Dorćol update(d)

Nova patrola - stari kraj.
Do pre nekoliko meseci delovalo je da se Dorćol preliva samo na dole i da taj deo odnosi pobedu u odnosu na parče oko Strahinjića bana i nekoliko okolnih ulica... Sa izmeštanjem Supermarketa (ako ste radoznali, skrolujte odmah do kraja posta), stvarno je izgledalo da se taj prepoznatljivi šarm ove gradske opštine blago "fucnuo".
Ipak, trebalo je sačekati 2017. godinu, ranu jesen i sveopšti boom koji kao junaci predvode gospodari Jovan i Jevrem. Dve paralelne ulice, dve ulice koje često brkamo, sada donose specifična iskustva i nove sadržaje, kako kad je gastronomija u pitanju, tako i kada pričamo o kupovini.
Zato ne časimo časa, navlačite patike i krećemo u brzu šetnju!
Polazimo od Jovanove, gde je od letos smešten koncept Cream of Scandinaiva - living. Radi se o mlađem izdanku radnje u Kralja Petra. Za razliku od tog lokala, ovde je akcenat na detaljima za kuću, od ukrasa kakvi su svećnjaci i fenjeri, preko malog nameštaja poput stočića, sve do lustera i lampi (samo ću reći: abažuri od perja). Naravno, tu je i odeća, kao i cipele i aksesoari raznih skandinavskih brendova. Ukratko, jedna od onih radnji u koju ćete ući, eto tako, malo da uživate. Savršena lokacija za pauziranje u gradskom điru i spontani šoping (guilty as charged).
Gospodar Jovanova 35


I dalje smo u istoj ulici, samo se spuštamo desetak brojeva niže. Na broju 45 pre par nedelja se ugnezdila nova Smokvica. Prilično jasan koncept: mint zidovi, konjak koža, plišani kauč, kamin, natur drvo i industrijski elementi... Kako se (n)ova nalazi u renoviranoj kući, utisak da ste zalutali u kulise neke zabavne serije, ili na stranice magazina posvećenog dekoru, se pojačava.
Budući da je taj koncept ludo popularan, Smokvica u Jovanovoj je prepuna od dana 0 (mada je meni najdraži period onaj u kome restoran traži svoj fazon i goste i dok se može uživati u toj udobnoj tišini, ali haj'), zato razmišljajte u pravcu rezervacija. Probajte da hvatate deo što dalje od kuhinje, jer iako je otvorena kuhinja zabavna za posmatranje, potencijalno ćete izaći obavijeni aromama nedeljnih specijaliteta.
Iznad restorana smešteno je nekoliko soba, radi se o super šarmantnom B&B principu, idealno za smestiti drage prijatelje iz daleka.
Gospodar Jovanova 45a
Sledeća adresa vam je već dobro poznata ako volite mesta koja nisu ni radnja, ni restoran, ni bar, već... sve to!
Jevremova 25 je od samog otvaranja stekla svoje fanove i stalne goste. Ponuda i sadržaj se osvežavaju gotovo svakodnevno. Jedan dan tu ćete zateći samo veganske specijalitete (uz pumpkin spice latte), drugi dan će za DJ pultom biti Dukat Stray sve sa naramkom ploča. A sledeći put ćete upasti na Romy i Michele after work party.
Ovo mesto deluje kao nešto što je svojevremeno opevala Ida Prester: "sladoled i kokice, Casio i Šljokice"... E pa sve to i još preliveno J25 koktelom (probajte, pa javite utiske).
Gospodar Jevremova 25
Iiii...pravimo zaokret i vraćamo se do gorespomenutog Supermarketa. Od kad je concept store preseljen u Uzun Mirkovu, svi smo radoznalo zavirivali kroz prozore napuštenog lokala. Neki su žalili za kafićem, drugi za butikom, a svi zajedno smo osluškivali gradske tračeve. Te, biće ovo. Te, biće ono. Poslednji u nizu bio je da nam se sprema ozbiljan salon nameštaja.
Priznajem, skepsa u meni je pobedila. Ma šta? Ma kako?! Jelena u neverici. 
Et Voilà! Eto nama Distribucija iz vedrog neba. 
Skoro 1.500 kvadrata ispunjenih... Vrhunskim dizajn komadima?
Ma stvarno?!
Najstvarnije!
Na spisku Distribucijine distribucije stoje imena brendova kao što su: Diamantini Domeniconi, Verzelloni,  Petite Friture, Qeeboo, Riluc, Emko, Ethnicraft, Gazzda...
Ozbiljna inspiracija, a obećali su da će u najkraćem roku sa radom početi i restoran (da baš tamo, na ćošku, u onim ogromnim prozorima). 
Višnjićeva 10
I na kraju nešto što je kao novo, a i nije tako.
Ako ste bili fan restorana Régal, onda ste dobro upoznati sa sledećim mestom. Bar Saša se doselio baš na mesto tog restorana i nasledio je njegov enterijer i veći deo mobilijara. Što znači da su u igri i dalje najdraže pločice. I ćošak. I najlepši sto pored prozora.
To je bio jedan od onih gradskih prostora o kojima sam ćutala, jer... pa... nekako sam volela da me omiljeni sto bez gužve čeka u svako vreme, sve uz salatu sa kozicama.
No, uz novi menadžment to je promenjeno iz korena. Iako lokal isto vrlooo slično izgled, karakter mu se izmenio skroz na skroz!
Preko noći ovo je postalo najpopularnije mesto za žuljanje laktova na šanku, za vino pred grad, za malo puno promatranja ispod obrva. Bez rezervacije nećete uspeti da popijete ni brzinsko piće vikendom, na snazi su stroga pravila i velika navala.
Za one dane kad biste da se sredite i umuvate u gužvu. Uvek glasam za nove barove, pa haj što da ne!
Gospodar Jevremova 40

7 comments:

  1. Samo sam u Smokvici bila, super vodic, hvala koristice!

    ReplyDelete
  2. Divan vodič. Prvom prilikom ću ga iskoristiti.
    http://amazonke.com/2017/10/01/djevojcica-je-odrasla-i-prestala-da-masta-o-velikoj-svadbi/

    ReplyDelete
  3. Odvratni vlasnik Saša bara.....saša skipić...propali ugostitelj

    ReplyDelete
  4. Kad vi to budete umeli da radite mocicete i da ocenjujete. Ovako se razumeva duboka ljubomora i sujeta....lepi pozdravi

    ReplyDelete

Back to Top