BGD news

Početak proleća već je tradicionalno vezan za rubriku "novosti u Beogradu".
To je momenat kada se ugostitelji (napokon) bude, otkrivaju se zanimljiva mesta, stižu novi koncepti. Ni ova sezona nije izuzetak, dok nestrpljivo čekamo favorite kad su u pitanju bašte (snažno držim fige za ovu kategoriju!), dotle se u sekciji hispterski šarmantno svakodnevno upisuju nove adrese.
Počinjemo od omiljene Beton Hale (pomalo zastareo, ali drag vodič možete naći ovde), restoranska linija širi se i širi beskrajno u duž, ali svima kao da je promakao ćošak baš na početku, tik uz prepoznatljiv žuti kran.


Baš tu se smestio Kran, lokal koji lokacijski pripada Beton Hali, ali konceptualno beži u sasvim drugu dimenziju. Dok su pojačanja kao Sakura, Piazza 2 i Sofa donela fine ukuse upakovane u gastronomske fuzije, odmerene konobare, hostese i nezaobilazne rezervacije (i obaveznu kraticu rastegljivog limita), dotle se novootvoreni Kran izdvaja istinskim I don't care stavom.
Ovo mesto definitivno nećete odabrati kako biste prošetali nove štikle i skupu haljinu, ali može biti vaš izbor da izvedete dečka/devojku/prijatelje, da nazdravljate i lagano nogom udarate ritam (posle 23h predviđene su žive svirke).
Idealno za neki od onih prvih dejtova koji su napeti sami po sebi.
Rasparano, spojeno, stavljeno, pomereno. Tik  do reke. I totalno svoje. 
Karađorđeva 2-4
Sledeća na listi je tartarnica, da tartarnica. Mhmm, baš kao od tart. Upravo kao što ste i zamislili! Čitavo mesto posvećeno tartovima (nj a m!). Ne samo da je koncept koji smo retko imali priliku da vidimo u Beogradu (ili nikad, ispravite me ako grešim), već i samo ime donosi osmeh na lice, ovaj lokal odaziva se na - Čupava Desa!
Ljubiteljima pite sa jabukama sve će biti jasno, radi se o varijaciji na temu lenje pite, gde je gornja kora narendana na rende i pre nego što pitate, naravno da ovde možete pojesti Čupavu Desu :)
Ali to nije sve, u ponudi su slane varijante tartova sa brokolijem i blitvom, kao i slatke, sa kajsijama, bundevom i čokoladom. Pored tartova svakodnevno možete pazariti i kolačiće na bazi ovsenih pahuljica.
Kada je reč o enterijeru, radi se o lokalu kojim dominira bela uz akcente u jarkim bojama, inspiracija za ukrase pronađena je u prirodi (u Desinoj čarobnoj šumi ćete pronaći  i oranž irvasa)...
Idealno doručak mesto, samo ređajte: jabuke, mleko, cimet... Prijatno!
Skender Begova 4
I poslednji restoran u ovom deljenju je iz epizode so hot, so fresh!
Restoran Tri nalazi se u salonskom stanu u centru Beograda i predstavlja savršeno mesto kad vam je do malo domaće atmosfere i ugodnog prijateljskog ćaskanja. Iza ideje upravo stoji troje prijatelja, koji su se izmestili iz svojih primarnih profesija (slikarka. menadžerka, advokat), kako bi se oprobali u kreiranju novih ukusa.
I pri tome se drže nekoliko jednostavnih pravila, hrana koju pripremaju mora biti od svežih i isključivo sezonskih namirnica (zbog toga je ovde na snazi dnevni meni, kao i deo jelovnika koji se vodi kao "uglavnom u ponudi"), a sva jela su pristupačnih cena (raspon se kreće otprilike od 195 do 695 dinara).
Vlasnici ne samo da osmišljavaju i realizuju jelovnik, već su sami i restaurirali nameštaj koji se tu našao. Retro stolice, sofe i drveni stolovi vratiće vas u neka druga vremena, a učiniće vam se kao da ste zalutali u nečiju trpezariju, ali se nećete osećati nepoželjno, naprotiv!
Jedno od onih mesta za koje se zaista isplati namučiti dok ih pronađete.
Kralja Milana 4

8 comments:

  1. Super preporuke! Čupava Desa je u mom kraju i često uživam u ukusnim tartovima :-)
    Cmok
    http://bambolai.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. obožavam ove tvoje vodiče kroz BG! <3

    ReplyDelete
  3. ohooo, TRI sam provalila negde oko NG i redovno svracam, Kran je bas zanimljiv koncept ali za Desu nisam znala, a blizu mi je posla, taman da skoknem ovih dana, hvala za preporuku

    ReplyDelete
  4. Uzivam u svim tvojim preporukama :)

    ReplyDelete
  5. Divne preporukeee :)


    http://lamiastoria018.blogspot.com/2015/04/wild-wild-spring.html

    ReplyDelete
  6. Čupava Desa dobija moj insta lajk zbog ovog sočnog tarta sa slike, njamm!

    http://kenguristyle.com/

    ReplyDelete

Back to Top