Limnos Guide

Šta biste uradili kad bi vas Vanja nazvala i rekla "idemo na Limnos!".
Ako ste iole kao ja, bez razmišljanja biste rekli: važi!
I čim spustite slušalicu otvorili krenuli da guglujete Limnos.
Okej: Grčka
Okej: ostrvo
Okej: Egejsko more.
Google na jednostavan upit otkriva hrpu random fotografija koje ne prikazuju bog zna šta.
Raste sumnjičavost i vreme je za sledeći korak, a šta kaže #limnos hashtag na Instagramu? Nepristojno malo. Ipak, rođeni špijun ne odustaje: Youtube, blogovi, Pinterest, Tripadviser, Booking... Trideset dva špijun krugova kasnije, sedim zbunjeno i pitam se gde sam pobogu ja krenula?
Ali hej, obećali su sunce, pesak i more, za ostalo ću se već nekako snaći...


Posle leta od samo sat vremena (!) pokazalo se da Limnos u realnosti i Limnos na internetu imaju malo toga zajedničkog!
Ovo grčko ostrvo uspelo je da dočeka 2016. godinu kao jedno od "zaboravljenih", budući da se radi o strateškoj lokaciji, dugo godina tu se nalazila velika vojna baza, a stanovništvo se bavilo poljoprivredom. Neočekivano, upravo ta činjenica, da je industrija turizma tek na trećem mestu, učiniće da se potpuno zaljubite u ovo ostrvo!
Ako se pitate, u praksi to ne znači da ne postoji turistička infrastruktura - naprotiv!
Sve što zahtevate od poštenog odmora je tu: hoteli, kafići, barovi na plaži, fini restorani, radnje i noćni klubovi... Ali, za razliku od, hmm celog sveta, ovde je najveći broj objekata i dalje u porodičnom vlasništvu i upravo takva je i usluga - topla i neposredna (da, kad čuje da vam je poslednji dan, konobarica iz vašeg omiljenog bara na plaži će vas zagrliti i izljubiti - been there, done that).
Moja preporuka je da otkrijete i posetite Limnos pre nego što ga okupiraju veliki hotelski lanci i organizovane ture.
Ja sam imala prilike da zahvaljujući agenciji Inter Holidays budem na prvom čarter letu koji je krenuo iz Beograda (da, zaista prvom, ono kao, ikada).
Vredno sam hvatala beleške, te haj, pratite me!
Iako je prvo što pomislite kada čujete zaboravljeno ostrvo da se radi o nekoj tačkici u Egejskom moru koja je slučajno ostala neotkrivena, to ne može biti dalje od istine. 
Limnos je osmo ostrvo po veličini  u Grčkoj i pruža sjaset zanimljivosti, koje nećete moći da istražite u potpunosti tokom desetak dana koliko traje većina aranžmana. 
Moja preporuka je da prvih nekoliko dana potrošite na odmaranje i prikupljanje energije (i sunčanje i sunčanje!). 
Koncentrišite se na plaže na zapadnoj strani koje su apsolutno f a n t a s t i č n e!
Radi se o kilometrima finog sitnog peska koji se blago (ooouh vrlo, vrlo blago) spušta u more. 
U samom glavnom gradu Myrina nalaze se gradska plaža i malena plaža Riha Nera, ipak kako sam na letovanju (mada realno i u životu) alergična na gužvu i up beat ritam na obali moj izbor je bila plaža Thanos
Na nekoliko kilometara uvale smeštena su samo četiri bara, tako da ljude nećete ni osetiti, dovoljno je da vam kažem da je ova razmaženica odbijala da uđe u vodu jer su "gužvu" činile tri osobe. Point taken
Thanos je plaža ovenčana plavom zastavicom (a skoro sve na Limnosu zaslužuju tu titulu). 
Na krajnjoj levoj strani nalazi se bar Costa Costa koji je skoro renoviran, vlasnici su mladi par koji je iskustvo sticao na Mikonosu i učiniće sve da vas oduševe svojim Mojitom, na primer Ana će vam i pokloniti grožđe koje uzgajaju (a koje ni ne priskaju, niti zalivaju - organic all the way). 
Kad uhvatite temelj boju (samo ispod suncobrana, pa redom faktori 30, 10, 6) razmislite o ekskurzijama... Malo smo u rubrici verovali ili ne, ali Limnos poseduje i pravu - pustinju!
Nalazi se iznad Gomati plaže i prostire se na sedam hektara. Do pustinje se stiže prašnjavim kozijim stazama, ali kad se nađete među peščanim dinama, shvatićete da se sve isplatilo. Vegetacija oduševljava, tu su raskošni rascvetani pink žbunovi, kao i stidljivi peščani ljiljani. Ako se odlučite da istražite tu "Saharu Limnosa", ponesite laganu odeću, iako je (naravno) supervruće, u pustinji duva jak vetar.
Sledeća destinacija skoro i da ne postoji u turističkim vodičima, a moram priznati da je meni apsolutni Limnos favorit
Faraklo je nastao kao posledica davne erupcije vulkana, ono što danas imamo prilike da vidimo je neverovatna formacija stena koje razigrano vijugaju i talasaju u nežnonarandžastoj boji.
Ako se bolje zagledate, shvatićete da su to zapravo okamenjene reke lave, a još jedan pogled otkriće vam i mehuriće zarobljene u kamenu. Jedno od onih mesta gde iznova shvatate koliko je priroda zaista najbolji umetnik.
Do ove lokacije nije jednostavno doći, ali ja bih je neizostavno upisala na must see spisak. Baš zato što nije toliko pristupačno mesto, ovde ćete uživati u istinskom momentu mira i neverovatnom huku talasa koji se razbijaju o velike stene.
Ne znam za vas, ali ja sam bila hipnostisana ovim prizorom.
Kad već stignete do istočne strane ostrva, morate se uputiti i na plažu Keros. Za razliku od zapadne strane na kojoj su talasi skoro pa misaona imenica, ovde su zaista ozbiljni. Na Kerosu se skuplja ekipa koja ceni Surf i Kajt i zbog svog položaja predstavlja jedno od najboljih mesta za početnike (hint hint).
I atmosfera se razlikuje od pitomijeg dela Limnosa, ovde ekipu mahom čine mladi u potrazi za dobrim talasom, kul ekipa uživa u barovima u pauzi surfovanja. Za sve one koji žele da budu u potpunom skladu sa prirodom (pa dooobroo skoro u potpunom) tu je iznajmljivanja fensi šatora za pravo glamiping iskustvo. Osim toga ne postoji veliki broj hotela na blizu Kerosa, pa ćete tu zateći samo zagrižene fanova surfa (pa i mene i Vanju zapravo :)) ).
Nije lako opisati ostrvo o kome se (skoro) ništa ne zna, posebno u jednom postu, Naravno da imam još preporuka i saveta, slobodno ostavite pitanja u komentarima, a ako želite mogu da napišem i još jedan. Samo vičite ;)
I srećan put! :)

8 comments:

  1. Zelim da vidim ovo mesto definitivno :D

    ReplyDelete
  2. Jos jedan ceo post, molicu :)

    ReplyDelete
  3. Da li je neophodno uzeti rent-a-car ili postoji neki prevoz na ostrvu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Postoji taksi, ali jeftnija varijanta je rent a car, javni prevoz gotovo da ne postoji, i on je pre svega namenjen da razveze lokalce na posao, tako da to nije neka opcija :)

      Delete
  4. Da li ste koristili rent a car svo vreme boravka? i kakve su cene rent a car-a?
    predivno je, suprug i ja biramo destinaciju za letovanje, ujedno i medeni mesec i Limnos nam je zapao za oko :) pa bi nam znacilo da znamo cene kako bi predvideli troskove. Predvan tekst i slike.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nismo :) koristili smo taxi do omiljene plaze (Thanos), nije jeftina varijcija (10e u jednom smeru od glavnog grada), ali htele smo skroz da se odmorimo i budemo malo razmazene :)) ipak za sve ostale lokacije, kao sto su pustinja, Keros i Faraklo trebace vam kola, ali za to je dovoljno dan, dva. Ostatak vremena mozete provesti na bilo kojoj plazi blizu smestaja, vecina je savrsena :)

      Delete

Back to Top