Stockholm ** 24h **


Obećala sam da ćemo zajedno prošetati kroz Stokholm, te evo me.
To je grad koji već neko vreme stoji kitnjasto upisan pod must see kategoriju u mojoj agendi.
Kao veliki obožavalac skandinavskog dizajna, estetike i nepogrešivog osećaja za lepo zamislila sam ga kao jedno zbilja zgodno mesto. I nisam se razočarala. Nimalo!
Iskreno, pokazao se još i zgodniji.
A sada idemo u jednu poštenu šetnju od jutra do sumraka. Jedan uberbrz đir kroz centralni deo.
(**Nemam baš neki plan kojim ću ređati Stokholm postove, tako da ako imate neku ideju šta biste voleli da čitate ili gde biste da idemo dalje - ostavite komentar...**)


Ako vam je vreme za obilazak ograničeno predlažem da se smestite u kvartu Norrmalmstorg, odatle ćete lako stići do svih popularnih atrakcija. Najbolje rešenje bi bilo da izaberete neki od popularnih dizajn hotela, jer oni zbilja nude zabavu 24 sata.
Njihovi restorani, barovi i diskoteke nisu tu samo radi reda i sakupljanja zvezdica. Upravo u hotelima se nalaze se neke od najpopularnijih lokacija za provod i uživanje.
Zato počinjemo sa jutarnjom kafom u bistrou hotela Nobis. Radi se o hotelu koji se otvorio 2010. godine, a za dizajn je bio zadužen arhitektonski biro Claesson Koivisto Rune. Dovoljna preporuka jeste da je Nobis deo lanca Design Hotels.
Enterijer u tamnim tonovima obogaćenim metalik odsjajem i sa zanimljivim umetničkim instalacijama učiniće da pomislite da na ovom svetu ne postoji nijedna briga.  Dodajte na to superstajliš goste (obavezno obučene u crnu boju) i ugodnu muziku... Naravno, sve to, uz poziciju u samom srcu šoping&biznis kvarta ima svoju cenu... Salatu će vam naplatiti 15 evra, tiramisu 10, a kapućino skromnih 5 evra.
Kad savladate švedske krune i njihovu neobjašnjivu osobinu da nestaju brzinom svetlosti, možete razum baciti kod prozor i nadalje se praviti Šveđanin. Pa kad je bal...
Odmah iza Nobisa nalazi se velika Acne radnja. Ovaj brend na najbolji način ilustruje švedski dizajn. Odlični krojevi izvedeni su u jako kvalitetnim materijalima. To su bezvremenski komadi koji će lako naći svoje mesto u svačijem garderoberu.
Kapitalna investicija reklo bi se.
Ipak, ako vas razum još nije napustio promenite lokaciju i uputite su par ulica dalje u sjajan butik &Other Stories. Sestrinski brend H&Ma oduševiće vas dizajnom i velikim brojem zanimljivih modela, koji iako u osnovi klasični prate najnovije trendove. Preporuka ide finim svilenim košuljama, i predimenzioniranim kaputima.
Onda sledi predah. Za srce i dušu. Stokholm je jedan od gradova sa najvećim brojem muzeja na svetu. Meni su u svakom najdraži oni koji prikazuju savremenu umetnosti, pa vas u ovom deljenju šaljem na ostrvo Skeppsholmen gde se nalazi Moderna Museet. Muzej moderne umetnosti povezan je sa arhitektonskim, pa ćete na jednom mestu uživati u dve postavke. Tokom čitave godine se ovde održavaju velike izložbe, trenutno možete videti dela Christodoulos Panayiotoua.
I dalje ostajemo na polju hrane za dušu. Svi koji me poznaju, znaju da sam zakleta lala devojka (i šalala, ali o tome drugom prilikom). A tulipani u bilo koje doba godine? Oh da, molim, spakujte mi dva tuceta! Najlepše ćete pronaći na uređenim tezgama na stokholmskim ulicama.
Ali vreme je da spakujte svoje prospekte iz muzeja i lale pod mišku, potrebna vam je pauza.
Potrebni su vam ugljeni hidrati!
Zato vas vodim u obližnji restoran Riche koji postoji još od 1893. godine. Uređen je po uzoru na pariske lokale, a kuhinja je internacionalna. I tu se ne dolazi samo zbog hrane. U pitanju je jedna od "vidi i budi viđen" lokacija. U vreme naše posete tu je bila i poznata blogerka Garance Doré. Kada su u pitanju cene, za glavno jelo moraćete da izdvojite 25 evra, dok će vam za čašu vina tražiti od 12 evra. Ali, do ovog trenutka trebalo bi da sve to prihvatite mirna srca i ravnodušno se pomirite sa činjenicom da ćete se kući vratiti kao poljski miš.
Ali hej! Živi se samo jednom.
I zato ne odustajemo. Navlačimo najbolje štikle i izvlačimo perfektne linije alajnerom. Crveni karmin kao must have uz malu crnu haljinu. Berns je mesto za celovečernju zabavu. Pre svega Berns je hotel, ali i klub i restoran i kafić i konferncijski prostor i koncertna sala. Zapravo, sve što poželite. Svojim stajlingom parirajte raskošnom uređenju glavne prostorije kojom dominiraju veliki crveni  lusteri.
U Bernsu se održavaju revije u okviru nedelje mode, ali i mali  koncerti velikih zvezda. Imali su zadovoljstvo da ugoste i Rihannu. Zato povedite računa, neophodno je da svoje ime stavite na listu gostiju, to možete učiniti i online. Ali bez toga vas neće pusitti, svoje rezervacije shvataju vrlo ozbiljno.
U podrumu ćete pronaći mali alternativni klub Gallery 2.35:1, posetite ga samo ako ste imuni na dim i polumrak. Na prvom nivou je deo za koktele koji se ispajaju za šankom ili u udobnim plišanim stolicama, dok je na vrhu mini klub sa komercijalnijom muzikom. Možete se motati levo desno, gore dole, dok izvidite šta sve tu ima i noć će proći.
Ali to ovo nam ionako je tek prva, nastaviće se...

27 comments:

  1. Predivno,sada cu ga ja upisati i u moju agendu :)

    http://newayofteenagelife.blogspot.com/2014/01/does-it-matter.html?

    ReplyDelete
  2. Na to-visit listi već dugo vremena! :)

    ReplyDelete
  3. Nikada me nije privlacio sever... (ne racunajuci cinjenicu da mi je kod putovanja jedina bitna odrednica "kad", a ne "gde":))) Ali si me navela da se predomislim.

    ReplyDelete
  4. Nikada me nije privlacio sever... (ne racunajuci cinjenicu da mi je kod putovanja jedina bitna odrednica "kad", a ne "gde":))) Ali si me navela da se predomislim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam jurila sunce dugo duugooo, oh kakva greska :))

      Delete
  5. Citam sada ovaj post u mom toplom domu,uz kaficu onako lagano i ususkano pa zamisljam kako lagano i luckasto setam ulicama tog divnog grada,pa uzivam u divnom prizoru raznih arhitektura,posmatram uzurbane prolaznike,pa kupujem buket svezeg cveca,i sedam na neku klupicu,pijem kafu za poneti i listam neki modni magazin cisto da se osvezi dokolica..uh jos ako si posao sa nekom voljenom i dragom osobom sve je lepse i jos draze..:)))Kako sam se samo razmastala:))Pozzz..ivana180690(instagram)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uzivancija prava :)))
      samo mastaj, tako nastaju najbolji planovi koji postaju putovanja i jos bolje uspomene :)

      Delete
  6. From morning to night, this sounds like a PERFECT DAY. <3

    ReplyDelete
  7. Sjajan post i sad hocu jos jos :) uzivaj

    ReplyDelete
  8. Obozavam Skandinaviju i njihov dizajn i Acne i &OtherStories i jedva cekam nastavak price! :)

    ReplyDelete
  9. Wooow!

    ninafashionshow.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. 온라인카지노사이트 It's awesome in favor of me to have a web site, which is helpful designed for my know-how. thanks admin

    ReplyDelete
  11. 온라인카지노 Your good writing makes many people feel happy.
    With a lot of writing, you are moved a lot. I also have a lot of interactions with you
    I want to feel alive and be happy, saying that I will be a good friend with you, and I will be very happy too. I hope there are always good things and happy days. I always cheered for you.
    Thank you

    ReplyDelete
  12. 토토 Hello there, just changed into aware of your blog through Google,
    and located that it's truly informative. I'm going to watch out for brussels.
    I will be grateful for those who continue this in future.

    Numerous people might be benefited out of
    your writing. Cheers!

    ReplyDelete

Back to Top