Fashion PR

Bavili smo se redakcijama magazina (i to u nekoliko navrata), čak smo virnuli i u kancelariju jednog uspešnog bloga, a nikako da dodirnemo ono što je sastavni deo biznisa - modni PR!
Svedoci smo da se u magazinima skoro pa izgubila nit koja razdvaja uređivačku politiku i puki PR (to je jedan od razloga što su blogovi posvećeni modi postali toliko popularni, no to je druga tema)...
Čak je i laicima jasno da danas nijedan brend ne može "uzleteti" bez adekvatne pomoći stručne PR agencije, dobro odrađenog medija plana i oooodliiičniiiih konekcija.



Nažalost kod nas ne postoje agencije usko specijalizovane za oblast lepote i mode, te ćemo zaviriti u nekoliko širom sveta.
Ono što je ovim kompanijama zajedničko jeste da imaju velike i slavne fashion klijente, a svaka se pored offline, bavi i online promocijom. Videćete da su kancelarije sređene sa posebnom pažnjom, što i ne čudi, agencija koja se bavi javnim imidžom mora najpre sebe prikazati u najboljem mogućem svetlu. Najčešće se u tim prostorima organizuju prezentacije novih kolekcija, kokteli i sastanci, pa je neophodno da enterijer izgleda i više nego dobro!
Počinjemo od Ruby Press koju je 2001. godine osnovala bivša urednica Lucky magazina Melissa Davis koja je iskustvo sticala i u časopisima Harper’s Bazaar i Mademoiselle. To je boutique PR agencija koja se pre svega bavi modom, lepotom, ali i dizajnom. Ako mislite da je prava uživancija raditi u mint stolici nasuprot velikih prozora, varate se! Melissa nedeljno spoji od 60 do 65 radnih sati. I ne samo da svojim klijentima obezbeđuju prostor u medijima, organizuju promocije i uopšteno brinu se o njhovom imidžu u javnosti, već zaposleni redovno apdejtuju i kompanijski blog - jedan od mojih omiljenih.
Sledeća je Cameo PR, takođe boutique agencija koju je 2008. godine osnovala Malorie Kaye. Ona je pre otvaranje svoje, radila u nekoliko njujorških PR agencija koje se bave modom.
Svoju kancelariju smestila je na Medison aveniju, a sam prostor zamišljen je kao velika dnevna soba. Udoban i ženstven na momente flertuje sa kič elementima, ali nailazi na pozitivne reakcije klijenata koji svakodnevno svraćaju. Još jedan razlog za ovakav enterijer jeste to što je PR jedno od najstresnijih zanimanja, pa se zaposleni na tren mogu diskonekovati i odmoriti na udobnoj sofi.
Cameo se pre svega bavi američkim kreatorima kojima je primarno US tržište. Ono što je posebno interesantno jeste da devojke zaposlene ovde imaju i svoje Lookbook profile, upoznajte Malorie, Tracy i Jane.
Selimo se u komšiluk i nalećemo na KCD. Najozbiljniju PR agenciju u ovom deljenju, KCD se bavi modnim PR-om, produkcijom, konsaltingom i imidžom na društvenim mrežama. Pored njujorške kancelarije koju vidite, imaju svoje predstavništvo i u Parizu. Njihova lista klijenta je, blago rečeno, impresivna: Marc by Marc Jacobs, Marc Jacobs Accessories, Isabel Marant, Carven, Peter Som, Vera Wang, Verasace...
KCD je skraćenica za Keeble Cavaco & Duka, a agenciju su 1984. godine osnovalli bivša urednica Vogue magazina Kezia Keeble, njen pokojni muž John Duka i sad već bivši muž Paul Cavaco. KCD nas pušta da zavirimo u bekstejdž njihovih slavnih klijenata na TUMBLR nalogu kcdinstant.tumblr.com.
Iako ovako zamrznute u trenutku ove kancelarije deluju ušuškano i opušteno uz privlačan dodatak Chloé torbica, raznoraznih parfema, uzoraka odeće, i boca šampanjca u fiokama. Istina je udaljenja bar milju: kratki rokovi, nerazumni zahtevi, klijenti iz pakla... Ma ko je gledao Kell On Earth zna o čemu govorim.
Možda će vam biti jasnije kada vidite kako izgleda jedan dan DKNY PR girl sada već poznatije kao Aliza Licht čija titula konkretno glasi stariji potpresednik globalnih komunikacija kompanije Donna Karan International.
Ukratko: ludnica!

P.S. ako sam slučajno omašila i u Srbiji postoji usko specijalizovana beauty&fashion PR agencija, odmah da ste me poslali na razgovor :p

37 comments:

  1. može predlog: ti napraviš svoju agenciju a onda nas pozoveš na razgovor ;)

    ReplyDelete
  2. Ahahaha moze i tako, onda da preinacim. Juhuuu investitori javite se, treba mi ofis ;)))

    ReplyDelete
  3. Slazem se, Jelena otvara modnu PR agenciju! Loveeee... Moram priznati da ides pravim stopama:)

    ReplyDelete
  4. ja bi se rado menjala sa Aliza Licht bar na jedan dan...:)

    ReplyDelete
  5. meni ove kancelarije izgledaju kao kucice za lutkice..:)

    ReplyDelete
  6. kancelarije su im apsolutno savrsene!

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. ja sam za KCD ured, rado bi pronjuškala sve te police...
    Ti otvoriš tu pa onda skupa proširimo i na ove prostore....jel se slažeš? Slažeš!...odlično i sad se rukujemo!

    ReplyDelete
  9. tko nebi pozelio raditi u ovakvim uredima??predobro izgleda :)

    ReplyDelete
  10. Nema kod nas..Nisi omasila!:P Tvoja ce biti prva!:)
    P.s. Tekst je,kao i tema odlican!Ja glasam za KCD,mislim MORAM!:)

    ReplyDelete
  11. agencija koja se bavi online i offline PR-om u modi u Srbiji?
    pa sta ce nama to?
    bolje jos jedan news portal. ili modni portal bez koncepta.
    a investitori? ne znaju gde da gledaju... ili nema ko da im kaze? da im saljemo ovaj post? ;)

    ReplyDelete
  12. Ruby, Ruby, Ruby, Rubyyyy, sto bi rekli Kaiser Chiefs... Carica na svom tronu! Mintastom!

    Guraj do ovog posla. Tvoj je! :*

    ReplyDelete
  13. @marina kako isto mislimo, meni je Ruby bez premca <3
    rade divne stvari, a i sede na divnim stolicama sto jeste, jeste :)
    @leyla pa ti si car! kako umes da me nasmejes kao niko :))))))

    ReplyDelete
  14. O, da, Ruby <3!
    Sviđa mi se ova ideja... Ti napraviš agenciju, sve ostalo ćemo lako!;)

    ReplyDelete
  15. Nije valjda da neko radi u ovim ofisima???Ili jos bolje-neko posjeduje ove ofise???:-)))
    xx
    B.

    ReplyDelete
  16. zasto da ne? potrebno je samo malo maste, budzet za opremanje je isti kao za neke mnooogo ruznije kancelarije :))

    ReplyDelete
  17. Ja sam oduševljena temom!Moram priznati da me PR oduvek najmanje privlačio od svih mogućnosti koje nam nudi FPN,ali kad vidim ove fabulozne kancelarije..možda i promenim mišljenje:)
    A ti bi definitivno trebala da napraviš ovako nešto!:)

    ReplyDelete
  18. Obozavam ove tvoje detaljne i savrsene postove!

    ReplyDelete
  19. Nista, tebi Jelena ocigledno nema druge nego da nas zaposlis sve redom :)

    ReplyDelete
  20. ahahaha ovo mi je komentar dana :)))
    a ko ce mene da zbrine? :)

    ReplyDelete
  21. nista bez dobrog pr-a......radila bih to. a enterijeri su fenomenalni

    ReplyDelete
  22. Odlican postilic! I tema mi nekako skroz ide uz tebe :)
    Deluje zanimljivo... hmmm... Doskolovavanje? Prekvalifikacija? Pljacka banke kao poslednja varijanta? :)))

    ReplyDelete
  23. Mnogo, mnogo, mnogo dobar post, baš me briga što spoje 60 radnih sati, želim taj posao :))

    ReplyDelete
  24. naravno PR je sve sada, nije toliko bitno koliko znas vec kakav PR imas ;). Namjestaj je genijealan, sredis biro ovako pa sve ide lakse :)

    ReplyDelete
  25. Prvi prostor mi je najbolji! :) radila bih i 65 sati nedeljno, samo da sam u takvom radnom okruzenju! hehehhe

    ReplyDelete
  26. ja sam svoju guzu vec smestila u mintastu fotelju! <3 savrsenu! :)
    imas arhitekte... ;) samo napred! :*

    ReplyDelete
  27. Super post, cinjenica je da u udobnim foteljama, cateringu i designer goodies rijetko (citaj nikad :) ) ne stignes uzivati. Sada radim kao PR za veliku globalnu firmu i beauty i home goods i fashion a prije sam radila u Showroom Seven by Erickson Beamon u NYC u prodaji, pomalo PRu i jos nekih showroomima i nikada nisam htjela biti PR jer su cure izgledale manicno :) A eto mene sada u njihovoj kozi. Povlastica ima ali ima i losih stvari kao sto su da ti nije placeno zdravstveno i mirovinsko u vecini slucajeve a od stresa i kao vrlo mlad brzo obolis.

    La Kat

    ReplyDelete
  28. Oh da, provukla sam u postu na nekoliko mesta :) ali niko se ne obazire
    Uvek se setim jednog sjajnog texta da u najrizcnije profesije spada rudarstvo, ali i PR :D
    Mislim da sam bila poluluda dok sam radila u agenciji, stres bez kraja, ipak cenim da bi mi lepe stolice pomogle bar mrvicu :)
    Verujes li da kod nas ne samo da nema agnecija, vec i retko koja modna kuca ima spospobnog PRa koji se zaista bavi svojom strukom, obicno je to pozicija koja se samo popuni simpaticnim licem. nazalost :/

    ReplyDelete
  29. najpre J. post je ubicaaaa! no, standradno!!:)
    negooo, uuuuh, sve je ovo fino, lepo i slatko, ali samo od par epizoda kell on earth, palo mi je muka na račun svih modnih pr-ova :)
    samo se setim one plave klinke i nervnih slomova koje je , pa svakodnevno, dozivljavala...genralno pr nije moj fah, te ne mogu suditi, ali cini mi se da se iza sarnela krije mnooogo, mnogo mucnih radnih sati...
    ali opet, kada vidim da one imaju vremena i za blog i lookbook, tek mi ništa nije jasno :DDD

    ReplyDelete
  30. cekamo the momenat ;)
    odlican tekst, stvarno je steta sto nema nista slicnog kod nas a itekako su potrebne ... mnoge nase kompanije imaju potencija, ali sve posmatraju iz nekog pogresnog ugla .. a tu na scenu stupa taj fashion pr ....

    da se ne bih raspisala i rekla nesto sto ne treba, ovde se zaustavljam :)

    ReplyDelete
  31. Odličan tekst,i sve što sam mislila dok sam čitala obradile su cure u komentarima(npr.agencija Jelene.k).U svakom slučaju ne bih ja na tu prekrasnu mint stolicu.

    ReplyDelete
  32. http://stilafashion.blogspot.com/

    ReplyDelete

Back to Top