BGD News: the sweetest thing

Sa kafe skačemo pravo u... šećer!
Umućeni šlag, fini krem, jagode preko, kruške povrh.
Možda nije baš momenat. Ili nam je baš ovo poslednji momenat da posegnemo za tim slatkim grešnim zadovoljstvima. Štipnemo. Gricnemo.
Pa se molimo letnjim bikini bogovima da sve bude okej.
Te hajmo brzo. Juče smo se bavili kafom (svi koji su zabušavali, pravo na ponavljanje gradiva), a danas prelećemo nove beogradske poslastičarnice.


I onda odmah na početku nešto što nije baš poslastičarnica. Zapravo, ne postoji u nekom takvom fizičkom obliku. Ali, tu je. Šunja se po gradu, iznenađuje svojom slatkom ponudom.
Gđa Mirkov jeste nova marka kolača, a možete ih probati u Mikser Houseu i Jazz Bašti. Jednostavno i slatko. Slatkiši u teglicama, tart sa kruškama, pavlova sa jagodama, mafini i puslice. Ne samo da možete probati šta je to Gđa Mirkov pripremila (iza koncepta stoji zapravo Nina Babić, a to je ime koje će svi pošteni fooidies lako prepoznati),  već možete ići i na njene radionice (tokom maja održavale su se svake nedelje).
(dok ne dobije fizičku adresu gospodjamirkov.tumblr.com)
A sledeće mesto stvarno postoji, časna pionirska!
Mandarina Cake Shop poslastičarnica se pre nekoliko nedelja smestila na vrh Gračaničke ulice, tik uz čuveni Crveni Petao. Kao i svaki put kad naš grad dobije nešto novo i zbilja dobro, svi su pohrlili da probaju njihove kolače. Ipak, oni koji su rado zalazili u hotele Hyatt Regency i Square Nine  već su upoznali (i zavoleli) rad poslastičara Krsta Radovića. Krsto je izašao iz hotelskih voda odlučivši se da zapliva neistraženim vodama malih porodičnih biznisa. Zajedno sa članovima svoje porodice (tu su Nikola i Nenad poznatiji kao Braća Burazeri koji su odgovorni za vizueni identitet, kao i Kamelija koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u marketinškim agencijama) sada vodi poslatičarnicu koja ozbiljno pretenduje da postane jedna od najomiljenih u gradu. Za razilku od rada u velikim sistemima, tim mladih poslastičara na čelu sa Krstom može lako da prilagođava ukuse i dekoracije, kao i da nudi isključivo sezonske kolače, koji će se smenjivati kako se koje voće pojavi.
Gračanička 16
I onda nešto malo laganije, lepršavije, za usput.
Sladoledžinica Crna Ovca smestila se tik preko puta Smokvice u Kralja Petra i već su mnogi počeli da menjaju svoju rutu, da bi svratili po sladoled.
Priča kaže ovako: četvorica prijatelja koji su radili kao turistički vodiči odlučili su da primene sve što su videli i osetili na tim putovanjima po svetu. Zavrnuli su rukave i počeli da uče o recepturama sladoleda, ukusima i miksevima ukusa.
Posle par godina osetili su se spemenim da sa Beograđanima podele ono što su do sada naučili. Vrlo su ozbiljno pristupili svom novom zadatku, sladolede spravljaju po prilagođenim recepturama sladoledžije iz Bolonje, a beskompromisno insistiraju na prirodnim sastojcima bez aditiva. Još jedna stvar na koju se ponose jeste da su otvoreni za sve vrste eskperimenata sa ukusima u ponudi, u zavisnosti od dana naletećete na drugačije , a simpatije su osvojili time što su prvih nedelja po otvaranju nudili sladoled od kajmaka, kao i u kombinaciju suve šljive i slaninice.
Kralja Petra 58

4 comments:

  1. Gdja Mirkov kolače sam probala i zaista su i ukusni i jako lepog izgleda. Moracu da svratim i do Crne Ovce, iako ću ipak da preskočim egzotiku sa kajmakom i slaninicom 😂
    Cmokic
    http://bambolai.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Gdja Mirkov kolače sam probala i zaista su i ukusni i jako lepog izgleda. Moracu da svratim i do Crne Ovce, iako ću ipak da preskočim egzotiku sa kajmakom i slaninicom 😂
    Cmokic
    http://bambolai.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Vise volim kafu nego slatkise ali, ali ali i jos jednom ali letnjim poslasticama ne mogu da odolim. Jagodica i malinica kao top ukusi. :) Adrese zapisane,!

    ReplyDelete
  4. Nice post.
    http://wowfashionz.blogspot.com/

    ReplyDelete

Back to Top