Madrid Guide

Lenja blogerka strikes again!
Sunčani Madrid je došao na red!
Taman za prolećnu pauzu. Da malo zastanete. Jedan dugačak izdah. Udahnite duboko. Treba da se malo (više) osunčate. Da postignete bar 26.000 koraka dnevno. Idu bikiniji. 
Grad za sangriju u podne. Odmaranje od buke u glavi. Nazdravite životu. 
Osvojiće na prvu šetnju! Svež vazduh i sveža perspektiva.
Grad kome samo euforično možete reći: si, claro!
Te, pođimo na jedan brzi đir. 

 Startujte dobro. Malo strateškog razmišljanja pred put nije na odmet. Odaberite smeštaj koji će vam odmah po ulasku staviti osmeh na lice. Only YOU Atocha hotel postoji manje od šest meseci, a već je dospeo u sve popularne vodiče po Madridu. Ne bez razloga! 
Budući da sam boravila u hotelu u njegovoj prvoj nedelji rada, iz prve ruke vam ga mogu preporučiti kao idealnu bazu. Taksi od aerodroma do ovog hotela koštaće vas 30 evra (u pitanju je fiksna tarifa). U bilo koje vreme da se checkinujete čekaće vas raspoloženo osoblje iza recepcije, penušavac i šarene penaste bombone. Jer, fiesta!
Doručak nije uračunat u cenu, ali moja preporuka je da se pribeležite za njega, restoran se nalazi na poslednjem, osmom spratu i pruža panoramski pogled na (skoro uvek) sunčani Madrid. Osim u pogledu uživaćete u doručkastoj paleti ukusa (da to je prava reč, kao što je Gyoza ovde spada u jutarnji obrok) i ludačkom enterijeru. 
Iza vizuelnog identiteta stoji sjajni Lázaro Rosa-Violán, španski dizajner i umetnik poznat po enterijerima koji su istovremeno elegantni i neverovatno privačni! Kada je Only YOU Atocha hotel u pitanju Lázaro se inspirisao izgledom njujorških kafea. I ne, ne preterujem kad vam kažem da ćete biti hipnotisani!
Samo opušteno, osoblje je već naviklo na goste koji (se) besumučno fotkaju u lobiju, jedno je sigurno odavde se kući ne vraćate bez savršene profil slike. 
Paseo de la Infanta Isabel, 13
Hotel nije u suvom centru, nalazi se između parka Retiro i Atocha železničke stanice, a ispred samog ulaza je i metro stanica, ipak moja preporuka jeste da sebi i S Health aplikaciji zadate izazov. 
Do parka će vam trebati vam samo 15ak minuta lagane šetnje, tako da slobodno zaboravite na taksi i metro. Retiro je nezaobilazna stanica i idealna početna tačka sa upozavanjem Madrida. Radi se o 125 hektara površine sa više od 15.000 stabala, mislim da ne preterujem kada kažem da je ovaj park jedan od najlepših na svetu (o da, Central park i tebe gledam!). Možete se opustiti na jezeru i iznajmiti brodić sa veslima, a možete i pravo u staklenu palatu, paviljon sagrađen 1887. godine koji je prvobitno bio zamišljen kao gigatnska staklena bašta, ali danas je to prostor za izložbe. Ukoliko budete putovali u narednom periodu obavezno prođite kroz ružičnjak Rosería, tokom maja i juna, tamo će vas dočekati 4.000 ruža u cvatu. 
Plaza de la Independencia, 7
 Okej, kad ogladnite od silne šetnje shvatićete da Madrid baš stvarno, najstvarnije nije grad za dijetu. Oh ne! Kad budete videli kako svi nešto srećno žvaću i pri tom obroke obilno zalivaju crnim vinom bez obzira na doba dana, jednostavno ćete odustati od bilo kakve samokontrole i prepustiti se tom španskom hakuna matata životnom stavu. Poslastičarnica La Duquesita nalazi se u trendi kvartu Chueca, postoji više od 100 godina, a i dalje ćete morati da sačekate red kako biste nešto poručili. Kad zagrizete kroasane, biće vam jasno zašto. Pored šećera, mene površnu, kupilo je i ljupko pakovanje za kolače u tirkiznoj boji.
Calle Fernando VI, 2
Pošto smo podigli nivo šećera u krvi, pređimo ulicu, na samo minut hoda nalazi se cvećara romantičnog naziva Margarita se llama mi amor  i ako ste iole slični meni obuzeće vas šiza kad budete videli najneverovatnije cvetove poređane po vrstama. Samo lagano i ponavljajte u sebi, na putovanju sam, ne treba mi buket cveća, ne treba mi... 
A dok dolazite sebi, ne propustite Insta kadar, za razliku od balkanskih cvećara, ovde blagonaklono gledaju na taj simpatičan foto hobi, proćaskajte sa cvećarima (pre polaska, osvežite španski, koliko god puta vam ponovili da u Madridu slabo pričaju engleski, nećete poverovati dok se i sami ne uverite, ali hej told ya so) rado će vas uputiti u čaroban Margaretin svet. 
Calle Fernando VI, 9
Ako niste toliko romantični, za vas je sledeći lokal, Cacto-Cacto je jedna od retkih radnji na svetu specijalizovana samo za prodaju kaktusa. Da, momentalno ćete poželeti da strpate kaktus od metar u svoj kofer, ali ne, to nije realno. Iskoristite posetu ovom mestu isključivo za inspiraciju (a onda nabavite jedan lažnjak za po kući). 
Calle Fernando VI, 7
 Drugi deo dana je na mojim putovanjima uvek rezervisan za posete muzejima, posle brzinskog bazanja po gradu, vreme je da se opustimo i saberemo sa utiscima. Preporuka ide muzeju ABC, koji je smešten u zgradi nekadašnje pivare, a današnji oblik poprimio je 2011. godine pod vođstvom arhitektonskog biroa Aranguren + Gallegos. Muzejska kolekcija obuhvata crteže i ilustracije, tu ćete moći da vidite radove španskih umetnika od 1890. godine, sve do danas; od modnih ilustracija, sve do ilustrovane ratne propagande i stripova. Do juna ove godine u muzeju će biti i dve posebne postavke: interaktivna izložba Ane Juan "Drawing on the other side" i retrospektivna izložba crteža Alfreda González Sáncheza. Ulaz u muzej je besplatan, ali pažnja, ponedeljak je neradan dan.
Calle Amaniel, 29
 

Nadam se da će vas duhovna hrana zadovoljiti jer je Madrid jedan od gradova gde ozbiljno poštuju koncept sieste. Od nekih 4 do 7 popodne, teško da ćete naći restoran koji prima goste. Konobari će vam se samo nasmejati i nemušto objasniti da se vratite kasnije. Te, vežbajte novi raspored obroka i stvarno se vratite za apetitom (i rezervacijom). Kada se predveče restorani napokon otvore nastaje prava žurka, u roku od 0 do 1, svi stolovi biće ispunjeni veselim družinama koji su tu da uz ukuse i mirise zaokruže dan.
Današnji đir završavamo u restoranu Boho Bar, koji se geografski nalazi u Madridu, ali predstavlja svojevrsnu kombinaciju Bangkoka, Marakeša, Njujorka, Goe i Ibice...Samo jedna reč? Veselo!
Šank je obložen tirkiznim pločicama, centralni sto je kružnog oblika i izrađen je od betona, u zadnjem delu restorana sedi se na ljuljaškama. Lampioni su šareni, jastučići još šareniji, a atmosfera ista takva eklektična i opuštena. Kuhinja je inspiprisana mediteranskim ukusima sa twistom, ovde ćete moći da uživate jelima kao što su: Tabuleh, Tikka Massala, Primavera Thai, Ceviche del Tropico...
Calle Colmenares, 13
Slobodno nazdravite i izgubite se u toj fuziji ukusa, a uskoro vas ovde čeka drugi deo Madird vodiča...
Stay tuned! ;)

6 comments:

  1. Sad sam bila na Only You sajtu, pa prelep je hotel!! Kakve su sobe? Da li gledaju na grad ili na unutrasnje dvoriste? Ne mogu da skapiram sa slika.
    M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej hej gledaju na obe strane, ako su orijentisane ka dvoristu imaces manje svetla, ali ne brini za privatnost, svuda su duple zavese :)

      Delete
  2. Pa predivnoća jedna, želim da me lansiraju tamo <3

    ReplyDelete
  3. Prelep post :) Divan Madrid:)
    www.ivanasworld.com

    ReplyDelete

Back to Top