Summer guide: Rovinj

Leto nas je napustilo. E pa who cares!
Pritiskam rewind i ubrzano se vraćam na prošlu godinu i jedan vodič koji sam ostala dužna. Već drugog dana letovanja odlučno sam zacrtala da ću na blogu defitnivno zabeležiti Rovinj, njegove uličice, boje, mirise i ukuse...
No, kako to već biva, do petog sam izgubila pojam koji je dan, a do nekog osmog vreme sam odokativno računala po razmaku između kafe, lubenice i vina.
Te odgovorne misli isparile kako su i došle, ali tu sam sad da nepravdu ispravim. Na odmoru sam, pomalo zaludna i svrbe me prsti, još pisanja? 
Pa zašto da ne!  

Prvo, Rovinj je sjajna destinacija za guštanje u dvoje, vrhunski hedonizam za one zaljubljene. Ipak, ako niste planirali da idete kao jedna od polovina, Rovinj će takođe imati šta da vam ponudi. Apsolutno uživanje, dobru energiju i ooonoolikoo materijala za Instagram.


Ono što ovde nećete naći jeste noćni život, znam da pomalo blesavo zvuči za destinaciju koja je tako popularna, ali prosto nema ga. Ne tražite dalje. Ne gunđajte. Prepustite se i u Rovinju se dobro naspavajte. Trebaće vam za izazove koje ostatak godine donosi.

Za početak odaberite svoju jutarnju bazu, moja preporuka jeste restoran Segutra, iako mnogi turisti ovaj tapas bar u centru biraju za večernji obrok, jutro je bolji izbor. Malena bašta smeštena je u uzanoj uličici koja izbija na obalu, pa ćete na drvenim stolicama uživati u hladu (plus ujutru nema puno gostiju). Ovo je jedno od retkih mesta koje ima pošten wi fi koji zaista i radi, tako da je dovoljno da se konektujete ujutru uz omlet, odgovorite na najhitnije zahteve i kasnije se slobodno prepustite lenjoj dokolici.
Rovinj je živopisan grad u kome će vas (blago rečeno) sa nogu oboriti boje!Od žute, preko sunčane narandžaste, do vrištavo ružičaste i smireno purpurne, sve kuće imaju svoju nijansu. Tipično primorski između njih su rašireni  lancuni i šugamani koji se njišu na suncu. Lutanje (i gubljenje!) moraju biti sastavni deo svakog vašeg jutra u ovom istarskom mestu, u opuštenim šetnjama otkrićete zanimljive galerije, radionice i kafiće. Ako budete išli ka luci naletećete na pijacu. Smeštena tik do mora rovinjska tržnica obrskrbiće vas vitaminima neophodnim za dan na suncu, a naravno tu su i te - boje!
Kako nisam pobornik histeričnog čvarenja u podne (ookeej, više ne, stigla je faza odrastanja), preporučila bih vam da udar najjačeg sunca provedite u jednom od dva fenomenalna rovinjska hotela od pet zvezdica. Prvo tu je hotel Lone, za koji ste sigurno čuli, budući da je jedini hrvatski hotel koji pripada lancu Design Hotels. Lone je must have. Eksterijer koji podseća na opaki luksuzni prekokeanski kruzer zaokružuje enterijer koji oduševljava neočekivanim elementima. Uz pravu dozu minimalizma ovaj hotel neodoljivo liči na modernu verziju nekadašnjih jugoslovenskih odmarališta.
Naravno da služe finu Illy kafu i naravno da ćete moći da je popijete i udobno zavaljeni u ligeštule ležerno raspoređene po parku oko bazena.
Kad ste već tu, definitivno morate zaviriti i u hotel do, Monte Mulini broji maksimalnih 5 zvezdica i baš takvu uslugu ćete dobiti. Za razliku od Lonea koji se diči svojom urbanošću, Monte donosi tipičan raskoš finih hotela u elegantnom pakovanju. Hotelski kafe nalazi se na prvom spratu iznad (iznenađujuće tihog) bazena, pogled puca na otvoreno more i blistavo bele jedrilice. Saberite ovo sa neverovatno udobnim krem sofama, modnim magazinima za listanje, domaćim čokoladnim kolačima uz kapućino i sve će vam biti jasno.
Ako letujete u Rovinju, ova dva hotela su nezaobilazna!
I?
Pa još nismo ni na plažu otišli!
I to nemojte učiniti u Rovinju. Znam, zvuči blesavo. Ali, ja sam ona kompikovana koja ne podnosi ljude na deset metra od sebe i zahteva posebne uslove za ulazak u vodu, dovoljno mira, dovoljno hlada i savršeno ravno stenu za pod glavu. To, nažalost, nećete pronaći u Rovinju. Pratite me, sve to se nalazi na udaljenosti jedne kratke vožnje (udobnim) brodićem.
Ostrvo na koje idemo zove se Crveni otok, ili ako volite zvaničnije, St Andrija. Božanstveno ostrvce krije nedavno renoviran hotel Istra, koji ima svoju šljunkovitu plažu, to vam daje prostora da se bezbedno udaljite od porodica sa decom i ukradete svoje parče mira. A i dalje ćete biti na taman udaljenosti od hladnog Aprerol Spritza. Zbog svoje lepote i ušuškanog položaja, ovo ostrvo je omiljeno i među mladencima, nek vas ne iznenade venčanja koja se odvijaju u kapelici koja potiče iz XIX veka.
Veče naravno pripada Rovinju i tada on pokazuje sav svoj šarm. Ja sam ponovo ona komplikovana, posle plaže ne idem u sobu dok ne ispratim sunce i ne zanima me što sam jedina u gradu slana i čupava. Propustiti te spektakularne zalaske zaista bi bio greh, prošle godine moje omiljeno mesto za mahanje suncu bio je mini kafe Luella, koji je zapravo prikolica sa pet stolova. Ove godine oni više nisu na tom mestu (probajte da ih pronađete, služili su odične ceđene sokove i palačinke sa maštovitim kombinacijama priloga), na tom mestu je sad beach bar hotela Monte Mulini, umesto stenovite plaže, sada ćete naići na betonske blokove  i bele fotelje. No, to i nije toliko bitno, jer se spektakl odvija na horizontu. Zalazak za udžbenike
I kad napokon dođete sebi, stopala prebacite u japanke sa kristalima (štikle su u Rovinju totalni no-no), a kosu u pristojnu punđu, birajte restoran. Ako pucate na ono baš najbolje, to je bez sumnje Monte. Nalazi se tik ispod Crkve Sv. Eufemije  (još jedna must see lokacija), radi se o restoranu na bazi slow food koncepta. Pored regularnog jelovnika možete birati između večere od 5 ili 7 sledova (cena je između 70 i 80 evra, bez vina). Ukoliko se odlučite za tu opciju, vaša nepca će vam biti zahvalna, svaki sled predstavlja mali gastronomski praznik.
Ukoliko niste toliko ambiciozni, odaberite neki od skromnijih restorana, skoro svaki će vam ponuditi kvalitetnu mediteransku kuhinju. Moja preporuka ide restoranu Tipico, takođe se nalazi u blizini crkve, ali koncept je potpuno drugačiji. Dočekaće vas opuštena hipsterska ekipa i momentalno ćete nabaciti kez i osetiti se kao kod kuće. Zapravo i još bolje, jer kod kuće nemate savršeno spremljenu morsku ribu i Kozlović vino. Iako na prvi pogled Tipico ne izgleda bog zna kako, obavezno ga posetite, na sajtu Tripadvisor upravo je on drugoplasirani na listi najboljih restorana u Rovinju.

I stižemo do noćnog dela (u Rovinju on traje do 1 posle ponoći i ni minut duže). Tokom opuštenijih večeri možete odabrati bilo koji bar smešten u starom jezgru. Doobroo, ne baš bilo koji, pogledajte kako je u wine baru Limbo, koncept je sledeći: sedenje na jastučićima razbacanim niz strme stepenice, pa sve uz paprat u velikim saksijama. Domaće vino je odlično, pa ćete posle par čaša pomisliti da ste stvarno zalutali u neku džunglu.
Ako ste pak za neku više fensi opciju, onda nema lutanja, neizostavno morate videti šta nudi Valentino champagne&cocktail bar. Nalazi se na samoj obali, jastučići su jednostavno poređani po steni koja se izdiže iz mora, uz retro svećnjake i ambijentalnu rasvetu. Kokteli su očekivano dobri, a ovaj lokal je i Moët  hotspot što u prevodu znači da ovde možete uživati u flaši Moët  Ice šampanjca.
Sve što vam preopstaje jeste da samo uživate.
Rovinj je savršen izbor!

17 comments:

  1. Pa ovo sam cekala!
    Uzivala sam u fotografijama i proslog leta i drago mi je sto si konacno zaokruzila pricu i postom kakvim samo ti umes da napises. Imas taj dar da sve one koji citaju tvoje tekstove istog trena teleportujes na sva ta sjajna mesta! Tvoj blog je odmor za dusu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. <3 Hvala puno Marija na lepim recima :)
      Prosle godine sam bila u takvoj ludnici, da nikako nisam nasla vremena da sednem i saberem sve utiske. Ove neke sporije godine su tu da se sve ispravi :)
      Moram da priznam da i ja uzivam sto sam ove fotke napokon vezala u celinu, Rovinj je to zasluzio :)

      Delete
  2. Dopada mi se Rovinj u tvojoj interpretaciji :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Wow! Naslov savrseno odgovara postu - pravi vodic za maksimalno uzivanje! Odlican post i preporuke, kao i uvek. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sofija, moram priznati da mi je ovo jedan od drazih :)

      Delete
  5. Divne slike, bas sam uzivala :)
    New post is up, my birthday look, check out and tell me what you think :)
    http://fashionovertheainbow.blogspot.com/2014/07/birthday-look.html

    ReplyDelete
  6. Ma da uzmeš da opisuješ 200 metara ravnog i praznog puta, ja mislim da bih opet poželela da odem baš tamo. Obožavam tvoj stil pisanja!
    Wandering Polka Dot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha moze, ali samo neki sto vodi na neko lepse mesto :))
      Hvaaala :**

      Delete
  7. Actually, found the Google translate button ;) Excellent report, my dear!

    ReplyDelete
  8. divan post :) Rovinj je meni najljepši grad na Jadranu <3

    ReplyDelete
  9. Može li Belgrade guide molim te, tenkju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa Beograd se pojavi ovde svako malo :) probaj da izlistas sve postove sa tagom Beograd, a jos lakse resenje jeste Pinterest vodic sa mapom :)

      http://www.pinterest.com/jelenakarakas/belgrade-lifestyle-guide/

      Delete

Back to Top