Milano (Fashion Week) Guide

Jedan od postova iz "šteka".
Iz edicije "dugo krčkati, da spolja bude savršeno hrskav, a iznutra mekan kao duša".
Došlo je vreme je da se poslužite. Bon Appétit!
Destinacija: Milano.
Tema: Fashion Week.
Sezona: jesen/zima 2016/17. 
Street style je istovremeno na svom vrhuncu i svom kraju. Lome se koplja oko smislenosti broja kombinacija koje It devojke izmenjaju u samo par sati. Vogue ekipa ispod obrva promatra suludo ambiciozne blogere, koji gledaju isključivo ka objektivima. Saobraćaj je usporen jer devojke u sandalama sa tankim kaišićima uporno prelaze mokre ulice napred-nazad. I taman kad počnete da buljite više nego što je pristojno, pored vas u oblaku krzna, perja i dima prolebdi Anna Dello Russo sve srećno ukličući Ciao Bella!
I sve je ponovo okej, na kraju dana moda je ipak zabava i zašto se i mi ne bismo ukrcali na taj ludi ringlišpil?
Prvo pravilo nalaže: pozivnice u ruke (hvala Sportina Group) i telefon podesite na snimanje... Milano je idealna prestonica da se početnici upoznaju sa Fashion Week mehanizmima (osim ako niste ja, ako ste ja, onda ste ludi i idete direktno na Pariz).


Lako je pronaći sve modne lokacije, a najpametniji način jeste da za to koristite metro (saobraćaj u Milanu ume da bude j-e-z-i-v), ne brinite se, sasvim sigurno nećete biti jedini u bundi u boji, uz cipele sa šljokicama, veliki broj pozvanih se iz praktičnih razloga odlučuje za tu vrstu transporta. Samo pratite veselu šarenu ekipu.
Uz italijanski mentalitet sve se da završiti preko veze i uz malo kašnjenja (i prstohvat kiča - ipak je ovo omiljena destinacija novih para), sve je dosta ležernije od Pariza, a kreatori se i dalje drže prepoznatljive italijanske elegancije koju umešno kombinuju sa aktuelnim trendovima. Tu ćete gledati nosivu modu, dok modeli defiluju ispred vas, brzo ćete sebe uhvatiti u sanjarenju gde ste preko ramena prebacili novi Armani sako, ili Max Mara kaput...
Dok se Vogue kraljica Anna Wintour i dalje ljuto drži klasike, pomno birajući hotele, restorane i revije gde će se pojaviti, stasala je nova generacija superzvezda. I ne, to ovog puta to nisu devojke koje brane boje online scene!
Ako je suditi po blicevima najpopularnija lica stižu nam iz Azije. Dok su reporteri kidisali na zvezde kineske kinematografije, čak su se i ostali iz prvog reda glasno pitali o čemu se tu zapravo radi? I dalje nam nije najjasnije, ali shvatili smo da moramo naučiti da prepoznamo Gu Li Na Zha i Xiaoran  Li, bar kako bismo uzmakli pre stampeda paparaco fotografa.
Čak i ako nemate pozivnice za revije, možete uživati u tom ludilu koje kao groznica obuzme ceo grad, ovo su top 5 mesta gde možete uživati, ali i sresti najmoćnije igrače i najstilizovaniju ekipu. 
God Save The Food
Prostran&simpatičan bistro za vreme nedelje mode transformiše se u headquarter stila. Razlog? Smešten je u blizini nekoliko bitnih modnih tačaka. Samo jedan ćošak udaljen je od zgrade gde Armani prikazuje revije (ne samo da prikazuje više linija, već dnevno održava bar dve kako bi svi novinari i bajeri mogli da vide modele).
Tako vam se može desiti da doručkujete tost sa avokadom sa Đurđom koja još uvek nosi make up look sa Armani revije, dok sto pored vas kapućino pijucka (savršeno stilizovana) Mira Duma. Sve je kul.
Via Tortona 34
Bar Luce
Nezaobilazna lokacija! I ne mogu to dovoljan broj puta da vam podvučem. (Iznenađujuće) mali kafe smešten je u okviru fondacije Prada, najveće galerije savremene umetnosti u Milanu. Reditelj Wes Anderson odgovoran je za enterijer za koji je inspiraciju pronašao u starim italijanskim lokalima, kao i dekoru iz filmova "Čudo u Milanu" i "Rocco i njegova braća". Pri izboru boja držao se svojih omiljenih pastelnih nijansi.
Kao rezultat dobili smo mesto koje se nalazi na granici između mašte i realnosti... Pride je kafa iz kategorije odlična, a voćni tartovi su vrste mljac! Nećete ni primetiti ko sve sedi u ovom kafeu, jer ćete zaneseno buljiti u mobilijar (naravno da ćete ovde videti baš sve, ali baš sve, blogere koji drže do sebe).
Largo Isarco 2
10 Corso Como
Ovaj concept prostor zlatnim slovima je upisan u adresare svih istinskih ljubitelja mode. Postoji još od 1991. godine, a eklektična kombinacija butika, parfimerije, knjižare, čajdžinice i restorana i dalje jednako očarava. Uprkos konstantnoj navali poznatih i slavnih čak i tokom nedelje mode možete lako dobiti sto bez rezervacije.
Dok ručate u bašti i na viljušku motate špagete (ugljeni hidrati, što da ne!) može se desiti da vam se pridruže Justin O'Shea i Veronika Heilbrunner (okeej, pa što da ne!). Modno pleme je malo i zabavno, pošto vas vide nekoliko puta na pravim mestima, jednostavno će proceniti da ste već poznanici i počeće da vam se kulturno javljaju. Zabavno!
Corso Como 10
Giacomo Arengario
Restoran je smešten u muzeju Museo del Novecento (još jedna must see lokacija), a nudi fantastičan pogled na Duomo. Uz neverovatno visoke plafone i prozore od poda do plafona, plišane sofe i dramatične lustere osetićete se kao da ste zalutali u scenografiju nekog dobrog filma. To i nije toliko daleko od istine, budući da ga i filmske zvezde rado posećuju, ipak dok traje Fashion Week opseda ga modna ekipa, omiljen je izbor za after partije. Između ostalih obožavaju ga Anna dello Russo, Jeremy Scott i Katy Perry. A obožavaćete ga i vi dok uz čašu bogatog crnog vina nazdravljate Milanu (bar ja jesam  :) ).
Via Guglielmo Marconi 1
Bulgari hotel
I naposletku jedno mesto iz sekcije oldie but goodie. Hotel Bulgari godinama važi za jednu od najelegantnijih milanskih adresa (bez obzira na konkurenciju koja jača iz godine u godinu).
Hotelski bar je jedno od onih mesta koje kao da vas nežno grli. Udobne fotelje, raskošni materijali, neutralne boje, sve je tu kako bi vam diskretno došapnulo da je sve zapravo u redu i da je život zaista prelep. A taj osećaj će se samo pojačavati dok isprobavate vina iz vinske karte. Gađajte aperitivo trenutak i uz piće ćete uživati u ljupkim mini burgerima, maslinama, namazima i sledovima koji će se obnavljati kao nekom magijom.
Zapravo, magija je ključna reč, poenta jeste kategorički pritisnuti pause dugme za realan život, nasloniti laktove na šank, pijuckati, uživati uz nežne note, smeškati se jer je sve zapravo dobro - ma divno! Toliko ćete biti anestezirani da će vam se račun od 80 evra za par pića činiti kao bagatela.
Ma koji real life?!
Via Privata Fratelli Gabba7b

10 comments:

  1. volim tvoje tekstove jer su napisani sa lakoćom i sa radošću! i kompetentno! a ovaj post je baš poseban, zrači finom merom unutrašnje harmonije i raspršivog entuzijazma. baš kao što si sama rekla "spolja hrskav, a unutra mek kao duša". puno sreće na tvom samostalnom putu. kolektivi ti nisu potrebni. možeš ti i sama. i to puno bolje! srdačan pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sjajan zakljucak, ni sama ne bih srocila bolje :) Hvala puno :*

      Delete
  2. Tekstovi koje karakteriše umerenost u sofisticiranosti. Reklo bi se jedan paket aranžman.

    ReplyDelete
  3. Jaooo Bvlgari posetim svaki put kad sam u Milanu! A cekaj a basta a slatkisi. Ma mesto nije sa ove planete

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ni smela da pocnem o slatkisima :) a pride sam bila i u predsednickom apartmanu kad sam radila intervju sa Umom, oh to je tek noa dimenzija :)

      Delete
  4. Jedno pitanje - kada možemo očekivati Jelena Karakaš Lifestyle guide book? Dobro, još jedno - stvarno kad? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, nekako misim da to nece da se desi :) nikad ne reci nikada, ali sad imam neke druge stvari na pameti :)

      Delete
  5. I dalje, posle toliko godina, jedan od omiljenih mi blogova. Inače, mislim da ti samo još ovde nisam rekla koliko mi se 'đa novi look bloga! ♡

    ReplyDelete

Back to Top