How to: Hygge

Oh stigli smo!
Na fotofinišu smo još jedne *nestale u treptaju oka* godine.
Vreme je za svođenje računa, bonuse i kićenje.
Ili...
Ako ste ja, vreme je da nastavite da se bezbrižno izležavate uz Lindt čokoladu sa lešnicima.
Jer... Praznici? Ma da?! Pa šta.
Nemojte odmah pomisliti da sam neki Grinch, upravo suprotno! Ne reagujem na pozive da uletim u prazničnu atmosferu. Jer ja tu jesam. Baš svaki dan.
Moj Božić nije crveno-zelen, niti zlatan, ne sija, ne izbija oči, ne vrišti, ne trepće. Noup.
Ako bih već morala da odredim paletu, rekla bih: ružičasta, siva, bakar, bor zelena i bela.
To su moje boje života i slavlja.
Možda vam zazvuči čudno, ali verujte ko god pređe moj prag tvrdi da je kod mene zauvek Božić (true story - pa makar u julu). No, da pređem sa reči i dela, hajmo na slike!


Da mi je neko pre nego što sam se uselila u stan rekao koliko ću pažnje (i novca) polagati u sveće i svećnjake, ne bih verovala. Ukoliko je zašlo sunce, a ja nisam raspalila jednu mirisnu, dan kao da nema smisla. Ne znam, ima nešto duboko meditativno i smirujuće u titranju plamena sveće, miris je tu kao plus.
Kako se primakne decembar, eventualno dodam venac (jel možemo da se dogovorimo da ih držimo cele godine i uživamo u aromi borovih iglica?) i poneki dekorativni predmet koji asocira na zimu. Da budem iskrena, možda samo one koji su baš u obliku jelke sklonim kako krene proleće, tim zvezdice ostaje u igri (za)uvek.
Kad sam se napokon dokopala Hygge priručnika (već uveliko u novonastaloj Lykke ludnici) bilo mi je jasno da živim taj koncept praktično od rođenja. Kod mene u porodici dosta se polagalo na "dizajniranje" momenata u kući. Kljlučno je bilo da se u dnevnom boravku (a i šire) osećamo ušuškano i zadovoljno.
Te premise sam prenela i kod sebe, pre svega kroz igru izvorima svetla, ono smešteno na plafonu skoro nikada uključeno (bez obzira koliko sam prezaljubljena u svoj luster), već je obično upaljeno 5 (da, i slovima pet) manjih sijalica. Pod, sto, kamin, sa leve i sa desne strane, i toplo i ono hladno svetlo. Ključno je pronaći dobitnu kombinaciju.
Posle vam ostaje samo da se pokrijete i predete.
Dobra playlista se podrazumeva.
Kad je spavaća soba u pitanju tu se vodim razmišljanjem karakterističnim za zimsko oblačenje: slojevi, slojevi, slojevi! S tim ne možete pogrešiti. Priznajem, ona sam što se mršti kad na krevetu vidi (samo!!) dva jastuka (ma stvarno?). Za mene je krevet sveto mekano mesto, gde sve treba da bude neeežno i fino. Pamučna posteljina, perjani jastuci i mekano ćebence. Samo da izviri ruka da uzme čaj, pa da se ponovo zaroni u dobru knjigu, ili novu seriju (totalno štreberska preporuka - must see).
Kroz ovu kratku vožnju kroz #projekatstan htela sam da vam i skrenem pažnju na koliko se načina mogu kombinovati neki jednostavni predmeti kao što je ovaj Jysk noćni stočić (mada meni je to stočić za 24h, al' haj' - jedna od najkorisnijih kupovina), kao i najobičnija zvezda od drveta.
Malo začinite geometrijom, čupavim jastucima i bakrom.
Zapravo većina sitnica u ovim kratkim kompozicijama nosi Jysk potpis, uz želju da vam u praksi pokažem koliko je lako složiti pinterastičan (da, to je reč) stan u okviru limitiranog budžeta. Za svega nekoliko hiljada dinara možete obrnuti igricu i postići božićni Hygge look. Posegnite za artiklima iz ove priče koji u svom DNK-a imaju upisanu odrednicu Nordic mood - odaju ga zelene nijanse u kombinaciji sa svedenim metalnim detaljima koje najavljuju godišnje doba koje nam se stiže.
Pridružite mi se!

16 comments:

  1. Vauuuu! Mislim da ću zavoleti prljavo roze boju zbog ovih fotki. :) Posteljinu sivu na tufne već imam, a ovu ysk sledeću kupujem kao i ćebe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) bas mi je drago! Ta nijansa roze je savrsena za prostor, malo osvezi, a nije preupadljiva. Probaj, sigurno ce ti se dopasti.
      P.S. ja imam i to isto cebe samo u teget boji, najgora sam :)

      Delete
  2. lepo! pitanje koje svi mi koji volimo dekor mrzimo- ko ti brise prasinu_ :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah ja, ko bi drugi :D ovo je bas zbog toga maksimum stvari koje cu ikada imati. Uglavnom na svakih par meseci poklonim neke stvarcice i unesem druge sezonske i tako u krug. Izbegavam prasinu :D

      Delete
  3. Kad vidim sve ovo shvatam da mi treba taj stocic!! I to 2 hiljade. Zasto nisam znala za njega ranije??? Hvaalaa ti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D sjajan je stocic stvarno. Bas moze svuda da se ukopi, mislim da mi je to omiljeni Jysk artikal ikada :)

      Delete
  4. Prelepo! :D Posebno mi se svidja ovaj lazni kamin, gde si ga kupila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvaala :) Kamin sam pravila, odnosno majstori su to uradili :) ovako jednostavan moze bilo koji gipsar da ti napravi, jedino je proces malo duzi, ali boze moj, prezivi se :)

      Delete
  5. prelepo :) gde si kupila tepih ? :) pozdrav iz Skopje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvaala :) Tepih je iz Emmezete, ali kupljen pre jedno godinu dana. Ima sad Jysk nesto slicno https://jysk.rs/pokucstvo/tepisi/veliki-tepisi/tepih-aksfrytle-135x190-prljbela

      Delete
  6. Predivan stancic...je'l mozes da mi kazes koji program/app koristis za pravljenje kolaznih slika? Pozdrav, Milena :)

    ReplyDelete

Back to Top