ove male oaze. Tu je samo blagotvorna tišina, prelep diskretan miris i znalačka igra tekstura: od pliša, preko tekstila, do finog gusto tkanog pamuka.
Oduprite se porivu da utonete u super mekane jastuke i dokoličarite, u Firenci ima toliko toga za doživeti i videti, svaki minut vam može doneti novu senzaciju...
Postoji nekoliko nezaobilaznih lokacija, ali nažalost, one su crvenom zaokružene na spisku svakog turiste ikada. A to je puuuunooo ljudi. Ako pričamo o vrhu sezone, to je stvarno, stvarno puuuunooo ljudi. Da biste sačuvali svoje živce uložite malo vremena i novca u pripremu pre putovanja. Dva muzeja koja su već postala poznata po dugačkim redovima, jednako kao i po zbirkama koje čuvaju jesu Uffizi GalleryAccademia.
Botticelli, da Vinci, Caravaggio... I naravno Michelangelov David su nešto što morate doživeti uživo. Najbolje rešenje je da investirate u karticu  Firenze Card, košta 72 evra i tokom 72 sata omogućiće vam ulazak u 72 muzeja (dve reči: prioritetni red). Naravno da nećete uspeti da obiđete sve, ako ste u Firenci samo dan, ili dva, prekosočite kupovinu kartice i pređite direkt na online rezervacije. Na zvaničnom sajtu, za dodatnih 4 evra po karti sebi možete obezbediti brzi ulazak u muzej po izboru.
Moj savet je da ne kukate zbog ovih troškova, vreme provedeno na upeklom suncu u dugačkim redovima, koštaće vas i nekoliko puta više.
Umesto čekanja možete da se posvetite laganoj šetnji, istražite trg Piazza della Signoria, muzej na otvorenom. tamo ćete zateći impresivnu kolekciju skulptura, od dela Hercules i Cacus Bartolommeo Bandinellija, sve do full size replike Davida (na tom mestu se nekada nalazila orginalna skulptura). Odatle se spustite do reke, kako biste uživali u pogledu i prešli most Ponte Vecchio koji se prvi put pominje u spisima još iz 996. godine. Ako ste iole slični meni koja u masi upada u šizu, topli savet da preko reke pređete susednim, prostranijim mostom Ponte Santa Trinita. Dodatni bonus predstavlja što ćete na njegovom kraju pronaći najbolji sladoled u Firenci (dobro, doooobro, jedan od najboljih, znam da smo u Italiji :))) ). Gelateria Santa Trinita ponudiće vam 38 ukusa (od grejpa sve do susama), a red je podnošljiv, win-win situacija! :)
Da li smo stigli do pola posta, a još nismo pričali o hrani?! O. Moj. Bože.
Izvinite, zanela me umetnost. Mada bi zapravo i te njihove gastro bravure mogli da podvučemo pod art.
Ono što ćete prvo naučiti jeste da bi u Firenci trebalo da jedete Firentinski stek, ali nekako na temperaturama koje su igrale oko tridesetog podeoka, to nisam mogla da učinim. Umesto na govedinu, koncentirisala sam se na Bufala mocarelu. Jer ponekad su sir i vino sve što vam je potrebno u životu. Obicà Mozzarella Bar je super izbor ako ste gladni tog koncepta.
Radi se o lancu restorana koji služe jednostavna italijanska jela, a sve je bazirano na tome da se ona spravljaju od domaćih sirovina. Znam da nabirate nos od kad sam napisala da se radi o lancu, ali Italijani sve rade bolje, pa i to.
U restoranu sa neverovatno visokim plafonima, čarobnom baštom smeštenom u atrijumu, posebnim barom i efikasnom uslugom, nijednog trenutka nećete imati utisak da se radi o nečemu što nije posebno, upravo suprotno! Večeru služe od 18 i 30, sve do 11 uveče, dođite u sumrak, pre gužve i uživajte u igri svetla. Rezervacije su poželjne, ali ne i obavezne. Jelovnik možete pogledati - ovde.
Pošto zadovoljite svoj apetit, bilo bi lepo da i shopping apetit dođe na red. Iskreno, u Firenci nisam imala nikakvu potrebu za kupovinom (znaam, šokantno), prosto mi je bilo dovoljno da uživam u neograničenoj količini lepote kojoj sam bila izložena. Posle muzeja, idealno je da procunjate i kroz shopping hramove.
Zato Via Tornabuoni. Dugačka ulica u kojoj su smešteni najbolji butici: Gucci, Bulgari, Pucci, Prada, Max Mara, Sergio Rossi... Na kraju, tik do reke, nalazi se Salvatore Ferragamo palata i muzej i radnja i mesto gde ćete odmoriti uz besplatan wi fi. Posle možete odšetati do palate Palazzo Pitti i sesti direktno na kameni pod - nisam poludela. Ključ je u balansiranju, život se ionako sastoji iz kontrasta. Kad dodirnete topli kamen sve će vam biti jasno i ne, definitivno nećete biti jedini koji su došli na ovu ideju.
I na red je stiglo moje omiljeno mesto, La Ménagére u kvartu San Lorenzo. Radi se o ooozbiljnooo dobrom konceptu. Pod jednim krovom nalaze se: kafe, restoran, cvećara, koktel bar, radnja...
To su samo činjenice, u realnosti je to prostor od 1.500 kvadratnih metara, u kom ćete se blesavo osvratati oko sebe kao Alisa u zemlji čuda. verovatno ćete napraviti tri kruga pre nego što se odlučite u kom ćete se ćošku stacionirati. Da li je to neverovatno dugačak sto za najamanje dvadesetoro? Ili dugačak retro šank? Ili ćete poželeti da sedite pored izloženog cveća, ili finih mirišljavih sveća? Možda u stilizovanu baštu? Ili ćete zauzeti svoje mesto u ozbiljnom restoranskom delu koji se kupa u svetlu zahvaljući staklenom krovu?
Ovo je zapravo jedan dizajn spektakl, brava za autore Lucu i Marca Baldinija. Srećom kafa, kokteli i hrana u potpunosti prate taj smer. U-ž-i-v-a-ć-e-t-e.
I onda odmah ulažem jedno novo mesto za uživanciju, restoran Da Florence otvoren je krajem prošle godine, a brzo je postao omiljen zbog odlično pripremljenih morskih specijaliteta. Mene je više kupio enterijer za čije je rešenje bio zdužen Bold Atelier iz Madrida. Sam enterijer je mini žurka: listovi banana, lusteri od pruća, pa i oni u obliku ananasa... Podmetači su od trske, a čaše kristalne. Nekako će vam se ovde učiniti da je sasvim privatljivo da doručkujete Aperol Spritz, a realno i što da ne!
I na kraju jedna bonus preporuka, za super šarmantni restoran Lo Sprone Vinaino. Radi se o doslovno "rupa u zidu" tipu restorana, sedećete na rasparenim stolicama, sto je zapravo stara mašina za šivenje, u kuhinji užurbano radi cela porodica, a vino stiže iz kartonske kutije... Autentično italijansko uživanje, nepretenciozno i neformalno. Garantovano je olizivanje prstiju posle pice iz peći na drva, a ovo mesto će vam sigurno popraviti raspoloženje. Molto bene!

5 comments:

  1. Zeno, kako ti pises! Odvela si me u Firencu, evo osetila sam svaki miris, teksturu, sve... Divno je sto si se vratila blogu. ��

    ReplyDelete
  2. Odlične slike draga ❤❤ https://hisandherway.blogspot.ba/2017/07/teen-struggles-step-further-date.html?m=1 novi post bilo bi mi i više nego drago da pročitaš ❤

    ReplyDelete

Back to Top