City notes

Biti drugi. Tik iza prvog? Ili treći? Četvrti?!
Nimalo negativno. Jer stvari koje su dobre treba klonirati. Kad prvo uspe, odmah zasaditi i drugo. Od dobrog koncepta uzeti pelcer. Širiti dobre ideje. Lepe misli. I odličan dizajn.
Te, danas o tim nekim drugima. Mladim naslednicima oprobanih beogradskih ugostiteljskih ideja. 



Koffein smo voleli i dok je zauzimao minijaturni lokal na ćošku tamo pri vrhu Dorćol kafa republike. Sada nam je prišao. Popeo se uz ulicu. Pa sve do novog ugla, baš u centar. U mnooogo veći prostor, ali sa jednako dobrim ukusima.
Ko ga je posećivao zna oproban recept: kapućino toliko dobar da poželite da ga popijete u jednom srku, makarunsi čiji naziv kaže Fini, a ukus prefini i kroasani da jutro hrskavije počne. Za razliku od prethodnog, u ovom lokalu imaju i peć, pa sami gotove kroasane, a tu je i ponuda zdravih grickalica sa potpisom JazzaYoga.
Enterijer je delo arhitekata Marka Veljkovića i Dejana Todorovića. Osim uživanja u poštenoj kafi (ukusu pokrivaju sve od Brazila, do Kostarike), u Koffeinu broj dva možete i pazariti sve što jednom baristi u usponu treba, ali i videti neke retro kofeinske momente. Veliki plus ide i za vazda nasmejano osoblje koje će rado proćaskati sa vama i ponuditi najbolje.
Cara Lazara 13
I sledeći izdanak svoj mothership čuva Dorćolu. Plodno tlo, šta li je. Mnogima omiljeni gradski concept store Supermarket, pre nekog vremena je dobio beogradskog mlađeg brata, a zatim  i ležernu varijantu na obali.
Najnovije pojačanje sredinom maja desilo se u meki evropskog hipsteraja Berlinski Supermarket smešten je u sklopu (superkul) hotela Bikini koji je deo lanca 25Hours. U blizini čuvene stanice Zoo, a baš iznad zoo vrta (iz lounge ćoška sa sofom imate direktan pogled na životinje). Koncept tako blizak: top moda i dizajn uz dugački šank i opušteni kafe. Norrman Copenhagen lusteri uz Metalac Gornji Milanovac koturaljke, jer zašto da ne!
Ako želite da se uputite u Supermarket i ovog leta istražite nemački prestonicu, ne zaboravite da pre toga proučite i brzi vodič kroz Berlin
Hardenbergplatz 2
I onda jedan restoran koji iako na pomalo nesrećnom mestu i bez prave bašte već skoro deset godina uspeva da ostane na listi najboljih beogradskih. Piazza u Mileševskoj ulici je nudila italijanske klasike, bazirajući se na fantastičnim picama i testima.
Izdanak vračarskog prvenca pojavio se na samom početku niza lokala u Beton hali i ispravio tu nepravdu sa baštom, ovoga puta pogled puca direktno na reku! Druga Piazza kako joj puno ime glasi nastavlja gastro put koji ravnom linijom vodi direktno do italijanskih aroma. Zaokružite sve to finim vinom i vrlo jasno je da imamo novu adresu za uživanje.
Karađorđeva 2-4

Brava za sve dobre koncepte koji se kloniraju!

13 comments:

  1. Divnih mjesta imate u Beogradu. Previše bookmarka imam za jedan posjet ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sam ti dooodji, onda cemo da ti podelimo na nekoliko edukativnih izleta :)))

      Delete
  2. Mljac mesta sa dobrim kapucinom su najbolja mljac mesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Navijam da ih bude sto vise, proterati losu kafu :)

      Delete
  3. gde je Supermarket na NbGD?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drugi beogradski je na Toplicinom vencu, ne na nbgdu :)

      Delete
    2. Hvala. To je verovatno bila podsvesna zelja za necim slicnim i sa ove strane reke;)

      Delete
    3. A valjda ce nam napraviti nesto fino :) ako ne, idem ja nesto da slozim lol :)

      Delete
  4. Jeco, imas li ideju za neki dobar noviji restoran ( a da nije Sakura ;) gde bih mogla da izvedem prijatelje na veceru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je Sofa nekako za ta lepa druzenja sa puno prijatelja, a novijeg je datuma. Od starijih naravno uvek glasam za Comunale :)

      Delete
    2. Hvala! Na kraju stvarno i otisli u Comunale:)

      Delete

Back to Top