BGD: Coffee news

Taj momenat. Kad se bude usnule beogradske kafedžije...
Udara se poslednji glanc na fasadi, Užurbano unose stolice. Zagreva se opaka espresso mašina. Dodaju se maleni bokali sa cvećem. Trčeći se unosi nana...
Proleće u Beogradu ne znači samo sunce i dugačke dane, jok! 
U našoj režiji to znači i da nas čeka ceo niz novih lokala. Toooliko ih je da neće stati u jedan post. Čak ni u dva. Čak ni...
Okej, shvatate poentu, prepustiću ove nedelje blog beogradskim vestima. Za uživati, posmatrati, za kupiti, posuditi, za sesti, jesti... Sve ćemo proći, uzduž i popreko.
A od čega ćemo početi? Prirodno od kafe!
Od grada koji je ozbiljno kuburio sa ponudom (još imam traume od nečeg kiselog što je trebalo da liči na Lavazzu) stigli smo do prestnice u kojoj se kafeterije otvaraju doslovno svakog minuta.
Nogu je povukla omiljena Pržionica (odnosno Eli's još u praistoriji) i sada možemo do mile volje da oštrimo nepca na ukusima sveže pržene kafe u desetinama lokala. Koncept je oproban: maleni prostor, dobra espresso mašina, raspoloženi baristi, istaknuta zabrana za dosipanje hladnog mleka i šarene kartonske šoljice za poneti.


Prva na današnjem spisku je Kafeterija, treća u nizu istoimenog lanca. Prva je smeštena u epicentru Dorćol kafe republike, druga na Studentskom trgu (meni nije uopšte sela), a treća je stigla do Vračara. Ovde su malo skrenuli od prvobitnog koncepta, jer se radi o mnogo većem lokalu sa čak dve bašte (obavezno isprobajte unutrašnju), takođe na donjem nivou smeštena je i pržionica.
Enterijer se nalazi na pola puta između industrijskog i retro stila, tvoreći mesto gde biste rado voleli da potrošite popodne (ili ceo dan, ukoliko ste zagriženi kafopija). Tu su i zajednički stolovi za sve one koji žele da steknu nove prijatelje (legenda kaže da nekad ljudi u Beogradu stvarno ćaskaju sa nepoznatim ljudima u kafićima, nemam pojma, čula sam ;) ).
Koče Kapetana 32
Prelazimo most i idemo do novobeogradskih blokova. Odnosno, pravo u West 65, tik do Airport City kompleksa. Kako sam imala (ne)sreću da dve godine radim na tom mestu, dobro sam upućena u monotoniju biznis bloka. Ponuda je dosta ograničena i vrlo brzo izgustrate sva ponuđena mesta za provesti pauzu. Pane e Vino bilo je fantastično osveženje (ako pričamo samo o kafi, nude odličnu Illy varijaciju), a sada imamo novo pojačanje - Laboratorija kafe!
Odmah dobijaju poen za odmicanje od shabby chica putem koga su slepo pošle sve kafiterije. Laboratorija je napravila potpuni zaokret i kao rezultat imamo sasvim poseban enterijer. U svedenom prostoru korišćene su samo crna i bela boja, a zanimljiva stilska igra postignuta je geometrijskim oblicima (šestougaonim lampama i velikim centralnim stolom). Od detalja su tu samo ogoljene stilizovane sijalice, kao i simpatična vertikalna bašta na zidu. Fokus je naravno na kafi, a pored kofeinskih napitka služe i razne varijacije na smoothie temu i to u šarmantnim sudovima nalik na Erlenmajerove boce. Čini se da je to dobitna formula!
Omladinskih Brigada 86
Last, but not least, iliti šećer na kraju jeste ganc nova ispostaja Java Coffee Serbia.
Ljubitelji kafe vrlo dobro znaju o čemu se radi, ostali odmah na utvrđivanje gradiva: njihova priča počela je pre skoro 15 godina u Varšavi sa ciljem da ponude sveže prženu kafu sa poreklom.
U Srbiji su prisutni dve godine, a za to kratko vreme uspeli su da se nametnu kao ime kome se (itekako!) veruje kada je dobra kafa u pitanju. Java kafu ste, između ostalog, mogli da pijete u: Zoni Industriale, Homi, Martaanu, Novoj Ipanemi, Užitku...
A sada su otvorili i jedno, samo njihovo mesto. Vraćamo se u bazu kafe, pravo na donji Dorćol. Na Gundulićevom vencu Java Coffee tim parkirao je svoje znanje i umeće kada je kofein u pitanju (a parkirali su i pravi žuti šank/kamioniet, instant ljubav!). Nedelja će na ovom posebnom mestu imati i još bolji ukus, jer su najavili da će tada služiti sladoled sa ukusom kafe 
Gundulićev Venac 59

6 comments:

  1. Wow, cim se spomene kafa, ja se momentalno oraspolozim :-) Odlicne preporuke, kao i uvek!
    Cmok
    http://bambolai.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. puno divnim mjesta za ispijanje kave...pogotovo mi se sviđa ona teresa/ vrt s bambusom.

    http://modaodaradosti.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Ja jos uvek cekam knjigu sa JK potpisom i svim odlicnim mestima za posetiti izmedju tvrdih i razigranih korica. Odlican post, obozavam beogradske novitete.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Maknula comment zbog gramatičke greške (silly me!). Napisah, Beograd cvjeta... toliko divnih mjesta!

    ReplyDelete

Back to Top