Opel weekend @ Frankfurt

Moram da priznam da ovu aferu sa Nemačkom uopšte nisam planirala (nekako mi ni sada ta rečenica ne zvuči kako treba, Nemačka i afera... Hmmm).
Ja sam oduvek bila ona glasna devojka koja se strastveno zalagala za Mediteran, sunce i more. Kapri, da. Kan, može. Španija uvek. Santorini zauvek! Nemačka masnim slovima upisana pod ne i nikako. 
Lupala sam gluposti, priznajem.
Berlin me je oduvao i oduvao, a ove godine slučajno (baš kao što počinju sve dobre priče u životu) upoznala sam i Frankfurt.
Jedan let bez kraja (samo minimalnih 30 sati, šta je to za moderne globtrotere) i jedna neplanirana pauza do prekosutra, četvoro Twitter prijatelja iz Akrona, Ohajo i jedan Brazilac koga smo pokupili na metro stanici.
Jednostavno Frankfurt nije mogao da bude promašaj!


Tad nam nije smetalo ni što je nedelja, niti što pada kiša, ni to što ne bismo umeli da savladamo s-bahn liniju ni da nam život zavisi od toga.... Uz čašu flašu belog vina u lokalnom hipsterskom kafeu sve lakše prođe.
Namestilo se da samo par nedelja posle povratka stigne mail koji me poziva na test vožnju nove Opel Corse u Frankfurtu (odmah posle svetske premijere na sajmu u Parizu),  tvrdila sam pazar čitavih 15 minuta, a zatim brzo kliknula na reply - može!
Kompanija Opel jeste jedna od onih koja ležerno demonstrira sve te dobro poznate nemačke principe: tačnost, preciznost i inovativnost. Ma, znate već, ovo je bilo jedno od onih putovanja gde u startu u agendu možete da upišete da će biti ništa manje od super.  
Ključeve od nove Corse dobili smo već na aerodromu, gde su nas parkingu čekali spremni automobili, od limunžute i bele, preko vatrenocrvene, do mint nijanse (moj izbor!). 
Corsa pete generacije donosi stilski unapređen enterijer koji je modernizovan, a dizajn centralne konzole sa ekranom i komandama klima uređaja, preuzet je od modela Opel Adam. Nas je ljubazni i savršeno precizni GPRS lako uputio u zamak Schloss Höchst gde smo se pobliže upoznali sa autom. 
Kako u životu vazda zagovaram teoriju lepota je unutra, upoznajte sa sasvim onim što stiže ispod haube.
Test je podrazumevao isprobavanje ovog automobila odličnih perfomansi i testiranje njegovih mogućnosti u laganoj gradskoj vožnji (tri put ura što nismo morali da se bahćemo sa nemačkim metro sistemom :) ).
Kako smo bili smešteni u hotelu Jumeriah u samom (epi)centru bilo je lako istražiti grad, čak i bez pomoći male supermoćne Corse.
Izgleda da imam "svoje" mesto u Frankfurtu, jer jedino to objašnjava što sam se nekoliko puta vratila u kafiteriju Good times for good people, ukratko: kombinacija zanimljivog dizajna, opuštene atmosfere, dobrog kapućina, odlične tople čokolade, ukusnih zalogaja, a pride je sjajno mesto za people watching (i Instagram i Instagram!).
Iz moje baze lako je prošetati do najbitnijih atrakcija i upoznati grad kontrasta kako vole da časte Frankfurt. I zaista pored malenih crkvi i trgova u tradicionalnom maniru, smešteni su stakleni neboderi, moderni tržni centri, a tu je i prelepa zgrada opere u centru koju je projektovao berlinski arhitekta Richard Lucae.
Kad uspete da se odvojite od odličnog shopping izbora u glavnim ulicama (Frankfurt je finansijski centar Nemačke i mnogi svetski brendovi su se potrudili da budu prisutni u ovom gradu, nažalost bajing naginje ka nemačkim imućnim gospođama, ali uz malo razgledanja, uspećete da pronađete i ono što vas zanima) pođite do Majne sa čije se južne strane duž obale nalaze načičkani muzeji.
Možete birati između muzeja primenjene umetnosti, onog posvećenom filmu, ili svratiti u muzej komunikacija, pregledati postavku u muzeju arhitekture ili videti kolekciju savremene umetnosti u Portikusu (veći muzej savremene umetnosti MMK nalazi se u centru).
Ne samo da ćete na ovoj strani Majne uživati u porciji kulture smeštenoj duž reke, već ćete, ako zađate u stambeni kvart, otkriti mnoštvo simpatičnih kafiterija, pekara, knjižara, galerija i barova.
Idealno bi bilo da se ovuda prošetate vikendom, kada se održava veliki ulični bazar.
Nova Corsa u prodajne salone stiže krajem godine, a na većim tržištima već postoji mogućnost naručivanja ovog automobila. Ostaje nam da sačekamo prve Corsice na ulicama Beograda i Srbije, a meni da ostaje da smislim kuda sad :) ili da jednostavno sačekam novu zabavnu priču sa prefiksom slučajno....

16 comments:

  1. Izgleda jako lepo, iako ni ja sama nisam fan Nemačke (predrasuda, jer nikada nisam ni bila) :)

    http://toujoursanja.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Frankfurt deluje tako slatko i ususkanoo! Divnooo.. :))

    ReplyDelete
  3. Uzivala! Ali uzivala sam, umes tako dobro da nas "vozis" :) :)
    Zanima me ta Kors torba, jel to large ili medium?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Medium, ali nekako je dovoljna za sve :)
      Htela sam large, ali mi je ova bas legla :)

      Delete
  4. Predivan post :)

    http://lamodestieaveclestyle.blogspot

    ReplyDelete
  5. Stalno se ponavljam i kod tebe i kod Vanje, ali je uzivanje pratiti vas, navijam za sto vise ovakvih, netipicnih putopisa! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Marija, trudimo se da uhvatimo sto vise od duha grada :)

      Delete
  6. Uzivala sam u svakoj slici i svakoj reci jer si me vratila u Frankfurt koji mnogo volim i koji sam vise puta posetila. A omiljeni mi je njihov arhitektonski muzej :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Struka je struka :) sjajna mi je ta ulica sa muzejima, bas da se covek izgubi na dan (ili nekoliko :) ) u nekom drugom svetu

      Delete
  7. Godinama sam, kao klinka, bila ubeđena da je cela Nemačka jedno sivo i ružno mesto. Mislim da me je radila anti propaganda (prva četiri razreda osnovne se svedu na to šta su nam Nemci radili)... A zemlja ne može biti divnija, simpatičnija, bogatija, onako - za svakoga ponešto.
    Divne fotke, kao i uvek, uostalom. :)

    Wandering Polka Dot

    ReplyDelete
    Replies
    1. E bas si to lepo opisala, secam se sebe kao klinke. U Nemacku,ni mrtva :) Ali hvala bogu sazrevamo i otkrivamo :*

      Delete

Back to Top