Phnom Phen&Qatar Airways

Onaj post koji se piše danima. 
Sednem, započnem. Misli skaču!
Real life se pojavljuje u svom najgorem obliku, obaveze, obaveze, obaveze i to do lista koja ima magičnu sposobnost samoobnavljanja. Večita tnjajuća panika. Jelena u epizodi Munkov Vrisak.
Bezveze je biti odrastao i odgovoran. There I said it!
Hiljadu razgovora, mejlova, faktura, poziva i poruka... Pa se prisetim bloga i te silne zabave na njemu. Shame on me! Zapostavljam jednu od retkih stvari koja još u mom životu nije dobila okvir. I neka ostane tako: nigde, ništa i nešto.
Neka bude neka Kambodža i sredina februara na čarobnoj planeti Aziji.


Kompanija Qatar Airways predstavila je izabranim srpskim novinarima destinaciju koja raste i rapidnom brzinom zauzima mesto u must see svetskim vodičima.
Kambodža u samo nekoliko dana? Da li biste se usudili? Ja sam odmah viknula: idemo!
Okej, da. Radi se o 16 sati leta sa presedanjem. Iskreno, obožavam dugačke avionske letove, oni za mene ne znače krivljenje kičme do destinacije, za mene znače neki daleki, daleki svet koji treba istražiti.
A posle iskustva leta sa Qatar Airwaysom znače i 8 sati kvalitetnog sna, u pamučnoj sivoj pidžamici, Armani parfem, Rituals kremice, kroasane, ružičasti šampanjac, panakotu i sve dalje tim redom. You name it, they got it! Njihova biznis klasa jeste jedna od najnagrađivanijih na svetu, ali dok se ne zavalite u ogromna sedišta nećete baš ozbiljno procesuirati tu informaciju. Malo će vam se razbistriti dok pijuckate treću Mimosu uz Gone Girl na ekranu. Polećemo i živeli!
Pošto sam napokon shvatila kako to holivudske zvezde iz aviona izlaze sveže kao majske ruže mogli smo dalje, naša prva destinacija bio je Phnom Penh, glavni grad Kambodže.
Radi se o destinaciji koja tek otrkiva svoj pun potencijal, budući da turisti najčešće posećuju Siem Reap, još uvek ne ceneći dovoljno autentičan duh ove prestonice.
Od krvave vladavine Crvenih Kmera prošlo je skoro četrdeset godina i zemlja se vraća u normalne tokove. Trogodišnja vladavina ostavila je neverovatne posledice i ne postoji nijedna porodica koja nije pogođena njihovom strahovladom.
Danas je Kambodža ustavna monarhija, a prvo gde će vas poslati jeste raskošna palata u Phnom Penhu. Pažljivo gledajte, ukoliko je plava zastava istaknuta, kralj Norodom Sihamoni je kod kuće. U okviru palate je i Srebrna Pagoda, jedan od dva hrama u kome ne žive monasi (drugi je Wat Phnom). Vodite računa u kraljvsku palatu ne možete ući otkrivenih ramena i kolena (to, iako temperature prelaze trideseti podeok neće biti nepodnošljivo u delu godine kada nema kiše). Fantastično mesto da se opustite u raskošnoj bašti, uživate u cvetovima frandjipana i lokvanja (koji su specijalitet u Kambodži).
Ipak, mnogo više ćete o Phnom Penhu naučiti muvajući se po ulicama nego u palati ili u Nacionalnom muzeju. Ušuškani mir koji vlada na omiljenim turističkim tačkama nezamisliv je u svakodnevnici. Ulicama, kako se čini, promiče nezaustavljiva bujica vozila, od kojih najveći deo čine malene vespe (sa i do četvoro putnika) ili ogromni Lexus džipovi. Pravi grad kontrasta i nelogičnosti! A baš u tom sveopštem ludilu i leži njegov šarm.
Mnoge će podsetiti na Bangkok, svojom arhitekturom, električnim vodovima koji se nalaze iznad zemlje i stilom života, ali radi se o daleko siromašnijem gradu koji nije ni približno tako usavršio svoju turističku ponudu i odnos prema strancima. Izuzetno su ljubazni i učiniće sve da njihovim gostima ništa ne nedostaje, svi će vas konstatntno upozoravati da vodite računa o svojim stvarima (posebno ako koristite tuk-tuk ili cyclo), ali više kako bi se pokazali kao brižni domaćini nego što postoje realne opasnosti (naravno da ćete torbu paziti jednako kao u bilo kom stranom gradu - nisu potrebne esktra mere).
Gde odsesti/jesti/piti možete pročitati u ganc novom aprilskom broju ELLE magazina (na kioscima od 22. marta, ili ako vas baš jako zanima, vičite :) ).
A ovde vas uskoro očekuje epizoda iz fantastičnog hrama Angkor Wat.

17 comments:

  1. Gde sve ti stizes? Carice!
    Nikada mi Kambodza ne bi ni pala na pamet, sve sam ispratila kod tebe na instagramu. Od tada kao da Kamb vidjam svuda :))) sajtovi, casopisi, svi su je proglasili naj zemljom za 2015.
    Hvatam belseke, valjda cu nekad ici. Tebi hvala za ideju :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah to sam i ja primetila :) :) od kad sam bila tamo, Kambodza iskace. Deluje da ce biti next top destination. A znam i zasto, jer je apsolutno fantasticna O:)
      Hvala sto pratis

      Delete
  2. Neverovatno zanimljivo, uzivala sam u tvom putovanju kroz insta fotke i jedva cekam taj novi elle ;)
    Milena

    ReplyDelete
  3. Cambodia mene uvek potseca na Angelinu Jolie, pa zato: Jelena Croft :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha malo sam se pravila Lara u Angkor Watu da me mine zelja :))))

      Delete
  4. Fenomenalan post, bas mi je legao poste sest sati voznje kolima, da sam ga videla malo pre pa da zamisljam tu business klasu, ali avaj! Iskrivljena kicma it is. :D Jedva cekam ELLE!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) :) ja sad odbijam da udjem u ekonomsku klasu (I wish), ali bez zezanja je fantasticno :)

      Delete
  5. Divne fotografije i divna energija, kao i uvek na tvom blogu! Armanijev Si vec duze vreme na listi To Buy. Cekamo novi Elle :)

    insppppp.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Ispratila sam sve na tvom Instagramu, izgleda divno na fotkama, vjerujem da je uzivo jos ljepse. Nisam ni ja tip koji kuka kad mora negdje duze da putuje, ne padne mi put tesko jer znam da me ceka nesto novo i zanimljivo :)

    pazistazelismozdatiseostvari.blogspot.com

    ReplyDelete

Back to Top