Kuala Lumpur Guide

Go with the flow princip.
Onako skroz. Baš u punom sjaju.
Dok ima dana kada drhtim nad svojom sudbinom i kiselo se osmehujem na pitanja "šta ima novo?" Ima dana kad se planeta tek tako zavrti u dobrom smeru, jer najbolje stvari su one neplanirane!
Krajem prošle godine planeta se ozbiljno brzo vrtela i u decembru sam ponovo uspela da "skoknem" do Azije. Kad kažem "skoknem" zapravo mislim, udobno doletim uz ružičasti šampanjac, mekano ćebence, dosta zdravog sna i sveže morske plodove (ne nužno tim redom, al' sve to bar puta dva). Jer to je ukratko koncept kada letite sa kompanijom Qatar Airways.
Kako sam već nekoliko puta letela u njihovoj organizaciji, moja očekivanja su na veoma visokom nivou, a ova razmaženica (ako je to ikako moguće) postala je još razmaženija. Ali, moju novonastalu putničku bahatost (shame on me!) oni svaki put dočekaju toliko dobrom uslugom da mi ne preostaje ništa drugo nego da zadovoljno predem.
Hop. Skip. And jump. (Odnosno 12 sati leta, ali ko broji)
I našli smo se na svojoj destinaciji, dame i gospodo - Kuala Lumpur!


Glavni grad Malezije je slabo istražena teritorija za putnike sa naše geografske širine, pre svega zbog vize koja je bila neophodna (ove zime je ukinuta!).
Radi se o gradu koji se nalazi u srcu jugoistočne Azije i predstavlja savršenu početnu tačku za evropske putnike. Idealan je da obogatite svoj zimski odmor na plaži gradskim đirom. Ako se odlučite za posetu Kuala Lumpuru, razmislite i o obali Malezije, u svoju travel agendu zapišite ostrva: Langkawi, Tioman i Redang.
Kuala Lumpur, odnosno KL kako ga lokalci zovu, postoji tek od 1857. godine, nekadašnje rudarsko seoce sada je ooozbiljna metropola, koja može da se podiči sa neverovatnim uticajem najrazličitijih vera i kultura.
Na trenutak će vam se učiniti da je to kombinacija Bangkoka i Tokija, zatim ćete ući direktno u Nju Delhi (kad ste već tamo obavezno probajte indijske specijalitete servirane na listu banane), i na kraju ćete završiti u centru Pekinga. Sve kul.
Što se tiče klime, ona ovde godinu deli na vlažan i suv period, ali ova podela u praksi ne znači mnogo, temperatura tokom cele godine igra oko 30. podeoka uz neverovatnu vlažnost. Lično, obožavam visoke temperature i sve vezano za high summer koncept, tako da... Japanke u decembru? Oh da!
Uz toliko sadržaja ovaj grad možete doživeti na nekoliko načina, naša mala trupa opredelila se da istraži Kuala Lumpur kroz modernu prizmu i isproba KL verziju za XXI vek.
Malezija je federalna monarhija, kralj se bira i ostaje na vlasti pet godina, i to vreme provodi u raskošnoj kraljevskoj palati (dalje od kapija ne možete proći, ali i letimičan pogled je dovoljan da shvatite brzinu i domet razvoja ove države).
A odakle početi? Prvo, kafa, naravno!
Da ne pomislite da smo to samo ja i moja zavisnost, malezijska kafa Kopi se ovih dana kotira visoko na skali svetskih trendova. A šta je to čini tako posebnom? Tajna je u prženju, kao i u kondenzovanom (zaslađenom) mleku, pa je malezijska kafa bliža slatkišu nego napitku. Na oko deluje kao filter kafa, ali ukus je potpuno drugačiji. Ako živite po kanonu "gorča kafa", naručite Kopi C Kosong .
Lokl je odlično mesto za start, nalazi u neposrednoj blizini džamije Masjid Jamek i pored dobre kafe, tu služe i lagane zalogaje idealne za doručak. Industrijski uređen enterijer, oplemenjen je zanimljivim detaljima poput starih mapa grada i stilizovanih portreta bivših premijera Malezije... A ako vam treba savremena trivia, malezijska glumica i TV lice Cheryl Samad je vlasnica ove kafeterije.
30 Jalan Tun H.S. Lee
Dok Evropa cvokoće na -15 stepeni, KL beleži prosek temperature 3 puta više od toga, zato ne propustite da bukirate neki od mnogobrojnih hotela sa bazenom, mahom se radi o rooftop varijantama, ili infity bazenima koji nude neverovatan pogled na grad. Tako da u rasporedu rezervišite i termin za dokono plivanje uz mojito i lenjo sunčanje. Dan traje do 18-19 časova, što vam daje sasvim dovoljno vremena da sve stignete, uz vremensku razliku od plus sedam sati većinu vremena ćete se osećati blago luckasto, ali samo prihvatite taj osećaj i nastavite dalje. Ritz Carlton nalazi se u centru, tik pored ogromnog tržnog centra Pavilion i nudi raskoš od celih pet zvezdica, batler će vam svako veče pripremati krevet i donositi kolačiće za laku noć, uz karticu sa stihovima pesama...
Ne, ne šalim se!
Azijska gostoljubivost u kombinaciji sa visokim standardima ovog čuvenog lanca, su zbilja nešto sasvim posebno.
168, Jalan Imbi, Pudu
Za večeru preporuka odlazi fine dinig restoranu francuske kuhinje Enfin by James Won.
Francuski restoran? Da li sam poludela?! Pa i ne baš... James Won je bio deo tima Pierrea Gagnairea pri otvaranju restorana Balzac, radio je sa Alainom Ducasseom, kao i i sa poslastičarem Pierre Hermeom tokom svog boravka u Parizu. Njegovi specijaliteti su tipično francuskih ukusa, ali uz jedinistveni upliv senzibliteta i estetike Azije. Ovde ćete doživeti pravu gastronomsku avanturu u nekoliko sledova, uz odlična vina. Won je i zvanični ambasador Hennessy konjaka i Krug šampanjca, pa su gostima na raspolaganju i privatni saloni, gde mogu uživati u posebno kreiranim jelovnicima koji prate ova pića.
Menara Hap Seng, Lot 2-05
I onda stižemo do prave poslastice, do dela grada Golden Triangle gde se nalaze Petronas kule, koje se protežu 452 metra u visinu. Zgrade su završene 1999. godine i kratak period nosile su titulu najviših na svetu (sve do 2004. godine, kada je izgrađen neboder Taipei 101), ipak i dalje se diče činjenicom da su najviše kule bliznakinje. Osamdeset osam spratova kula i okolni soliteri pružiće vam pregršt sadržaja. I to ozbiljno mislim! Tu su smešteni barovi, shopping centri, muzička fontana, tropski park, akvarijum... You name it they got it.
Bar na bazenu hotela Mandarin Oriental savršen je izbor za opuštajuće piće pod palmama (osmi sprat je očigledno odlična visina za uzgajanje tropskog rastinja). A, ako želite savršeno Insta sliku kula, zaputite se u SkyBar koji se nalazi na 33. spratu Traders hotela koji je smešten tačno preko puta. Nema na čemu i drugi put ;)
Naša azijska avantura trajala je samo 72 sata, uz 24 sata u avionu, jednu evropsku noć zamenjenu za jedan azijski dan (eto kad klabersko iskustvo nespavanja može da odigra ključnu ulogu)... Dok je raspored podrazumevao oko destak stanica: od istorije, preko verskih svetilišta, sve do modernih klubova i restorana.
I bilo je apsolutno fantastično!
Doduše, ovaj sjajan utisak podgrejao je i Absolutely Fabulous film koji je nudio Oryx One entertainment sistem na Qatar Airways letovima.
Apsolutna preporuka!

6 comments:

  1. Meni Kuala Lumpur zvuci tako egzoticno, kao da je na drugoj planeti. Gledala sam i na Instagramu dok ste bili tamo, predivno mi deluje grad, eto inspiracije za neko novo putovanje
    Keep up the good work!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sjajan je grad zaista! Ako planiras napr letovanje na Tajlandu, a bila si u Bangkoku, predlazem KL kao novu bazu plus im je aerodrom renoviran i super povezan :)

      Delete
  2. Kolaz! Ko ti ih radi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja :)) istrazujem nekadasnji klinacki hobi, nadam se da mi ide? :)

      Delete
  3. Prvog januara 2017. godine Malezija je ponovo uvela vize građanima Srbije koje nisu bile potrebne cele 2016. godine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas steta :/ editovala sam post, ali dobro, bar nije narucito komplikovan proces dobijanja vize...

      Delete

Back to Top