Mykonos - Night Edition

Jul. 

Vrelo.

Subota. 

Pravo vreme da duboko uronimo u Mikonos avanturu da napokon mogu  da je fino složim među uspomene 2014. (valja se nešto novo osmisliti - clock is ticking). Te, noć.
Ono po šta se (stvarno) dolazi na ovo ostrvo.  Po noći bez kraja. Po nove prijatelje. Penušava vina. I da se mesecu nazdravi iznad pučine. Čašu gore za dobar život.


Elektricitet na tom ostrvu naprosto hipnotiše. Granica između svetlosti i mraka, odmora i žurki, opuštanja i razuzdanosti ne postoji.
Ako i da, ta linija je tako slabašno povučena i to ukrivo i pride vrluda.
Dnevni partiji utapaju se u noćne. Restorani su i napola klubovi. Večere obavezno prate malene boce Mastike i velike boce vina. Koktel barovi nalaze se tik uz more. Mai Tai se snažno šejkuje uz zvuk moćnih talasa. Ipak, iako često neumeren Mikonos beskompromisno uspeva da zadrži odrednicu - elegantno. Zbilja je sinonim za sofisticirani provod.

Lako je. Navucite najbolje krpice. Ten i kosu namestite na opciju sjaj. Nokti idu u it boju sezone. Mozak se prebacuje na engleski ili francuski. Zubi u široki osmeh. Raspoloženje na odlično! 

Ostrvo pruža beskonačno mnogo mogućnosti i svaki dan vam može biti uzbudljiviji od prethodnog. Ovoga puta donosim vam nekoliko preporuka za top mesta za  provod kada padne mrak.

Phos je restoran otvoren pre dve godine i za to vreme nametnuo se kao jedan od omiljenih. I ne čudi, njegov naziv na grčkom znači svetlo i upravo su se svetlošću umešno poigrale arhitekte iz biroa LM Architects. Plafon ne postoji, umesto njega tu su instalacije u beloj boji, jer je inspiracija došla od arhitekture ostrva, zvezdano nebo je na izvolte. Detalji su svedeni na minimum, a restoran je obojen tonovima bele i krem boje. Zapravo enterijer je ovde više u službi kulisa, predstavlja sjajnu scenografiju za vidi i budi viđen scenario. Dok ostalim gostima sevirate svoj najlepši osmeh, obavezno isprobajte i nešto iz ponude Phosa, ukusi se najlakše mogu opisati kao grčka fusion kuhinja.
Sledeće mesto je odrednica za dobar provod, restoran&bar Interni idealno je mesto za upijanje istinskog old fashioned evropskog glamura. Tamo ćete sresti osunčano stylish pleme. Očekujte fantastičnu hranu, fensi kartu pića i živahnu atmosferu u čarobnom okruženju bašte skrivene u gradiću Chora. Dizajn potpisuje Paola Navone(!) i ovde se ne dolazi samo zbog sjajnih mediteranskih aroma, već i zbog atmosfere koja u neko doba noći, zahvaljujući svom popularnom bar delu, postaje poprilično uzavrela.
Gradić možemo uporediti sa bombonjerom kada su dobri restorani u pitanju, lutajte besciljno i velike su šanse da ćete slučajnim skretanjem upasti u neko od skrivenih dvorišta. Svaka uličica krije novi znalački upakovan ukus. Šanse za gastronomski bingo su vam prilično visoke. U jednom od prolaza smešten je restoran Mamalouka, koja je ime dobiio po tradicionalnoj salati sa Mikonosa. I ostatak ponude prati tu temu, serviraće vam grčke specijalitete sa pomakom. Ambijentalna rasveta i nežno njihanje palmi učiniće da zaboravite na sve i prepustite se čistom užitku.
Okej, sa restoranima bismo mogli u nedogled, ali nekad moramo na đuskanje! Preporuka za zagrejavanje po barovima ide populanom delu Little Venice, lokali koji tokom dana služe za upijanje sunca na velikim terasama koje gledaju na otvoreno more, preko noći transformišu se u top mesta za izlazak. Obevezno svratite u bar Caprice, naziv je dobio po vrsti koktela i držite se toga. Ovde su kokteli - odlični! Ništa manje. Služe ih u širokim čašama ispunjenim voćnim ražnjićima, a samo od jednog će vam se zakriviti pogled na svet. Ako uspete, zauzmite mesto za šankom uz sveće i odličan izbor lokalnog DJa. Takođe bacite pogled šta se dešava i u barovima Scarpa i Astra, ništa manje dobar provod čeka vas tamo.
Kad noć dooobraaano odmakne, vreme je za sledeći korak. Ogromne klubove po kojima je Mikonos poznat. Paradise i Cavo Paradiso su megaklubovi čiji ritmovi vas teraju da ostanete do izlaska sunca (i posle toga!). Ne treba spominjati da svi pristojni svetski DJevi pod must have moraju da upišu nastup na Mikonosu. Bob Sinclair, Avicii, Deep Dish, Minstry of Sound, Tom Novy... Ma samo recite, svi oni tokom leta pohode ovo ostrvo. Posebna poslastica za posvećene klabere biće velika žurka u klubu Paradise kojom će obeležiti 10 godina rada, žur je zakazan za početak septembra, a već sad možete rezervisati mesto ili sto u jednoj od VIP sekcija (regular, pool ili ultra).
Sastavni deo svakog dooobrooog letovanja jeste taj momenat kada ugledate sunce koje se pomalja sa horizonta. Nežno narandžasto svetlo koje se rasipa po površini mora. Bosa stopala, zvuk cvrčaka i huk vetra kroz visoku trsku. Hladan kamen i topla glava. Srećan kez. Jer, leto.
Iskoristite ga! Uzmite za sebe poriciju dana bez mnogo misli. Nek se kovitla samo morska pena. Nek se sudaraju samo kockice leda. Da se mešaju ukus soli i miris nane.

Zvanično je. Neka igre počnu!

P.S. ako ovog leta idete na Mikonos, ne zaboravite da pročitate i vodič kroz najlepše plaže ovog ostrva.

6 comments:

  1. Kakve divne fotografije, imam zelju da odem i da vidim sve uzivo! ;) pozzz

    ReplyDelete
  2. Sjajno!! Idem na Mikonos pocetkom avgusta, sve sam zapisala, nemas pojma koliko si mi olaksala zivot!
    Hvaaaalaaaaaaa

    ReplyDelete

Back to Top