Co-Working Heaven

Htela sam da započnem ovaj post pitanjem: da li sam možda previše opsednuta kancelarijama s obzirom da ne posedujem svoju?
Ali, onda sam shvatila da sam identičnom rečenicom započela jedan (prilično dobar, pročitajte).
Okej, pitanje je retoričko, a ja sam opsednuta dizajnom prostora za rad.
I pre nego što poskočite, da svesna sam da živim na podneblju koje nema ni neku preteranu kulturu stanovanja, a kamoli... Ma šta god!
Neko mora navijati za te lepe promene. Možda trivijalne.
Meni je to nekako bitno, baš. Taj prostor u kom se boravi osam plus sati, pa tamo se stvara, koncentriše, čitaju se tabele, štampaju rezultati, predlažu se ideje, usvajaju se predlozi...
Pa zašto smo onda skloni da ga ispunimo užasnim stolovima od žućkastog drveta, plavim daktilo stolicama, crnim žičanim čašama za olovke, pa kao bonus tu su reklamne šolje i stone lampe jarkih boja iz kategorije do 500 dinara.
Kunem vam se, mislim da bih mogla da dam otkaz i zbog lošeg enterijera (a možda jednom i jesam :D ). Kad bi nas bar bilo više. Al' dok se ne udružimo u neko fino estetsko poslovno udruženje, ja ću da skrećem pažnju. Glasno!
Na one tako, tako dobre primere!


Danas điramo kroz čarobni svet co-working hubova, koji tradicionalno poslovno okruženje okreću naopačke (sa pravom!), pa kako je organizacija rada pretrpela značajne promene, tako su ovi hubovi postali svojevrsna kombinacija kuće, kafića, kancelarije i baš sve između.
I ne pričamo sada samo o estetici, to je samo vrh ledenog brega, pričamo o mestima za umrežavanje, promociju novih biznisa i prostoru za radionice i predavanja koja će vas nedvosmisleno učiniti boljim i radnikom i čovekom.
Baš to. Humana strana činjenice da nam je rad neophodan za život.
I zato odmah na početku nešto baš sjajno! De Beauvoir Block je co-working prostor u Londonu koji nudi 33 jedinice za rad u rasponu od 27 do 250 kvadrata.
I izgleda toooliko dobro, da postoji realna šansa da izgleda bolje i od životnog prostora korisnika! Za enterijer je odgovoran biro Sella Concept koji u svom portfoliju imaju i realizovane projekte za  Google i Netflix. Bogato iskustvo u radu sa mladim kul kompanijama ovde su preveli u prostor koji istovremeno deluje razigrano i opuštajuće. Naravno, tu su omiljene milenijal nijanse: roza, smaragdno zelena i crvena. Naravno da su tu biljke kao deo urban jungle opsesije. Kaktusi su kao tačka na i.
O ovom koncept prostoru najviše će vam reći činjenica Alexa Chung upravo tu smestila sedište svoje kompanije. Enough said.
I ne pada nam koncentracija niti kriterijumi!
Sledeće mesto je jednako sjajno!
Njujorški co-working hub The Wing uzdrmao je javnost svojim inovativnim konceptom, naime članstvo je dozvoljno samo ženama. Da. The Wing je okrenut osnaživanju ženskog preduzetništva, pa je i uređenje prostora apsolutno prilagođeno potrebama devojaka.
Dizajnerka enterijera Chiara De Rege je svojoj ženstvenoj strani dala oduška pri planiranju projekta. I uspela je da stvori prostor koji odiše finom nežnom energijom, ali nije sladunjav niti bespotrebno ženskast. Upravo je onakav na kakve članice su i gađali, na devojke koje se ne boje da započnu novi posao i da se bore za svoje ideje.
Chiara se poigrala sa retro elementima i ozbiljno se posvetila mix&match igri neustrašivo spajajući različite oblike, boje i teksture. Tako su dobijene različite ambijentalne celine od malo ozbiljnijeg otvorenog prostora predviđenog za rad, preko recepcije u stilu dnevne sobe i kafića, sve do malog budoara opremljenog kozmetkom za sve one devojke koje uspešno balansiraju sa poslom i društvenim životom.
Velika pažnja posvećena je i edukativnom delu, pa se skoro svake večeri tu održavaju tribine, paneli i radionice. Uz odličan social media tim dosta predavanja je dostupno i kroz Facebook i Instagram lajvove. Sa skoro 200 hiljada pratilaca okupljenih oko ove ideje, osnivačice Audrey Gelman i Lauren Kassan su brzo uvidele potencijal ovog koncepta. Već postoje dve "kancelarije" na Menhetnu, a uskoro se očekuje otvaranje novih u Vašingtonu i Bruklinu.
Way to go girls!
I vraćamo se u Evropu i gledamo jedan prostor drugačijeg vajba.
The Bureau se nalazi u Parizu i beskrajno je šik!
Preduzetnik Rasmus Michau udružio je snage sa investicionim bankarom Laurent Geneslayem kako bi francuskoj prestonici ponudio sasvim poseban co-working hub. Njihove ideje sprovela je arhitektkinja Marika Dru iz studija Atelier MKD dok je Constance Gennari odgovorna za izbor nameštaja i dekoracija u stilu šezdesetih godina.
Ideja je bila da se nenametljivi luksuz očitava kroz izbor kvalitetnih materijala, a sama zgrada gde se The Bureau nalazi izgrađena je u Art Deco stilu, pa je i to bila jedna od odrednica pri dizajnu. Rezultat je prostor gde nekako mogu da zamislim i James Bonda koji je na kratko svratio da sredi mejlove i nabrzaka odštampa avionske karte.
Paleta tonova je ozbiljna, dominiraju zemljane nijanse i boja drveta, dok je teget tu kao kontrateža. Retro i geometrija će vam nesumnjivo pasti na pamet. Na drugi pogled otkrićete čitav niz diskretno luksuznih detalja kao što su terrazzo podovi, Verner Panton lampe, Pollock stolice i stolovi sa Eero Saarinen potpisom.
Ovo je dokaz da start up generacija odrasta, umesto lejzi begova po ćoškovima i ping-pong stolova, sada su im na raspolaganju usluge hemijskog čišćenja i konsijerž. Umesto 3u1 kafa, na platnom spisku je italijanski barista koji priprema mešavinu iz pariskog La Brulerie de Belleville kafea.
Frilens postaje odrednica za elegantno i angažovano i moram priznati da zadovoljno klimam glavom.

6 comments:

  1. Daćete mi jedno članstvo za Jelenino estetsko poslovno udruženje :D
    The Wing kida, sve bih im biljke uzela za početak :))
    ps. odavno mi neki post nije vratio želju za blogovanjem kao ovaj #blogonostalgijaupunomjeku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hnjaaao pa sto ce nam biti leeepoo! :))
      P.S. aj vracaj se blogu! >D

      Delete

Back to Top