Interactive windows

Kažu da izlog ima ravno tri sekunde da od prolaznika načini kupca.
1...2...3... I to je to!
Dizajn izloga odavno je postao mala umetnost, a čak je i naše siromašno fashion tržište shvatilo moć dobrog visual merchandisera. Izlog mora biti zanimljiv, privlačan, intrigantan i naprosto mamiti.
Sve češće izlozi podsećaju na pozorišne kulise uvodeći neke neočekivane elemente. Korišćenje modernih tehnologija je apsolutni must, video projekcije ili monitori kao deo instalacije odavno spadaju pod normalno. QR kodovi su več postali dobar dan momenat u inostranstvu (a skoro su se mogli videti i kod nas).
No, svet je već zakoračio u novu eru.
Radi se o interaktivnim izlozima!
Oni prolaznike ne samo da pozivaju da pogledaju sadržaj već ih izazivaju da se oprobaju kao svojevrsni režiseri dešavanja u samom izlogu. Linija između prodaje, prezentovanja odeće i virtuelne igrice sada je postala vrrrrlo tanka.
Tako je robna kuća Nordstorm u Sijetlu pozvala prolaznike da njihov izlog zaista dodirnu! Sa porukom "Please DO touch the glass" lansiran je novi izlog. Ono što ga je odvajalo od ostalih jeste da, zahvaljujući modernoj tehnologiji, prolaznici su prstima mogli da ispisuju razne poruke na staklu. Posle pokreta ruke na staklu je ostajao sjajan beli trag.

WeSC je svojim kupcima priredio nešto slično, oni su kreirali interaktivni izlog koji se pomerao kada bi neko prošao ispred njega. Animacija je bila prilično jednostavna, muška figura obučena u WeSC odeću poskakivala je po izlogu u zavisnosti od pravca i brzine prolaznika. Definitivno izlog zbog koga bih se vratila ta tri koraka unazad.

Repetto omiljen zbog svojih savršeno udobnih baletanki takođe se pozabavio interaktivnim trendom. U svojoj radnji u Parizu kreirali su animacije koje su prolaznici mogli da promene jednostavnim pomeranjem ruke. Ukoliko bi stali na mesto predviđeno za to i lagano zamahnuli rukom, scena bi se momentalno promenila.
I kome danas uopšte treba daljinski upravljač?

I na kraju Diesel. Od njih smo već navikli da su u roku keks, ukrcani na trendi brod. Njihova izlog instalacija sastojala se od zanimljive scenografije, interaktivnog momenta i pokojeg retro elementa (ventilator). Prolaznici su mogli da se ciljanim pokretima ruke igraju boga vremena. Naime, kada bi uboli pravu tačku na izlogu kreirali su munju! Ni manje, ni više.

I sada će ovo zvučati pomalo kao kliše, ali modna budućnost je stvarnostvarno počela.

18 comments:

  1. Hmm oko mene uopste nema potrebe da se toliko trude:))
    Genijalno stvarno!KOnacno tehnologija upotrebljena u dobre svrhe:D

    ReplyDelete
  2. Sta ce sve smisliti....A sta nas tek ceka...
    Minni

    ReplyDelete
  3. WOW! Mada, meni ne trebaju ni tri sekunde...ja sam u roku od jedne vec na kasi! :D
    xx,K.

    ReplyDelete
  4. Diesel, od prvog dana predstavlja odredjeni lifestyle samom korisnika, a ne samo brend. Oni na to uvek idu, ciljna grupa su im mladi, inspirativni, kreativni, inovativni ljudi, tako da nije ni cudo sto su oni medju ovim pionirima. Odlican post. Veoma interesantno! Pozz!

    ReplyDelete
  5. Mene je Diesel odavno kupio baš tim svojim provokacijama! Još da mi se nekako dokopat Green parfema kojeg više nigdje ne mogu kupit... Eh! Pusa, draga!:))

    ReplyDelete
  6. Divne stvari nam pises!Ne smijem ni pomisliti sta ce biti za 10 godina!:-)
    xx
    B.

    ReplyDelete
  7. Vizualna struktura vlada svijetom i to je to! Mi možemo samo napraviti žizbor, okrenuti glavu na kontra stranu kad prolazimo kod izloga ili postati potencijalna riba upecana na mamac. :))))

    ReplyDelete
  8. ovo je vrlo interesantno,sigurno bih se vratila do tih izloga,ali nisam sigurna koliko ova zabava odvlaci paznju od onoga sto je na mestu br.1,robe u izlogu?Pogotovo kod nas gde vecina ne zeli ni da gleda u izlog da sebe ne dovede u iskusenje:))da ne davim dalje to je moja svakodnevnica sa kojom se borim na sve nacine,jos mi samo preostaje da ovakav izlog napravim:)))

    ReplyDelete
  9. jel su interaktivni i kod nas kad postave modele u izlog? ;) kekeke , stvarno odlicno, najvise mi se svidja ovo sa ispisivanjem poruka!

    ReplyDelete
  10. Fantasticno. Svaka cast J. kako sve pronadjes. ;)

    ReplyDelete
  11. e ovo sam cekala. sjajan post, svaka cast. pus

    ReplyDelete
  12. kod mene je presudna samo jedna sekunda da bih kupila nesto xD

    http://lilcutie89blog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Isto kao kod nas... :P
    Dobro, to sto kod nas ne smes ni da se fotografises ispred izloga, to sad nije tema :P

    Mada, opet, kad razmislis, sto bi se i fotografisala? Ispred cega?

    ReplyDelete

Back to Top