Stockholm - design edition

I evo nas ponovo u Stokholmu.
Velika i važna tema, na današnjem meniju je - dizajn!
Odličan. Bez mane. Skandinavski. Onaj koji želite da spakujete i ponesete.
I to možete učniti jako lako, jer sada popisujem  najzanimljivije radnje u kojima možete pronaći (jaaakoo) zgodne stvari za kuću.


Prva na spisku nam je Lotta Agaton, poznata švedska dizajnerka enterijera koju vrlo dobro znaju svi koji pomno prate dizajn dešavanja. Lotta je verovatno najpoznatija dizajnerka u online svetu, svi blogeri je obožavaju, a njen rad je izuzetno popularan na Pinterestu.
U njenoj radnji ćete pronaći mnoštvo predmeta koje ste toliko puta imali prilike da vidite na fotografijama njenih enterijera. Palata koja prevlađuje broji belu, crnu i sivu boju, uz poneki izuzetak u vidu pastelno roze boje.
U ponudi su radovi mladih skandinavskih dizajnera, a među najprodavanijim stvarima su printovi Therese Sennerholt i stolice Ineke Hans.
Ipak, pažnja! Lottina radnja zapravo je i njen studio. Tako da je prostor za javnost otvoren samo četvrtkom.
Rådmansgatan 7
Sledeća stanica je praktično nezaobilazna u poseti Stokholmu. Radi se o robnoj kući NK (Nordiska Kompaniet), tu ćete naći sve najbitnije modne brendove: odeća, aksesoari, ukrasi... No, u ovom deljenju ne gledamo modu (okeeej samo malo virimo), ali hajmo, pravac podrum. Tamo je smešten Design House Stockholm, radi se o concept butiku koji nudi najbolje od skandinavskih dizajnera. Između ostalih, ovde ćete naći stvari sa potpisima: A&E Design, Signe Persson-Melin, Monica Förster, Nina Jobs, Ann Wåhlström, Form Us With Love...
Brižljivo oformljena ponuda učniće da zaboravite na vreme i prepustite se neobuzadnom šopingu.
Hamngatan 18-20
Svenskt Tenn je kultna švedska marka. Osnovana je još dvadesetih godina XX veka, a najpoznatija je po tekstilnom programu sa (neverovatno) upadljvim uzorcima. Njihova radnja na istom mestu stoji još od 1927. godine,  a nedavno je renovirana.
Pravi je momenat za posetu, budući da Svenskt Teen sada slavi 9 decenija postojanja i u to ime u okviru nedelje dizajna u Stokholmu odrganizovaće izložbu koja će trajati od 4.. februara do 30. marta.
Izložba će biti posvećena velikom italijanskom dizajneru Piero Fornasettiju. Čuveni Piero bio je blizak prijatelj Estrid Ericson vlasnice Svenskta, njihovo prijateljstvo počelo je kad je Fornasetti napravio tanjir sa uzorkom mape Stokholma. Iako nikada nisu potpisali nikakav ugovor, smatra se da je ovaj dizajn ekskluzivno vlasništvo ove švedske kuće.
Must have suvenir.
Strandvägen 5
I dalje ostajemo na polju starog, dobrog (i večnog!) dizajna. Idemo u Modernity koji nas šalje direktno u prošlost, njihova ponuda se bazira na vintage komadima koji na najbolji način slave originalni skandinavski dizajn. Sa ponosom ističu da u ponudi imaju komade koje su dizajnirali Alvar Aalto, Josef Frank, Arne Jacobsen i Bruno Mathsson. To naravno nije kraj liste. Ma samo početak! Celokupna ponuda dostupna je i online. Sajt dopunjuju jednom mesečno kako bi svi potencijalni kupci širom sveta bili u toku.
Sibyllegatan 6
I onda skrećem sa traga. Nije da sam baš odustala od dizajna, već je bolje reći da sam blago zalutala. Oh oprostićete mi, ali magazine junkie u meni se probudio. Zato vas vodim u sjajnu knjižaru Papercut koja u ponudi ima sve svetske časopise, ali i najbolje coffee table knjige. Zapravo ovo je savršeno mesto da potražite inspiraciju i smislite se šta zapravo vi želite od svog životnog prostora?
Da li da on bude moderan?
Sveden?
Ispunjen razigranim printovima?
Uređen u fazonu pedesetih godina?
Inspiraciju potražite u odličnim knjigama i šarenim glossy časopisima od Australije do Japana.
Krukmakargatan 24

Nastaviće se...
P.S. kao osvedočena lenjivica, nikako da se nakanem da završim projekat redizajn&uvođenje kategorija, pa ako želite da pročitate više crtica sa putovanja, kliknite na: Pariz, Kopenhagen, Njujork, Milano, Zagreb...
(ili mi pošaljite nekog čarobnog web dizajnera trep trep :) )

10 comments:

  1. Odlican vodic, radnja za kucu u NK mi je jedna od omiljenih u Evropi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citava robna kuca je fantazija. Definitivno moram ponovo da je posetim ;)

      Delete
  2. Odlican post,zeljno iscekujem nastavak :)

    http://www.newayofteenagelife.blogspot.com/2014/01/first-outfit-postfor-first-day-of-school_27.html?

    ReplyDelete
  3. Ja navijam za onu u kojoj smo nasle gomilu preslatkih sitnica :) Mada mi je srce preskocilo kod svih onih Kichen Aid-ova u divnim bojama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dal verujes da sam zaboravila kako se zove :(( a nju vooolimmm

      Delete
  4. Jelena divna si ! Zaista uživam čitajući svaki tvoj post , jer uvijek saznam dosta novih i zanimljivih stvari, a tvoj stil pisanja obožavam. Šaljem ti puno pozdrava iz Sarajeva ! Anela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anela, hvala puno :)
      Pozdrav iz zavejanog Bgda <3

      Delete
  5. Ne znam sta vise volim,skandinavce i njihov dizajn,njihove enterijere ili nacin na koji nam ti to predstavis.Rekla bih da je to za mene savrsen spoj :)
    pozdrav!

    ReplyDelete

Back to Top