Como se fala...?

Danas istinsko virtuelno putovanje, ali ostavljam i mogućnost da postane i ono pravo.  Kišni utorak via Brazil.
Jel moram da kažem zašto?
Naravno da ne!
Ali ću ipak proći kroz nekoliko zabavnih činjenica o ovoj divnoj&dalekoj zemlji.
Prvo ono očigledno, leto dok traje naša zima, a njihova zima, pih, to nije zima bez obzira šta oni o tome rekli. Nema zime? Zvuči kao utopija ;) Nije, samo je 5 hiljada kilometara udaljeno (siitnica!).
Onda da pređemo na vrlo bitne prednosti Brazila u odnosu na ostatak planete, imaju Kate Spade. I to ne jedan, već dva butika. Drugi je otvoren pre nekoliko dana i radi se o pop-up objektu.
Zabavno!
A sad bez zezanja, Brazil predstavlja rastuće tržite i zemlju mogućnosti za inostrane modne marke. Samo u toku 2010. godine  Diane von Furstenberg, Missoni, Chanel, Louis Vuitton i Burberry su otvorili svoje luksuzne butike, uglavnom u Sao Paulu, ali i u glavnom gradu Braziliji. Kao mali primer dajem Gucci slučaj: njihov butik u Sao Paulu 2009. godine zabeležio je najbolje rezultate od svih Gucci butika širom sveta.
Ipak, šarm brazilskog šopinga ne leži samo u bogatoj ponudi globalnih modnih marki, tu je i snažna brazilska modna industrija. Navešću samo neke od marki koje toliko volimo: Havaianas, Okslen, Melissa, Rosa Cha, Alexandre Herchcovitch... Uspeh na internacionalnom nivou nije došao preko noći, brazilski potrošači rado pazare domaće brendove i imaju snažan osećaj nacionalnog ponosa. Svi brendovi koji su ušli u nemilosrdnu globalnu modnu utakmicu imali su vrrrloo razvijene koncepte, infrastrukturu i ciljnu grupu.
A da ne pominjem sjajan dizajn i mnoštvo boja sa kojim tako vešto flertuju...
Brazil je jedna od retkih država koju globalna kriza 2008. godine nije ni okrznula, već sasvim suprotno. Prema podacima Brazilske agencije za statistiku zabeležen je rast BDP-a (bruto domaći proizvod) za rekordnih 9% u prvom tromesečju 2010. godine. Kako bih ostala u toku sa razvojem pulsirajuće brazilske modne scene već sam downloadovala andorid Vogue BR aplikaciju. Doduše ona je na portugalskom, ali stići ćemo i do tog momenta...
Kako ne bih ostala na suvim brojkama, skrećem pažnju na estetske kriterijume koji vladaju u ovoj zemlji u kojoj živi 191 milion stanovnika. Naime moda ima posebno mesto u brazilskoj kulturi. Ova nacija tradicionalno ima visoke kriterijume za estetiku i kvalitet. Jedan od dokaza jesu njihove arhitekte i zanimljiva i raskošna dizajnerska rešenja kojima lako povezuju izgled, funkcionalnost i divlju prirodu. Kao odlični primeri tu su Casa do Dean, zatim fantastična kuća u Riju koju je projektovala Fernanda Marques, a i jedan hotel savršeni dizajnerski hotel Kenoa - Exclusive Beach Spa & Resort...
E ako vas sve ovo nije ubedilo da je Brazil kul zemlja budućnosti ja odmah ulažem i džokera! That boy from Brazil, sigurna sam, spasiće stvar...
I onda ko hoće sa mnom na kurs portugalskog? Situacija stoji ovako, kurs ovog jezika je izuzetno teško naći u Beogradu, a posebno je teško naći varijantu koja se priča u Brazilu. Okej, ja sam našla. Ali još uvek nisu formirane grupe, jer još uvek nema dovoljno prijava... Radi se o kursu koji će se održavati u ulici Kraljevića Marka, vodiće ga Guilherme Serra Pietsch (jelte iz Brazila), traje dva meseca i (ukupno) košta 80e. Prijavite se na guilpietsch@yahoo.com.br pa da se malo bavimo učenjem.
Nije da nisam našla sjajni master program u modi koji se održava u Sao Paulu, ako se vidimo na časovima, došapnuću vam link :) 
Saúde!

24 comments:

  1. Saglasna da su jezici iz Bric zemalja, jezici buducnosti. Razmiljam o kursu vrlo ozbiljno.

    ReplyDelete
  2. Istina
    Kina i Indija su nekako odmah otpale, a u Rusiji je ipak previse hladno :)))
    Mahni ako upadnemo u istu grupu :)

    ReplyDelete
  3. Hej JK, jos ga vishe voli. Pazi meni je portugalski oooomiljeni jezik, ona meka š i ž! ah... A pazi i macana, ajoooj, ako te cheka tamo, pali odmah!

    I taman da stignesh pre zatvaranja butika... Kad ce beograd dobiti neki pop up? Jel moramo mi da ga izmislimo, a?

    ReplyDelete
  4. hehe, mene si ubedila :) a i portugalski mi je oduvek bio divan, tako da je moguće istog trena bih se teleportovala tamo :)

    ReplyDelete
  5. Odoh ja u Brazil :))
    Ali se vraćam ubrzo jer zaista, zaista, ne mogu bez zime, treba mi da osetim da mi je hladno :D Tako da posle dobrog shopinga tamo i malo učenja jezika, eto me ovde na ne baš dobrom snegu :D

    ReplyDelete
  6. Bravo,ma za tili cas ces nauciti,jos ako barem i malo znas spanski bice ti jos lakse.Ja kad sam presla u Portugal nisam znala da kazem nista osim "Bom dia" a sad mi muz u sali kaze da govorim portugalski bolje od njega (a on je Portugalac).A h a tek taj soping...uh

    ReplyDelete
  7. trebala sam od jucer poceti ici na tecaj portugalskog(i to bas brazilskog) sa cimericom..nazalost zbog obaveza nemogu se prikljuciti vise ove godine..
    grad mi toliko zraci,zaljubljena sam u portugalski!nadam se da cu jedan dan i posjetit ga i srest na ulici 'decka iz brazila'..hihih :)

    ReplyDelete
  8. mnogo volim portugalski!:)

    ReplyDelete
  9. Zvuci jako primamljivo!Lepo vreme cele godine,dobar soping,lepi ljudi:) Meni se jedino jezik ne svidja,nekako me malo iritira..moguce da je zbog onih silnih Portugalskih serija:)

    ReplyDelete
  10. @sara eh steta mogle smo da razmenjujemo domace zadatke :))
    @mimi ucila sam dugo spanski, ooh i'm ready :)))
    @all i jel se neko prijavio? imam li grupu :DD

    ReplyDelete
  11. Mãe de Deus! Eu gosto! :) (Google translator, naravno:))

    ReplyDelete
  12. Haha, cim sam videla naslov, znala sam da nije samo Kate Spade, a na kraju si i otkrila...Meni se ide, ali moram prvo engleski da spremam...:) Ali zato idem sa tobom u Sao Paulo, vec sutra!:)

    ReplyDelete
  13. Sve sto si navela u postu ti zelim...Sve ove firme u Brazili...i naravno ovog ludaka sa kraja posta..:)))!Ne mozes sama tamo!:)
    Uzivaj bre!!A da,tamo je jedini odevni predmet kupaci!!;):**

    ReplyDelete
  14. rado bih proskitala kroz celu juznu ameriku,svi tvoji razlozi su sasvim oprabdani:)))

    ReplyDelete
  15. Jaoooo, pa ovo je takav reminder na raj! Ali kako si počela sa opisom vidim ja da bi uprkos niskim cenama hrane bankrotirala u shoppingu što je super jer ne bi mogla da se vratim neko vreme :)
    Pazi za portugalski, uvek je prednost kada Vam native speaker drži časove zbog složenog (pogotovo Brazil akcenta). Meni je početni kurs držao izvesni Rodrigo, koji je ekonomista po struci ali smo naučili ludilo za kratko vreme! Onda je smuvao neku našu novosađanku i vratili se u Brazil!:))) Bez zezanja! Posle toga ni u NS-u ne može da se nađe pristojan kurs...

    ReplyDelete
  16. brazil <3 joj vjerojatno cu ga poželjeti negde u drugom mjesecu kada mi bude puna kapa zime :D
    portugalski <3 ijoj odmah s me podsjetila na film love actually <3 i najslađu scenu s colinom ikad <3 <3 sretno i nadam se da ce se opuniti mjesta :)

    p.s
    cujem da cemo se napokon upoznati na okruglom stolu blogera <3 baš se veselim! :*

    ReplyDelete
  17. daa can't wait :)))
    a i zg mi nedostaje, idemo u velvet obavezno :*

    ReplyDelete
  18. samo ti pisi ovako, i dolivaj ulje :) evooo, sutra saljem mejl, moraaam, uskacem i ja, sirimo grupu, moras sa nekim da radis domace i da vezbas akcenat! ;)

    uzecemo "o clone" da gledamo ne bi li pokupili tu melodiku jos malo ;)

    ReplyDelete
  19. Draga Jelena I don't want to rain on your parade, ali u avgustu sam se vratila iz Brazila i mogu ti reci da se taj ogroman ekonomski napredak oseca samo u vrlo bogatim slojevima drustva koji su postali jos bogatiji. Uglavnom se zivi kao i bilo gde drugde na zapadu - od kredita. Shopping u Sao Paulu i Riju mi smrtnici (kao uostalom i vecina samih Brazilaca)mozemo samo da sanjamo jer je sve preskupo, a posebno evropska roba! (tehnika je posebna prica, sony cyber shot T99 koji sam ovde kupila za 200 evra tamo kosta 700 a na popustu 500!) Usluge kozmeticara, frizera itd su visestruko skuplje u odnosu ne samo na nase nego i na evropske cene (npr. izlivanje noktiju gelom je u proseku 80-100 evra, korekcija je oko 50) a bocica L'Occitane-ovog ulja za tusiranje (Huile de douche Amande)koja je svuda u Evropi oko 15 evra tamo kosta 50! O high-end garderobi da ne govorim. Jedino sto se tamo stvarno isplati kupiti i doneti ovde u ogroooomnim kolicinama su njihovi preparati za kosu. Jako su kvalitetni a sadrze sastojke koje vecina preparata na nasem trzistu nema ili ima ali u neznatnim kolicinama.
    Sto se tice lepote . . . lepe zene sam videla samo u nocnim klubovima a naocite muskarce samo sa naslovnim stranama casopisa.... ovi na ulici su najcesce niski i zdepasti. Jedinog stvarno zgodnog muskarca videla sam na aerodromu u SP u povratku ka Minhenu, ali on se ne racuna jer je Italijan :) nije sve tako crno, priroda je prelepa, veliki izbor najrazlicitijeg voca i povrca koje mi ovde nikada ni necemo biti u prilici da probamo, e da bila sam i u njihovom garden centru u SP, orhideje su jeftine :D Restorani svih svetskih kuhinja na svakom koraku (cak ima i par nasih) a svaki drugi je japanski jer Japanaca posle Japana najvise ima u Brazilu a posebno u SP :) Sto se tice ucenja jezika, samo napred, yaista je predivan, o cemu god da se prica/peva zvuci bozanstveno! Beijos

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ja tek sad naletela na ovaj koment :)))
      ma kod mene ti je sve tako ruzicasto. meni i beograd poprima purpurnu boju, a kamoli brazil :)
      volim da si malo ulepsam
      svakako bi najbolje bilo da kosim hicem naglo razbijem iluzije, vec u kasici za brazil imam 4 dolara pa polako :))
      a sto se tice ljudi istina je da sam ja sve njih upoznala na proputovanjima kroz evropu, a dotle verovatno stize samo neki visi sloj
      krajne svi zanimljivi, lepi i vaspitani
      naterali su me na dublje istrazivanje :)
      kurs I gotov, sad samo da prodje sneg pa pocinje faza dva :)

      Delete

Back to Top