Madrid Guide II

Madrid - deo drugi!
Sa ovim serijalom bih mogla u nedogled...
Ima toliko nijansi! Toliko mesta za uživanje. Bilo da ste za tiho guštanje, ili glasnu fiestu... To je grad za umakanje churrosa u rastopljenu čokoladu, ali i grad za energično grickanje salata u healthy barovima. Za nešto brzo sa nogu i za nešto lagano dok ležite u nekom rooftop baru (hint- hotel Dear).
Te, još jedan dan na Karakaš - turistički vodič način.
Red kulture, red šopinga, atrakcije u cik-cak, zalijemo sve kofeinom, dodamo vino. I bude nam lepo.
Oproban recept - leči sve boljke!



Kao zicer jutarnju preporuku ulažem kafe Federal.
To je zapravo naziv malenog grada u Australiji, gde, po rečima vlasnika, nema bog zna šta da se radi osim da se dokono sanjari i promatra kišica koja se razliva po pustim ulicama.
Madridska varijacija je mnooogo zanimljivija! Australijski uticaji su tu kada je jednostavan enterijer u pitanju, kao i u slučaju sažetog zdravog menija. Razmišljajte u smeru dobre kafe, avokado tosta, svežih kroasana i hladno ceđenih sokova. Budite spremni na (kratko) čekanje na sto, gosti su uglavnom stranci, pa možete da se upustite u čavrljanje sa ekipom do vas. Ovo mesto je wi-fi friendly, pa ako imate da obavite neki posao pre polaska u istraživanje, moj savet je da to završite ovde.
Plaza de las Comendadoras, 9
Kad smo zadovoljili kofeinske potrebe i otišli na airplane mode (cilj svakog dobrog putovanja je pošten diskonekt), krećemo u šoping. Oh da, ovo je dom Inditex grupe!
Razneženo klimam glavom sa vama.
I zato samo dve reči: Calle Serano!
Tu je smeštena jedna od najvećih Zara na svetu, sa 2.500 kvadratnih metara i šest spratova zadovoljiće i one baš razmažene. U istom nizu nalaze se ogromni butici: Zara Home, Oysho, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius i Massimo Dutti (sve će vam biti jasno ako vam kažem da postoji i poseban Zara Home Kids butik). Obavezno posetite i Uterique, jedini Inditex brend koji nije dostupan kod nas. Kad se povratite od high street lepota, pravac concept radnje!
To su moja najdraža mesta u svakom gradu i uvek preporučujem da se bar jedno upiše na obaveznu rutu, otkrićete nove zanimljive (male) brendove.
Te, pravac El Moderno, koji će vas instant kupiti: od sitnih crno-belih pločica na ulazu, preko visokih stubova, sve do panjeva umesto polica. Ovamo pođite ako vam je potreban keramički ananas (ma potrebniji vam je nego što mislite), šolje sa crnim slovima (prosto je neverovatno da još živite bez toga), kamasutra pinovi (I know!), sveske za svetske putnike (znamo da možemo da pišemo i u one regularne, ali svi smo ipak slabi na dobar koncept)...jednostavno tamo idite kada vam je potrebno malo životne inspiracije.
Calle Corredera Baja de San Pablo, 19
 
Sledeća stanica je Do Design, butik koji u sebi spaja stil, modu za kuću, papirnu galanteriju i niche magazine. Tu ćete pronaći proizvode sa potpisima: Henrik Vibskov, Iris Hantverk, Kinto, Johnstons of Elgin, Khadi&Co, Linge Particulier, Juan Ruiz-Rivas, Angela Liguori, Gonjang... Ako zbunjeno dižete obrvu, to je definitivno znak da bi trebalo da se upoznate sa ponudom ove radnje. Uživaćete i u enterijeru u kome dominira natur drvo.
Calle Fernando VI, 13
 
Malo padate sa nogu?
Zašto ne biste pali u udobne jastučiće?
Bašta hotela Only You (starijeg brata Atocha hotela), smeštena je u samom centru, osim što je fantastičan dizajn dovoljna preporuka za posetu, treba dodati da se u sklopu ovog hotela nalazi gluten free pekara Celicioso, pa možete kombinovati popodnevni pjenušac uz sirovu tortu od limete i GF Red Velvet tortu. Ako vam zvuči kao nešto što bi odobrio Novak Đoković, znajte da jeste, u izlogu stoji njegov autogram. Koliko zdravo zvuči toliko je i ukus dobar. Tako da je ovo prava win-win situacija.
Calle del Barquillo, 21
Kad dođete sebi, krećemo u novu šetnju (nabijamo korake :D ), Temple of Debod je egipatski hram usred Madrida. Egipatska država ga je poklonila Španiji 1968. godine i zaista se zaslužuje da se nađe na našem današnjem cunjanju.
Calle Ferraz, 1

Poslednji deo dana rezervisan je za muzej, ovoga puta izbor pada na Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Smešten je u adaptiranoj zgradi bolnice iz XVIII veka i zbilja je ozbiljan art zalogaj. U njemu je smeštena velika kolekcija španske umetnosti dvadesetog veka,  a od 1992. je i dom čuvenog dela Pablo Picassa - Guernica. Radi se o stvaaarno velikom prostoru i obaveezno koristite klupe u prostranim hodnicima da povratite snagu.
Dobra ideja jeste da "za posle" rezervište sto u novootvorenom restoranu NuBel koji funkcioniše u sklopu muzeja. Nalazi se u novom krilu, u zgradi koju je projektovao čuveni arhitekta Jean Nouvel. 
Paula Rosales dizajnerka enterijera, dala je svoj pečat uredivši restoran u nežnom i ženstvenom maniru. U prostoru dominiraju fluidni oblici, stolovi, sofe, fotelje, lampe - sve je kružnog oblika... Ugrubo je moguće podeliti restoran na crveni, žuti, zeleni i plavi deo, ali prava zabava počinje posle 9 uveče, kada ga preuzimaju DJevi uz podršku veštih barmena. Uz pametan dizajn svetla ovaj restoran pretvara se u sexy bar, a vatrenocrvena boja postaje dominantna. Idealno mesto da nazdravite lepom životu, odmoru, putovanjima i svemu već čega možete da se setite!
Calle Argumosa, 43
Kako vam je današnji vodič kroz špansku prestonicu //baba blogerka//, nažalost će izostati preporuke za klabing. Iako sam ranije insittirala da na putovanjima iskoristim najmanje 20 sati od 24, sada sam malo "spustila loptu". Prosek od 26.000 koraka dnevno me je nekako sprečio u istraživanju španskih noći.
Ali hej! Nisam baš skroz odustala. Kao što sam u prethodnom postu istakla, ključno je razmišljanje unapred, tako da uz pravilno odabran hotel nije sve izgubljeno. U prevodu? Only You Atocha hotel u sebi krije odličan bar koji služi džin tonik u veličini omanjeg akvarijuma.
Kako je ovo bio pravi post maraton, ovde stavljam tačku. Naravno, imam još milion zanimljivih mesta u Madridu za preporučiti, pa ako želite još nešto da saznate slobodno pitajte u komentarima.
Adiós!

1 comment:

  1. Ovu turu bih rado uplatila! A da predjes ti u vodice za stvarno :))))
    M.

    ReplyDelete

Back to Top