Meet Frances Valentine

Čak i oni rekreativni čitaoci bloga znaju za moju "afericu" sa Kate Spade.
Glasno sam uzdisala na njihove tašne u obliku pisaće mašine, pruge i božure...
Ma opčinjenost sveopšta!
Koja je nekako... sa godinama... počela da bledi.
Malo po malo Spade potpis je nestao sa mojih spiskova, nije preživeo revidiranje bookmark odeljka, nisam više pomno pratila FW prezentacije. Naša veza je polako, ali sigurno, srljala u propast.
Ja sam odrastala, a oni su dodavali sve više i više šećera u svoje kreacije: da sija, da šljašti, da je roze, pa i leopard, i zebre malo, i pride tri mašnice! Oookeeej.
Da im ta visokokalorična strategija nije baš sjajno išla govori činjenica da je kreativna direktorka Deborah Lloyd pre nekoliko dana stupila sa dužnosti- na njeno mesto došla je Nicola Glass koja je do sada radila na dizajnu aksesoara u kompaniji Michael Kors.
Zato se ja danas vraćam na početak. Praistorija praktično. Godina je 1993. kada je Kate Spade osnovala istoimeni brend sa mužem Andyem (njega već dobro znamo) i drugaricom Elyce Arons. Zajedno sa glavnom dizajnerkom Paolom Venturi, četvorka je 2007. godine, po preuzimanju od strane kompanije Liz Claiborne Inc napustila tu priču.
Ipak, izgleda da nikada do kraja nisu odsustali od ideje o zabavnoj, otkačenoj devojci koja se ne plaši da spaja kristale i jarke boje. Deset godina kasnije Spade osnivačka četvorka ponovo je u igri.
Oni stoje iza novog brenda Frances Valentine!


Kako bi se dodatno udaljila od Kate Spade, Kate je i zvanično promenila ime. Za ozbiljno.
Sada se odaziva na Kate Valentine.
Situacija u modi je dosta drugačija od trenutka kada su "zarolali" Spade ideju, dvadesetak godina kasnije konkurencija u sektoru aksesoara je nemilosrdna, a tu je i digital koji sada vodi glavnu reč pri lansiranju modnog brenda.  U prethodnoj deceniji Kate je bila posvećena odgajanju ćerke Frances (jasna vam je igra sa imenima u nazivu), dok je Andy razvijao online priču kroz koncept Sleepy Jones, a za to vreme njihova bivša dizajnerka Paola je brusila zanat u modnoj kući Prada.
Kad su sve to dobro promućkali, shvatili su da žele da stvore marku koja već na prvi pogled otkriva jasnu liniju stila (cipele su najčešće jednostavnijih linija i pomalo arhitektonskog izgleda, dok su torbe svedene) i koja se neće previše menjati sa nadolazećim sezonama i trendovima.
Čak je i brending pažljivo uklopljen, crvena, bela i zlatna uz old school font jasno pokazuju da ova ekipa misli ozbiljno.
I zaista, kad krenete da skrolujete kroz njihove proizvode odmah će vam biti jasno da je Kate Spade odrasla, njena Valentine verzija i kroz ludu igru sa bojama i materijalima uspeva da bude odmerena. 
Da, ona ima pufnu od krzna na sred sjajne salonke. I da, plišane baletanke nosi na najlonke u boji. Ali, iako blesavo zvuči ona ostaje beskompromisno elegantna. Pomalo retro. I neverovatno kul!
To je ta devojka koja je ostala zatrpana šećerom negde tokom Spade razvoja u poslednjih godina. 
Novo-stara verzija je ženstvena na način koji joj dozvoljava da bude istovremeno ležerna i ozbiljna... To je jedna od onih devojaka koje biste voleli da imate na svom speed dialu za hitne slučajeve: obilazak elegatnih hotelskih barova i dugačke razgovore o savremenoj literaturi uz veliki kapućino. 
Nažalost nemam njen broj da vam prosledim, ali mogu sa vama da podelim male "Ko ne voli cipele..." preporuke.
Za zimske dane otmena gospođica Tilda, taman na čupavu bundu i čarapice od tila.
Lindsay kao nešto što biste očekivali iz Spade Valentine fabrike.
I Jackie za dane kad se osećate luckasto, ili kad želite da budete na zemlji, ali da zračite stavom "sa štiklama".
Idealno!

2 comments:

  1. Dva puta sam citala da nisam pogresila da li je zena pogresila prezime. Ma hit! Sta ti je biznis i ribrending. Nisam znala za ovu pricu, sjajna je!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) i meni je ta cinjenica bila bas zanimljiva, ali sta da radi kejt koja nije spejd :D

      Delete

Back to Top