BGD News Vol. 18

Idealan vikend post.
Preporuke za sesti, jesti, nazdraviti. Izaći, zaružiti, združiti!
Za uživanje i premotavanje, za duge priče i prijatelje (od)uvek. A usput da se steknu novi.
Zato novi đir po Beogradu. U prošlom deljenju bavili smo se fensi lokalima gde vam je rezervacija potrebna neophodna, vinskim čašama i raskošnim buketima. Zato ovog puta idemo u pravcu opuštenih mesta koja ćete zavoleti na prvu loptu .
Malo se igramo Berlina u Beogradu. I lepo nam to ide.


Kao džokera ulažem ganc novi kafić na Dorćolu - Đura bar.
Ponovo idemo na donji Dorćol, a tamo je kao po nekom dogovoru sve über cool. Tako je i ovaj lokal u Venizelosovoj mesto gde ćete odmah poželeti da se uselite i napravite svoju bazu. Danju uz espreso i malo mleka, a kad padne mrak pojurite ka stolu pored kamina, pa da se uživa uz proseko ili toplu čokoladu po želji (ako mene pitate, uvek glasam za mehuriće!).
Gola cigla, metalne hoklice, nekoliko stolica nalik bioskopskim, veliki sto za još veća društva, pa i još veći prozori, flaše vina poređane pod konac, kvalitetna kafa, dobra muzika.., Kad saberete sve ove elemente počnete da se pitate zašto još niste overili ovo mesto. Verovatno jer postoji manje od dve nedelje. Istražite!
Venizelosova 62
Ako se ne motam po donjem Dorćolu, onda sigurno nešto istražujem po Savamali. Tamo vazda neke novosti, a najčešće jako dobre! Jedna od poslednjih jeste pivnica Berliner. Iako mesta sa prefiksom pivnica obično ostaju van mog fokusa, ovde pravim izuzetak.
Berliner je mesto koje pripada novom talasu beogradskih kul pivnica, koje nisu tu da bismo se zapili do besvesti, već zbog uživanja u novim ukusima, dovoljno će reći činjenica da nude više od 50 vrsta piva iz čitavog sveta Čak postoji i (vrlo dobra) kuhinja, očekivano tu su kobasice, krompirići, krilca i perece... Poene plus osvajaju dizajnom enterijera koji se vrti oko retro elemenata u zemljanim tonovima, nepretenciozno i podređeno uživanju.
Osvežavajuće je da ne primaju rezervacije (ura!), a i činjenica da ponedeljkom ne rade (ako ovo čita moja urednica, ideja je odlična, just saying...). Šta više reći osim, probajte obavezno!
Braće Krsmanovića 6-8
I sada imamo jedan novi multifunkcionalni prostor, pomalo je prodavnica muzičkih izdanja, pomalo prostor za nastupe mladih muzičara, a pomalo i kafić. Metropolis Music Cafe smestio se na mestu koje je nekada zauzimala velika PGP-RTS prodavnica. Renoviranjem izdavačka kuća Metropolis zadržala je duh tog mesta dodavši neophodnu savremenu notu. Odlično mesto da dangubite, vrtite ploče, tražite nove izvođače i brusite muzički ukus. Super opcija je i šank smešten u ozlogu savršen za posmatranje ljudi koji promiču niz Makendonsku ulicu. Svratite vikendom kada su na meniju žive svirke, a povremeno će ovde biti organizovane promocije novih izdanja, kao i potpisivanje albuma. Držimo ih na oku.
Makedonska 21

21 comments:

  1. Volim Beograd kroz tvoje oci, Ovi postovi sa preporukama su mi medju omiljenim, :D

    ReplyDelete
  2. e ne mogu da verujem da sam bila na ovim mestima pre tebe =) Uvek u trendu, obozavam ovakve postove =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lol, pa ja ne idem nigde u poslednje vreme ;) previse posla, previse obaveza, minimum vannastavnih aktivnosti
      Javi jel ima jos sta dobro u gradu?

      Delete
    2. Nisam bila u mogucnosti da izlazim 3 meseca iz kuce, ali Das Boot je super mesto sa jos boljim svirkama

      Delete
    3. TRI u Kralja Milutina i Manufaktura u Kralja Petra

      Delete
  3. Boze kako Beograd postaje kul grad! U nekim stvarima, doduse.
    U nekim je katastrofa, ali zadrzacemo se da su kafici postali jako zanimljivi. Jos da se pojavi neki ozbiljno elegantan restoran sa dugackim barom. Napr Dijagonala, ali bez onih silnih napucenih zena sto se slikaju u WCu... Zapravo fali nesto za fine ljude, koji sami zaradjuju. I nemaju visok prag tolerancije za gluposti beogradskog nocnog zivota.
    Ti si uticajna, utici nam na to :)
    kiss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeeee iz tvoje tastature u bozije usi.
      Valjda ce se neko dosetiti da napravi utociste i za ne selfie zene koje cene lepe sankove :))
      Puno pozdrava
      J.

      Delete
  4. Knjigu da izdas o BG, a ja cu o NY.
    Moze? :)

    @joxynyc
    KISS

    ReplyDelete
  5. odlican post! bravo!

    ReplyDelete
  6. Metropolis, mada meni je ceo donji Dorćol kad dođem u Beograd kao neko posebno mesto. Sve ti je tu, a opet je mirno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, divno je! Jedino sto nekako nikada nije usput, pa se dovijamo sa nekim drugim zamenskim lokacijama :)

      Delete
  7. Carice, hvala na poslednjoj preporuci, sada znam gde ću Matiju da vodim da mu glumim Deda Mrazicu! :*

    ReplyDelete
  8. Pila sam danas kafu na donjem Dorćolu, pročitah tvoj post i taman sam htjela da virnem u Đura bar al' se smrzoh na pola puta. Tako da sam to ostavila za drugi dan... primamljivo izgleda! :D

    Beehive by B

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh :) onda taman sad za praznicne dane. Neki koktelcic da se ugrejes i milina :)

      Delete
  9. Draga Urednice,

    Razmisljam da se pretplatim na moj omiljeni magazin, samo me interesuje da li imas informaciju da li je ova krema za mene ili moju mamu (imam 29 godina). Ne mogu da nadjem tu informaciju na internetu, a takodje ni review proizvoda.
    http://www.adriamedia.rs/magazini/elle/pretplata/

    Pozdrav,
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ana,
      sad si me zatekla pitanjem :) nisam u redakciji, na odmoru sam :)))
      Vidim da nigde ne pise eksplicitno, moguce da je kao napr Nuxe anti age namenjen svim age box kategorijama. Ali ne drzi me za rec :) Najbolje da posaljes mail nasoj sluzbi za kontakt sa citaocima, oni imaju odgovore na sva teska pitanja :)

      Delete

Back to Top