Bookclub: Fashion

Kate Spade
U aktuelnom, januarskom, broju magazina Elle naletela sam na sjajan članak doktora Zorana Ilića u kome se on bavi fenomenom generacije Y. Toj generaciji pripadaju svi oni rođeni posle 1980. godine... I sama sam se našla u opisu Y ekipe, Zoran navodi da su oni (mi) do svoje 18. godine pogledali više od 500.000 reklama, lako multitaskinguju, 24 časa su onlajn, ambiciozni su, u stalnoj potrazi za poslom sa fleksibilnim radnim vremenom, a procenjuje se da će do svoje 38. godine promeniti između 10 do 14 radnih mesta. Jedino oko čega nisam mogla da se složim jeste da oni ne čitaju knjige i časopise, već umesto toga gledaju 3D filmove, reality i talent programe. Defitnitivno se tu ne pronalazim, no ipak ako gledamo nove modne trendove ovo ima smisla. Knjige se više ne nalaze na policama, iz njih se ne sakuplja mudrost i uče nove stvari, već se one nose u izlazak - za poneti!
Američki brend Kate Spade lansirao je kolekciju tašnica Book of the month, pa se sada u Dikensova "Velika očekivanja" mogu ubaciti sjaj za usne i ključevi, onda na nos naočare i Y intelektualka je spremna za izlazak u grad. Francuska dizajnerka Olympia Le-Tan takođe se proslavila tašnica/knjiga momentom, s tim da ona nudi i suitcase i tote tašne za štreberke. A ako bacimo pogled na sledeću sezonu situacija nije ništa bolja, art direktorka Kate Spade modne kuće u prolećnu kolekciju uvrstila i tašnicu u obliku dnevnih novina! Jedan The New York Journal pod mišku i molim lepo...
Jedino ostaje nada da će se stari dobri književni klasici čitati bar na iPadu. Šta li će tek klinici iz Z razreda smisliti...
Olimpyia Le-Tan
Kate Spade

19 comments:

  1. Uopste mi se ne dopada ovaj trend :( Ja volim knjige, miris stranica i svu car citanja. Ne zelim ovako da ziviiiiiiiiiim :)

    ReplyDelete
  2. hahah meni prichash, ja idem u one knizare starinske (koje u BGDu izumiru) samo da bih mirisala knjige #addict #luda

    ReplyDelete
  3. Obozavam da mirisem knjige, svaku stranicu moram da onjusim i tako nerviram one koji sede pored mene :D Jej, ima jos neko ko je kao ja :D

    ReplyDelete
  4. Suviše pozerski , ajde da nosimo prave knjige :))
    I slažem se da nije istina da se ne čita,ja trenutno jesam između đavolski dosadnog gradiva i monitora,ali to ne znači da ne želim da čitam pravu papirnatu knjigu...i evo je tu je i ona samo zapostavljena.U mom okruženju se baš čita, i priča i knjigama i iste se razmenjuju.
    <3 za knjigu i njen miris i romantiku.

    ReplyDelete
  5. ma cita se nego sta, evo ja bas sinoc pocela novu knjigu, doduse presla tek dvadesetak stranica, uspavala sam se... :)
    inace, ovaj trend mi je sladak i rado bih nosila ovakvu torbicu, ali nikako se ne odricem pravih knjiga od korica i papira, to ne... :)

    ReplyDelete
  6. ja ne njusim knjige. Nego, me interesuje sto ti vec jednom ne napravish svoj casopis...? ja bih to mirisala pa citala... Mislim ajde vec jednom. Sve u svemu super tekstic, lagan i koncizan... to mi nedostaje u magazinima danas. Ovde.

    o pokretanju magazina, veceras na kavi! aj... :*

    ReplyDelete
  7. Predobre su mi ove torbice...iako preferiram prave knjige:)

    ReplyDelete
  8. @Jelena K. Pročitaj još jednom sve ovo što je Marina napisala!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Knjiga je knjiga i mislim da će baš zahvaljujući nama okorjelim knjigoljupcima opstati! Čitanje u bilo kakvom virtualnom obliku za mene ne dolazi u obzir jer miris knjiga i časopisa je ono što se ne može virtualno doživjet! I nekako je bolje imat dobru torbu na ramenu u koju stanu svi naslovi koji se usputno čitaju u busu, tramvaju, vlaku...na putu do nekamo, šta ne? :)) A što se članka o Y generaciji tiče, lani je obrađen u domaćem Cosmu (mislim da se tamo radilo o generaciji od 90-ih na dalje) i sve u svemu zaključak je kako su buntovni, emmo, nestrpljivi u odnosu na starije generacije, znaju šta hoće itd, a ja bih samo dodala da bi onda u skladu sa svim tim mogli slušati i glazbu koja bi potkrijepila taj Y, a ne note jeftinih cajki... :DD Pusa!
    Btw imaš nagradu kod mene! ;))

    ReplyDelete
  10. meni se sviđaju... volim i prave knjige ali ovo mi je baš cool! :)

    ReplyDelete
  11. @Biljana drago mi je da se razumemo. kao i uvek dear!

    ReplyDelete
  12. podrzavam marinu i biljanuuu!! :) moras!!!
    negoo, i ja sam ih bas zapostavila sa ucenjem, blogom, internetooom...ali ce biti vremena, posto ih obozavam, ne mogu da kazem da volim da ih mirisem kao ti, jer kijam na prasinu! tako da su za mene ipak bolje ove novije bez mirisa! :)
    mada su meni simpa i ove kao knjiga torbice, nije lose!mada mi je sladje ono paketic knjiga, cvorom vezani, pa pod misku! misho moj!da, da.... :)

    ReplyDelete
  13. Marina&Biljana&Vanja hvaalaa devojke, evo samo da se javi pristojna izdavachka kuca/sponzor pa ce sve biti zavrsheno, savrsheno ::))

    ReplyDelete
  14. Secam se da je Keri u jednoj epizodi nosila Vogue-tasnicu!Jos tada sam bila odusevljena, tako da mi je ovaj trend skroz simpa...E sad hoces li zaista znati ko je Dickens, ili ces se samo sepuriti poslednjim trendom, to je licni izbor...Ja se inace slazem sa gospodinom Ilicem, i mislim da 95% pomenute generacije moze da se "pohvali" da mu je poslednje procitano stivo Bela griva, ili u najboljem slucaju Kupoholicarka...
    No, kada se jave sponzori i ekipa, ti lepo putem svog magazina zapocnes akciju opismenjavanja kako opsteg tako i ingormatickog, i sa jednim TNYJ pod misku krenes u svoj zivot "posle"!I ETO TI MOJE malko ZAKASNELE NOVOGIDISNJE ZELJE!:)

    ReplyDelete
  15. Knjigeee.:)) Kad završim svoju sve vas zovem na promociju..Eh, te želje..:))

    ReplyDelete
  16. ove torbice su baš slatke, lajkam <3

    ...e sad, ja sam oduvijek sve s neta/kompa trebala printat da bi mogla čitat i proučavat jer to ispred kompa ne mogu, nervira me to.

    e, al sad dolazi pitanje ekologije i uzaludne sjeće stabala zbog papira (kad već sve može bit digitalno)..zeznuta stvar. da se pita mene uvijek bi izabrala prvo knjigu u opipljivom, starinskom obliku.. al kako ovaj svijet ide u kuki, možda bi na uštrb sebe trebali neke stvari i promijeniti...
    hmmm

    :*

    ReplyDelete
  17. Torbice su jako simpa...:)
    nisam okoreli knjigoljubc ali volim da citam,a danas kako i sama u postu kazes mi zaista zavisimo od interneta i mobilne telefonije, face-a blogova, na neki nacin preterujemo...
    Volim da procitam dobru knjigu citam vikendom ili za vreme raspusta...evo za vreme ovog raspusta pocela sam dans 4. knjigu da citam..

    Tako eto misljenje jedne tinejdzerke, pa sad nije bas da knjige izumiru..ima onih koji ih i danas citaju..:)

    ReplyDelete
  18. hehehe super, onda josh ima nade za nas ::))
    @Branislava hvalaa, divna zelja :*
    @Juliet, samo napred, sve cemo doci :)

    ReplyDelete
  19. ja sam ipak za knjige koje se čitaju, a ne nose. slazem se s tobom, tu se ne pronalazim (hvala bogu) ali generacija y je dobro opisana :)

    ReplyDelete

Back to Top