Cambodia - Angkor Wat

Kao i sve u mom životu i februar je u mojoj agendi zvučao prilično ludo, recimo nekako ovako, 7 dana, 10 letova, 6 država i kilometara koliko hoćete... Ako vam ovo nije dovoljno , dopisujem i činjenicu da sam imala kartu Phnom Phen - Siem Reap, dan petak, datum trinaesti.
Ali kad vam je krajnja destinacija Angkor Wat očaravajući izgubljeni grad, nema mesta za premišljanje. Kmerska prestonica do XIX veka bila je samo legenda, a pošto ga je francuski biolog i istraživač Henri Mouhot otkrio 1860. godine kockice su počele da se slažu.
Odnosno kameni blokovi!


U sred džungle Angkor Wat je ponovo počeo da dobija svoj oblik, restauracija je prekinuta za vreme građanskog rata, ali danas je pod UNESCO zaštitom i pod budnom pažnjom svetske zajednice.
A turisti ga naprosto obožavaju!
Kako biste dobro upoznali ovo mistično mesto biće vam potrebno optimalno tri dana i usluge lokalnog vodiča. Ukoliko ste avanturista postoji mogućnost obilaska lokaliteta na biciklu, a za lenjivce tu su opcije kao što su tuk-tuk i klimatizovani mini bus. Dnevna karta je 20, dok je cena za tri dana 40 dolara.
Ovo je jedno od onih mesta gde biste trebalo da dođete štreberski pripremljeni, jer vas očekuje toliko utisaka, oduševljenih uzdaha i zanesenog zurenja, da bi bilo bolje da imate neku ideju kuda ste i zašto pošli.
Prvo što treba da znate da Angkor Wat nije samo kompleks hramova, on je bio deo većeg grada, do ovog saznanja naučnici su došli 2013. godine koristeći metodu laserskog skeniranja (lidar), tada se pokazalo da ispod guste vegetacije postoji čitava mreža ulica i rezervoara.
Kad planirate obilazak svakako na svoju mapu stavite hramove kao što su Angkor Bayon (moj favorit!), ali vodite računa, ovo su dve najpopularnije tačke, tako da je najbolje da ih posetite za vreme pauze za ručak (oko podneva). A dok čekate da umine gužva istražite tačke koje još nisu zaposeli radoznalci sa turstčkim vodičima u rukama, pokušajte da bolje upoznate hramove Banteay Srei Beng Mealea, kao i vodopad Kbal Spean.
Naravno, ne smete zaobići i Ta Prohm , jer kako odoleti da na momenat budete neustrašiva Lara Croft u izvedbi Angeline Jolie (upravo je tu snimljen film). Ljubitelji video igrica odmah će dopisati da je u Ankgor Watu snimljen i deo filma Mortal Kombat.
 
Iako je ovaj lokalitet inspirao holivudske režisere da ga smeste u središte akcionih filmova, u realnosti je utisak potpuno drugačiji. Mir, spokoj i dobra energija su ono što ćete osetiti kada se nađete na ovom mestu sa druge planete. Naravno, pošto uspete da se povratite od fantastičnog prizora.
Obavezno unapred insplanirajte gde želite da doživite zalazak sunca (spektakularni su!), u tome će vam pomoći sajt posvećen upravo toj temi (da, to zaista postoji).

Hvala kompaniji Qatar Airways na prilici da budem deo ekspedicije u Kambodžu. Obavezno pročitajte i post o Phnom Phenu, glavom gradu Kambodže, a praktični vodič možete pronaći u aktuelnom broju ELLE magazina ;)

6 comments:

  1. A ja sam bila zaludjena Machu Picchuom...Wow! :D

    ReplyDelete
  2. Aaaa koliko je fenomenalno! Wow, prelepo

    ReplyDelete
  3. Doooobroooo sad sam krenula zbog tebe da stedim za ovo!!
    R.

    ReplyDelete
  4. Raj na zemlji! Ne mogu da docekam da posetim tu divotu <3
    A film o Lari je snimljen tamo jer se i igrica dešava na tom mestu, uvek sam obožavala te nivoe ^^

    ReplyDelete

Back to Top