Dobracina st.

Potez oko pristaništa nekako postaje deja vu. Beton hala pretvorila se u mejnstrim. A polako i čitava štrafta oko Karađorđeve ulice postaje skoro pa neprijatno popularna. Mladosti se pridružila Ludost, Brankow je tu kao trenutno najpopularniji bar, verujem da ste već pohodili Prohibiciju, Baštu, KC Grad i Krug... Pri vrhu ulice smeštene su komercijalniji tačke zaključno sa klubom Soho Republic.
Lokacije postaju sve izvikanije, a sve je teže tu pronaći slobodan sto ili bar stolicu... Zato Beograđani koji su sve te adrese već izgustirali sebi prave novi prostor za igranje.
Dobrodošli u donji Dorćol!


Preciznije, klizimo niz Dobračinu ulicu.
Prolazimo i Rakia bar i Pane e Vino i Dobrilu i u punoj brizini stižemo do samog kraja ulice.
Gde smo krenuli videćete oko broja 59. Zapamtite ovaj broj. Neki kažu stvara se beogradski Berlin.
Za početak tu je Pržionica. Kafić u kome se pije kafa. Dobra, bolja, odlična, najbolja u gradu! Pržionica je naslednik kafiterije koja se nekada nalazila (gle čuda!) u Dobračinoj, a to je voljeni Eli's. Dalje vam je jasno, poseban blend kafe, filozofija dobrog ukusa koja se verno prati, ali i sjajan moderan enterijer.
Pržionica - 12 poena! (Dobračina 59a)

Ipak, hajde da se malo vratimo kroz vreme. Pre Pržionice u ovom kraju otvoren je restoran Holesterol,  brzo se nametnuo kao nezaobilazno kul mesto. A kako i ne bi kada se najkraće može opisati kao kafana with a twist. Hrana je prava srpska, ali u novoj režiji. Pa redom: kobaja od zmaja, škembići, grašak, ribić od jaganjca, sarmice... Iako hrana ide u tradicionalnom smeru, enterijer je potpuno neočekivan. Minimalno, prostano i prijatno. Ako uhvatimo još koji lep dan tu je i drvena bašta na sunčanoj strani ulice (Dobračina 59b).

A onda pritisakam brzo premotavanje i stižemo do prošlog četvrtka, da pre dva dana... Jer tada smo dobili najnovije pojačanje u Dobračinoj, a to je bar Radionica! Mesto za đusku, za piće, za đumbir martini, za mnoooogo smeha. Ključne reči crno, grubo, beton. Dodajte u jednačinu prigušeno svetlo, veliku kožnu sofu i odličan DJ program i jasno je da smo dobili novu zvezdu beogradskog provoda. (Dobračina 59)
Istražite!

Foto: Designed.rs // Instagram

22 comments:

  1. Nekako mi je oduvek Dorćol bio omiljeniji i draži od svih ostalih epicentara zabave u gradu. Valjda zato što sam odrasla u samom centru, pa mi je bilo dozvoljeno da uživam u šetnjama svim tim ulicama dok još uvek nisu dobile svoja kult mesta. Na Dorćolu je sve nekako intimnije i iskrenije, to je ono što mi prija. Zato ću pre otići u Smokvicu, bife Ventil ili pak kafe Blaznavac, nego u KC Grad i njemu slične hip lokacije. :)

    ReplyDelete
  2. Kazes: Istrazite! Kazem: Will do!

    ReplyDelete
  3. Slazem se s Iv!Dorcol mi je posle Zemuna uvek bio nekako poseban,antik!Ipak u Smokvicu vise ne idem, postala mi je previse fenseraj mesto dok se Blaznavac i Ventil ne daju!Przionica i Radionica me mame te moram da ih istrazim dok masa ne nagrne a nagrnuce!

    ReplyDelete
  4. a eli's vise ne postoji ili sta?
    e da, nemoj da se premisljamo 799 godina za sledecu lokaciju za kafu... seti se da pogledamo u tvoj blog :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema ga vise, odnosno ima sada naslednik :)
      Oki, zapisano :)

      Delete
  5. Postaces zvanican vodic za sva najbolja mesta u gradu...tvoja preporuka-moja odluka:)
    nice job!

    ReplyDelete
  6. Slazem se sa Mimom!:)kad idemo u Przionicu na kafu?:)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. odlicno, za Przionicu nisam znala, ali s obzirom da radim u gore pomenutoj ulici, koliko danas svracam =)

    ReplyDelete
  9. Kakvi ste vi kuleri, to je za nepovjerovati.
    Svaka beogradska ulica odiše kul urbanom vibrom. Jao. Da nam je u Zagrebu malo tog sastojka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A meni ovde napr nedostaje neko mestasce kao sto je Velvet :))

      Delete
  10. Savrsen post i savrseni prostori! :)

    ReplyDelete
  11. Przionica- Dobri frajeriiiiiii :)
    haahahaha

    ReplyDelete
  12. you heard it here first:) sjajna mesta, baš sam se pitala zašto im nema tribjuta, kad....evo:)

    ReplyDelete

Back to Top