Europe’s hidden treasures

Oni neki momenti...
Kad minuti traju stvarno predugo. A šum u glavi je nesnosan.
Kad se sve usporava i ubrzava u sekundi. Kad ne znate više da vas nosi plima, ili oseka. I defintivno niste za vozačkim mestom u svom životu. Ono kad je gledanje u prazno već u kategoriji hobi. Dani dosadni i lepljivi. Dođe da vam da dignete ruke od svega i samo odete.
Bez pozdrava.
Ili ako ste manja dramica od mene, onda snažno zavrtite globus, jer ne postoji ništa što bolje dane vraća u tehnikolor tehniku od novog pečata u pasošu.
Još jedna stranica. Još jedna stanica. Daleko od svakodnevnice. Tamo gde se šum stišava i prepuštamo se trenutku. Tek tako.
Ne treba nam padobran. Vežbamo freestyle.
Ipak, ima nešto što devojci sreću kvari, neki cvrčak nije štedeo za svoje leto, neki cvrčak se oslanja na trubadurenje čitavog leta (dužna sam vam taj post o mom novonastalom frilens životu). Ali, uvek se nađe rešenje, samo je potrebno da dovoljno dobro gledate.
Ovog puta to je ganc nova Master Card Top Hidden Treasures lista, 44 zemlje, 44 destinacija koje nisu na radaru modernim turistima. Destinacije koje još uvek možete posetiti bez prevelike pompe i gde vam nije potreban džak para, zapravo možda vam pare i ne trebaju (reče ona i stegne u džepu svoje malo moćno parče plastike). Lista je kreirana kombinacijom podataka kompanije Mastercard i preporuka više od 20 travel blogera i turističkih stručnjaka iz cele Evrope.
Izabrala sam 5 meni najdražih, 5 imaginarnih đirova, 5 zaleta u nepoznato.
Otkrivam. Dora istražiteljka u svom punom sjaju.
Pratite me (i zapisujte)!


Kalabrija // @gurgenb
Ponovo Italija, pa Jelena zar ti nije dosta pitate se vi? Odsečno kažem, ne, nikad! Dolce Vita ne može da dosadi. Burata i belo vino? Izbor (za)uvek! Master Card istraživanje pokazalo je da zapravo malo znam o ovoj zemlji, jer top destinacija po izboru Italijana nije ni večni grad Rim, niti neverovatna Venecija, oni pokazuju južnije, dosta južnije. Sam vrh italijanske štikle.
Kalabrija!
I letimičan pogled je dovoljan da shvatim da su u pravu, neverovatna arhitektura, još impresivnije litice na kojima se život odvija nesmetano, sve uz smešak i onda to more. O moj bože, to more. Tirkiz u nedgled. Mene su lako kupili!
Volos // George Tace
I dalje se držim teme... Predvidljiva sam? Ma samo čekajte. Padam na neverovatne igre zemlje i vode. Padam na te nežne zavoje od peska. I kristalno čistu vodu koja se poigrava. Takav šum tolerišem. Zapravo podržavam! Leči dušu, odnosi probleme. U ovom deljenju krenuli smo put Grčke... I mislite da nas u vezi te čarobne zemlje malo šta može iznenaditi? Razmislite dva puta. A onda pročitajte moje otkriće od prošle godine, biser na samo sat vremena od Beograda - Limnos.
Sada pravac Volos, a zašto? Dve reči Mamma Mia.
Upravo na ovom mestu snimljeni su neki od kadrova ovog filma, gde je najzgodniji glumac zapravo zapravo scenografija. Volos je na spisku nekih domaćih turustičkih agencija, pa razmislite dobro, smeštaj je moguće naći za manje od 25 evra po noći.
Fanoe // Frank Bach
I? Nije plaža?
Nije.
Danska divljina u svom najboljem izdanju. Fanoe je deo Wadden Sea nacionalnog parka i pruža priliku za istinski beg. U smiraj. U sve će biti u redu.
Nema boljeg prijatelja od prirode. Samo sedite. Samo postojite. Već će se samo nešto dogoditi. Od retkih vrsta ptica, preko foka, sve do jelena, resćete životinje u svom prirodnom okruženju. Pronađite svoju usamljenu kućicu na proplanku i vratite se sebi. U mislima sam već tamo, brojim oblake, utišavam misli. Ššššš... Dišem u ritmu povetarca. Naopačke sam. I možda se neću ni vratiti.
Kaszuby // Sebastian Jezierski
A možda samo nastavim, pravac Poljska, oblast Kaszuby. U tradicionalno seoce. Možda budem oflajn. Čula sam da prija to. Kažu da tu, na severu Poljske postoji i njihov stonehenge. Kameni krug u sred šume. Kažu i da je navodno lekovit.  Da zagrlim kamen? Hej gle, pa radila sam i luđe stvari.
St Michael's Mount // Aeron Jenkin
I za kralj poslastica iz Velike Britanije. Većina nas je upoznata sa ostrvcem Mont-Saint-Michel u Francuskoj, ali nemamo pojma da nešto slično postoji u Kornvolu. St Michael's Mount je spojen sa obalom, ali prelazak je moguć samo kad je nivo vode u opadanju. Preporuke travel eksperata kažu da zauzmete svoje mesto pred zalazak sunca i da pomno ispratite njegovo nestajanje u vodi iza zamka. Taj spektakl je ovde na redovnom meniju.
Jasno vam je. Manje jurnjave za pompom. Fokus na istinska čuda. Udahnite i primetite...

2 comments:

  1. Sve mi je prelepo! Divna im je ideja zapravo, toliko je tih neistrazenih mesta, volela bih da odem na bas takvo putovanje, da posecujem samo mesta koja jos nisu tako komercijalna. Nastavi da nam pises o takvim stvarima, jako dugo te pratim i uvek uzivam u tvojim temama.
    Love Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Da, predivna je prica, i sama sada razmisljam o nekom putovanju koje bi skrenulo sa uobicajne putanje, mozda stvarno i izaberem neko od ovih :)

      Delete

Back to Top