Shopping Guide: Kralja Petra

 
Danas ću biti vaš šoping vodič, samo da se dogovorimo: nosim visoko podignuti ružičasti kišobran, te sledite me, samo bez zadržavanja. Imamo posla, dugačka ulica, dugačak post. Za razliku od onih koji vas na spomen šopinga u Beogradu šalju u Ušće, Deltu, Knez ili eventualno Bulevar, ja vas vodim u Kralja Petra.
I za to imam gomilu dobrih razloga, bar deset odličnih!
 
Krećemo od podnožja ulice, odnosno od Saborne crkve, u laganom ritmu prolazimo Triangl (kafić koji radi 24 časa, na mapi je svakog poštenog klabera) i Znak Pitanja (kultni restoran, sve prijatelje strance morate voditi upravo tamo) i stižemo na broj 10. Tu nas čeka već svima dobro poznati, a i omiljeni Pierre Premier. Ponovićemo gradivo: By Zoe, Iro, Roi et Moi, Anton Heunis, Masion Fabre (njihove rukavice obožavala je i Keri u Seks i gradu...), a uskoro i Antik Batik, Naelie i Belle Sigerson Morrison.
 
Pošto pokupimo crno-bele kese penjemo se uz ulicu i prelazimo na levu stranu, tamo nas čeka Hyde, kafe bar. Znate već jedno od onih mesta za koktelčiće i posmatranje ispod obrva. Iako funkcioniše i kao kafić, ja bih vam preporučila da se tu vratimo kasnije, te obučemo neku sjajnu haljinu koju smo danas pazarili, uskočimo u oblak mirisa, pa da se njišemo u ritmu muzike. Okej, bacili smo pogled, pa ajmo dalje.
 
Tačno na uglu dočekaće vas i Accessorize radnjica (jedna od najvećih i najbolje opremljenih), ali danas ne ulazimo tu, hajde pokret! Već ste sto puta bile tu! Brzim korakom prolazimo poslastičarnicu Snežanu i restoran Tribeca i spuštamo se pravo do prodavnice koja nas mami svojim neonskim svetlom - Karim Rashid Space! Da super star dizajner je nedavno otvorio svoje prodajno mesto u Beogradu, ceo jedan Rashid svet.
 
Kad se malo priberemo od svih tih jarkih boja i vrištavog svetla, shvatićemo da smo nešto i propustili, uuuups! Vraćamo se par koraka unazad i na broju 41 ulazimo u srpsku ispostavu Inglot kozmetike. Nema šta da se opisuje, butik kozmetike: boje, boje, boje. Haaajmo devojke brže, znam da je teško odvojiti se od sve te sjajne šminke, ali čeka nas još posla.

Onda dva koraka unazad i levo (šta ću vam ja, tako cik-cak izgleda šoping sa mnom...) i naićićemo na Tommy Hilfiger Sport butik, tu možete pazariti i nešto i vašoj jačoj polovini, da ne ispadne da smo ih zapostavili u ovoj šetnji.
 
Iii  idemo dalje, na samom uglu sa Uzun Mirkovom ulicom nailazimo na Pinko. Svi ste čuli za Pinko, sjajna italijanska marka i zanimljiva odeća na dva nivoa, moja preporuka ide haljinama.
 
Uuuuuuh ova šoping šetnja baš umara! Pored Pinka je poznati restoran Košava, ali nemamo toliko vremena, prelazimo ulicu kako bi zgrabili nešto sa nogu. Pravo onda u Roggenart. To je pekara poznata po sjajnom crnom hlebu, no sada vas savetujem uzmete krosane i pecivo sa malinama i jogurtom.
 
Fino smo nešto prezalogajili i spuštamo se niže do broja 69 gde nas čeka Patrizia Pepe prodajno mesto. To je jedan od mojih omiljenih brendova, i tu se uvek mogu naći savršene haljine, opasne pantalonice, ali dobre jakne i mantili. Ma stvarno svašta, zavirite i sami, pa se uverite.
 
Jel ste se umorili? Neeeee. Pa naravno, opet smo na desnoj strani ulice i idemo da obiđemo Distante 1 i Distante 2 butik, da, postoje čak dva u ovoj ulici. U njima ćete naći Celine B, Issa, Jil Sander, Rosa Cha, Marc Jacobs, Chloe, Balmain...
 
Onda butik Strada kreatorke Ljiljane Gleđe, malo ozbiljnija odeća idealna za zaposlene dame, ali i neke posebne prilike kao što su hmmm venčanja. Takođe na ovoj adresi (broj 58) možete pazariti i ručno rađenjenu obuću.
 
Uuuh koliko dobre odeće, ha? A samo da vam kažem da nismo ušli u butik italijanske Graffiti obuće. Takođe (iako definitivno nisu my cup of tea) u ovoj ulici su butici Marijane Mateus i Suzane Perić, zgodno smešteni jedan preko puta drugog. No, to ostavljam nekom drugom šoping vodiču da vam pokaže. Eh da, recite mu još da vam pokaže butik čokolade San Marina (na broju 79), te da nikako ne preskoči bar ceđenih sokića Elixir. Ja već padam sa nogu pa vas još vodim na doooobar koktel u udruženje barmena Bar Central, i još do moje omiljene gradske bašte - Smokvice. I tu stajem. Ispod hlada smokve ja ću poručiti Mojito, a vi devojke ako imate dovoljno snage nastavite sa švrljanjem. I srećno vam bilo :*

Update
Od kada je ovaj vodič napisan, omiljena ulica nam se malo promenila, butik Strada strčao je niz ulicu i sada se nalazi tik do Pierre Premiera. A na broj 64 doselio se novi multibrand butik Quadra, između ostalog oni nude odeću: Daniele Alessandrini, Dondup, H-I-G-H. Takođe je XM showroom sišao sprat niže, pa je sada 22 radnja Cream od Scandinavia koji modelima u ponudi donosi skandinavski senzibilitet. Jedna od "kreatorki" divan prostor na ćošku sa ulicom Zmaja od Noćaja prepustila je parfimeriji Metropoliten, tako da sada i Beograd ima veliku i pravu niche parfimeriju.
Pa Update Updetea, Pierre Premier nažalost više ne postoji. Sjajan concept store nije izdražao na snažnoj beogradskoj košavi. Nedostajaće nam brendovi koje su imali u ponudi, ali za ljubitelje informacija + naime odeća sa potpisom Roi et Moi sada se može (jedino) naći u butiku L'Atelier.

P.S. i još jedan update direktno iz 2014. godine. Osim Pierra u međuvremenu su nas napustili Hyde, Karim Rashid i Metropolitan. Što se pojačanja tiče tu je sad butik P1 o kom ste mogli da čitate - ovde.

P.P.S. i onda jedno javljanje iz 2017. godine, ovaj post je dokaz koliko se sve u našem glavnom gradu menja. Shopping ponuda u ulici Kralja Petra sada je skoro kompletno drugačija, tako da sam vam dužna jedan pravi i lepi update u vidu novog posta :)

37 comments:

  1. Odlično, moja svakodnevna ruta ;)
    I moram da priznam da ništa nisi propustila, kao i uvek :)

    ReplyDelete
  2. eh, bas sam skoro obavila ovu rutu..doduse, bez ovako dobrog vodica! to ti je soping!:) svaka cast!

    ReplyDelete
  3. Ahahahah kako nas otera iz Accessorizea :D
    Sjajan post.

    ReplyDelete
  4. Jelena ovo je perfektan post...Mislim da mi je jedan od omiljenih do sada...Pierre,Inglot,Distante,Smokvica...Sve lepo receno..Trudim se da izbegavam NBG,ali eto...A za pomenute dve persone i treba da ostavis nekim drugim ljudima,nije to ni za tebe,ni za nas...:))

    ReplyDelete
  5. Sjajan post, zaista :D Ali ja bih ipak ostala u Kosavi na spagetama <3

    ReplyDelete
  6. Genial le post,vraiment! tres dynamique et intéressant. Merci pour le guide!

    p.s obozavam ovde da komentarisem na francuskom! ovde sam nasla da vezbam,c c c :):*

    ReplyDelete
  7. Odlično! :D :D
    Morat ću obavezno ponijeti ovaj tvoj vodič kad ću se uputiti u Bgd :)))

    ReplyDelete
  8. tebi neko mora da konacno plati za uzivanje. radis to izuzetno profi, ne valja da trune takav talenat. kad se sledeci put zateknem u beogradu, moramo da cekiramo te lakove, majkumu...

    pus pus iz bude

    ReplyDelete
  9. Hehe! Genijalan post, dođe mi da kažem da sam bolesna za sve ove svadbe, rođendane i diplomske koji me "cede", spakujem se i dođem u Kralja Petra sa tim novcem ... (ili da opljačkam banku)
    Ovi dani što mirišu na proleće , naočare i uživancija... Jaooo!

    ReplyDelete
  10. Bravo za sjajnog vodica! Volim ovu ulicu najvise u gradu. Hvala ti J.za ovu setnju:)Kad cemo opet? :)

    ReplyDelete
  11. Hmm.. kako se desilo da sam ovu rutu preskocila?
    Ali Smokvicu obozavam!

    ReplyDelete
  12. e bas sam se i ja umorila, nesto mi je poznata ova trasa poslednje dve nedelje... :) nekako bih se najvise zadrzala u inglotu....mmm...svasta...mmm..lepoo!odlican guide, levo, desno, gore, dole, trk, stani, .....pa zene su totalno zbunjene a ti vec sela na mojito! cekam te da napises post za Ugrinovacku ulicu! ;) hahaha

    ReplyDelete
  13. savrsenooo, na slicnim mestima bih se zadrzala, iste bih zaobisla... a verovatno bih jos koji minut provela u savrsenoj radnji Wabi Sabi dole na uglu sa Strahinjica Bana... :)

    ReplyDelete
  14. haha joj ivanka, reko da vam ne bude previshe, osim Rashida nisam vas vodila u nabavku za kucu (a on je ionako fashion zar ne :D)
    onda uz wabi sabi ulazem i lorca dizajn ;)

    @vanja vala sledeci put neka ulica samo sa poslasticharnicama i koktelima, crche vam vodich :D

    @pandja samo ti francuziraj, odma mi blog dodje otmeniji ;)))

    @all hvala devojke, kad vam treba neki shopping&cocktail&food savet ne oklevajte da mi pishete ::)))

    @jovana eeeeeee ljubim te tako pametnu! ja to uvek govorim ali nema ko da slusha. ja bih bila najbolji na svetu lifestyle coach, moji klijenti bi bili najsrecniji ikada. 100% :D

    ReplyDelete
  15. Nema sanse. Ovo ne bi izdrzalo ni moje srce, a ni moj novcanik. Ja to podelim. Jedan dan od Saborne do Kneza. Drugi dan od Kneza do Vasine... i tako redom. (prim.aut. dani nisu u istoj sedmici :D)

    ReplyDelete
  16. Nikad ne stignem dalje od Inglota!!

    ReplyDelete
  17. @ leyla - možda čak ni u istoj nedelji ... :))))

    ReplyDelete
  18. divota od posta!
    patricia pepe <3
    a kod smo kod pink note na pocetku posta, meni najduhovitija http://farm3.static.flickr.com/2477/3950963037_d5ea5b0d2c.jpg

    :)

    ReplyDelete
  19. Bokte kako si sve lepo objasnila. Malo sam se smorila sto nisi dala daudjemo u Accessorize, mozda su smiyili one patikice... Ai drugi put onda... :P

    Odoh da sherujem post. Nemoj da nastavite bey mene... tululu

    ReplyDelete
  20. ma pusti bila sam juche, bezvezish je. previshe zena, ja teram, al' nishta. zato accessorize precrtavamo :)
    @Barbara ahaha pa ova je genijalna! snimljena u roku odmah.
    @Leyla piiiii bre, nema tako uzbudjenja. ovako treba sve u komadu, pa ti proradi adrenalin ;)))

    ReplyDelete
  21. Danas je prelep dan za šoping!:)
    Hvala Jelena, divna si!:) Nakupovala sam lakove za nokte i sada sam zadovoljna :D
    Prelep post!:)

    ReplyDelete
  22. milina mi je oko srca :D a zebe oko novčanika :D

    ReplyDelete
  23. gdjice Jelena, da Vas mi prijavimo kao najfashionable turistickog vodica kroz Beograd!:)
    sjajan post, zenooo!!!
    I mene si, kao i ostale, posebno dotakla nekim mestima, i plus dala predlog za neka do sada nepravedno zaobilazena... me genijalno!:)

    ReplyDelete
  24. haha brano, da! ajde da osnujemo kompaniju, ja cu taj neki deo da pokrijem, vanja ce prirodno azijski deo, jecka nam je za perlice i trakice, a marina&anjac lutajuci reporteri
    ti odaberi svoj kraj, a mozesh da radish i u odeljenju za promocije i procente
    po zelji :***

    ReplyDelete
  25. Jelena fantastican post, bravo! Odlican ti je ovaj vodic, nadamo se da ce ih biti jos...a do tada cemo, u nedostatku finansija "plakati" pred Distanteom 1 i 2 i utapati tugu u mafinima sa bananama iz Roggenarta hehehe...

    ReplyDelete
  26. hvala njamaglama ::))
    uuuh bananaaaaa mafin. kud sad o tome #glad
    bice vodicha, al sledeci put biram kracu ulicu ;)

    ReplyDelete
  27. more da se nosite svi u pm

    ReplyDelete
  28. Sve super, citam ja tako i preslisavam se 8moja omiljena sopping/window shopping ruta takodje9 i onda ualo da se upljujem kafom kod Anonymous komentara!

    xx

    Ok, I'm a liar blog

    ReplyDelete
  29. http://stilafashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Bravo!
    za odabir mesta, za to sto nisi zaboravila draganu I sto si preskocila sve ostalo!

    ReplyDelete

Back to Top