Zagreb Guide II

Na voznom redu nam je ponovo Zagreb.
Moj rezervni grad. Raspust grad. Vazdušna banja i duševna hrana u jednom.
Grad za vratiti se (bar) tri brzine unazad.
Lagano zakočiti, ali baaaš do kraja.
Iskočiti iz sopstvenog života.
Ući u drugu dimenziju. Prolećnu. Nežnu.


Tamo gde ne postoji budilnik, a dani se (pro)cenjuju po broju krem kafa, pa se izdašno prelivaju ulupanim šlagom na vrh Ledenog vjetra.
Jagode u proseku, a nana u Hugu. Čaša gore sumracima!
Dobro jutro iz ligeštugla, sa bosim stopalima u travi.
Možda svačiji Zagreb nije ovakav, ali hej! Ovo je moja verzija.
Mogli ste da vidite kako te moje vizije aprila izgledaju kroz Insta beleške.
Mogli ste da vidite kuda se šunjam u ovom vodiču i šta jedem u ovom.
A sada updejtovana verzija, za sve one koji se spremaju put hrvatske prestonice, za sve one koji su pitali i kojima trebaju mali znakovi, te polazimo!
Definitivno bih za listu za lenji odmor dodala Finjak, mali kafe koji će vas sa nogu oboriti neodoljivim enterijerom. C.a.k.a.n.o.
Znate već scenario: srčete kapućino (dobar!), a pogled vam luta od kristalnih lustera, preko zlatnih ramova, sve do ljupkih buketića na stolu... Ponesete časopis, sporo listate strane... Ako imate sreću da vam je to komšijski kafić (ouh da, meni jeste), pravac prva jutarnja, uz obavezni krosan na finom porecelanskom tanjiriću.
Vi ostali, sačekajte da se smrkne, pa isprobajte Finjak Black, koji je otvoren na jesen prošle godine... Misteriozno, tamno, crno i bordo, izvučeno iz bakine škrinje, ukombinovano sa pažnjom do poslednje sitnice: za mali tajni sastanak, za bogato crno vino, za pričanje besmislica za stočićem ispod stepeništa... Ma znate već nezaobilazno .
A činjenica plus, čak i oni Insta netalentovani ovde ne mogu da naprave lošu sliku, isprobajte ;)
Vlaška 78
Sledeća mesto (vrrrlooo) brzo se nametnulo kao must have adresa kada je kafe kultura u Zagrebu u pitanju. Kao što uvek život piše zabavne romane, nabasala sam prošle godine na njega samo par dana po otvaranju, predvidela sjajnu budućnost i drago mi je da se nisam prevarila!
Cogito Coffee Shop je kafić koji je izrastao iz pržionice kafe, a momentalno je zadobio sve simpatije istinskih ljubitelja kafe. Uživaćete u njihovom Tesla blendu, ali i kafama iz Brazila, Kolumbije, Kostarike... Ponuda se menja sezonski, a na vama je samo da odlučite za aromu kakva vam se taj dan pije, samo recite: voćna, ili čokoladna...
Nenemetljiv prostor delo je samih vlasnika, mint zid će vas naprosto hipnotisati, a stolice nalik onima iz školskih klupa osvojiće sve one neporavljivo analogno nostalgične (ja! Ja!).
Još vam nije jasno? N.e.  p.r.o.p.u.s.t.i.t.e.
Varšavska 11
Onda jedno malo staro, malo novo mesto.
Malo je bilo šminka. Malo je valjalo. Malo ne.
Ali znate već. Ono o tim prvim ljubavima....
Hemingway nisam otpisivala čak i u onim godinama kada defnitivno nije bio na popisu kul mesta za obići (dodajem na taj moj uncool spisak i Jackie Brown i Khalu, ma ubijte me! :) ), a sada se vratio u novom odelu. I to bome kicoškom!
Zaboravite na sterilno beli izgled, sada je to kafe koji predstavlja pravi puzzle, toliko je raznovrsnih elemenata ukombinovano, ali svaki, naizgled čudan detalj, nekakako se nalazi na pravom mestu. Novi koncept inspirisan je Ernestovim romanom Pokretni praznik iz 1964. godine (A Moveable Feast).
Mislite Pariz, mislite zabavno, mislite neodoljivo!
Enterijer je toliko simpatičan da ćete se ozbiljno lomiti da li da izaberete mesto u bašti (iz koje puca pogled na HNK), ili unutra (ja u svojoj novonastaloj asocijalnoj fazi, glasam za šank u međuprostoru...).
Trg Maršala Tita 1
Sledeće mesto na popisu smestilo se na Britanac, još jednu vibrirajuću kul zagrebačku tačku.
Iako se nalazi tik pored pijace, Markette je ozbiljan kafe restoran i još po nešto... Čim uđete sa desne strane videćete zlatni deo ukrašen crnim mermernim stolovima uz veliku paprat u saksijama, to je dnevni deo za ispijanje kafe, za koju je zadužena hrvatska pržionica Lively Roasters.co (u Zagrebu sebi ne dozvolite lošu kafu). Središnji deo lokala u krem i bež tonovima je fini restoran, posebnu pažnju posvetite dnevnim jelima, famozna su! Treći deo je malo diskretnija prostorija idealna za privatne proslave, ili uživanje u mirnijoj atmosferi.
Iznenađenje će vas sačekati na nivou ispod, tamo se nalazi posebni izložbeni prostor nameštaja Showroom Somec (upravo su oni bili zaduženi i za enterijer, ja sam poželela da poneku stolicu ukradem i ponesem sa sobom - ali to sam samo ja :) ). Upotpunite gastronomsko uživanje nekim od odličnih hrvatskih vina iz ponude i nećete ni primetiti da ste proveli sate u ovom prostoru.
***UPDATE u međuvremenu ovaj restoran je zatvoren, ali ne brinite u prostor se uselila čuvena Kava Kava, većina elemenata enterijera je zadržana uz hipsterske dodatke. Proverite tu eklektičnu kombinaciju i poručite činke sa jagodom i belom, čokoladom. Prijatno!
Britanski trg 1
I poslednje u ovom deljenju jeste restoran i bar koji nit' je nov, nit' je nepoznat, ali jeste zicer rešenje kojem svi Zagrepčani pribegavaju kada su im turisti u gostima, a uz to je veče i radni dan.
Prevrtaće očima, pokušaće da vam se opravdaju za nedostatak noćnog života, a poslaće vas pravo u Time sve uz tužan uzdah kako je eh u Beogradu tako živahno...
Ali, u Zagreb se ide iz sasvim drugog razloga! Da se lagano gušta, da se isprobavaju novi ukusi i da se sve to uklapa uz (jedno previše) piće. Te Time, sushi restoran, jako dobar, jako seksi, jako lep. Taman za novu lepršavu haljinu, šta vas briga što vas utorkom veče u Zagrebu niko i neće videti. Uklopite je uz neki od koktela i lagano gustirajte...
Petrinjska 7
... što ću ja raditi već za par dana! April u Zagrebu je na redu, a tu je celo jedno poglavlje o kome uopšte nismo pričali.... T.o.r.t.e! 
Malene šarmantne poslastičarnice niču kao pečurke. Mešaju se šlag, voće i prah šećer: Magnolia, Meet Mia, Torte&To, Cup&Cake, Fine torte... Slastičarnice u Zagrebu su... Ouuuh, pa prava poslastica! Uskoro vas ovde čeka i ta slatka epizoda.
Stay tuned!


2 comments:

  1. Zaljubljena sam u Finjak! Predivno! I butik Igrajne pored <3
    Tanja

    ReplyDelete
  2. Sad sam dosla iz Zagreba, sve sam ispratila. Hemingvej, prelepo, a zalazak sunca :) Finjak zaaaljubljena sam. Cogito odlican!!! Mada mi je kafa super i u Elisu, cini mi se da si vec pisala o tome. Sada su otvorili jos jedan lokal, presladak je u dvoristu. U svakom slucaju hvala puno! Odlican izbor, bas sam uzivala u turi :)

    ReplyDelete

Back to Top