Made in Australia

Život (hakoji život?!) mi se sveo na to da petkom veče listam ilustrovanu štampu i grickam Fini eklere... Tako pet minuta, pa pet minuta histerično precrtavam plan za decembarski ELLE. Onda nemoćno pobacam sve papire i uz prasak se zavalim u jastuke, mentalno odlazim. 
Prelazim na australijsko računanje vremena.
Najmanji kontinent se polako budi, a ja spremno lajkujem Instagram fotke doručaka u spa centrima kraj okeana. Šaltam se momentalno. Tamo sam, nisam ovde
Bravure australijskih kreativaca pratim već godinama. Oni od početka veka i pre vremena čitaoci sećaju se posta o štampi sa tog kontineta, a u međuvremenu sam potpupno pročistila i bookmarkovane strane skidajući evropske i američke blogere i bez griže savesti menjajući ih chic Australijankama.
Fashion. Lifestyle. DesignBrljiraju u svim sferama.
Zaposeli su i nišu online magazina ležerno dovodoći svoja izdanja na vrh liste najboljih. Tolika izloženost uticajima sa ovog kontineta je dovela do toga da Australijanke dobiju prioritet kada je reč o svetskim top trendovima sezone (pa i godine!).


To i ne čudi. One su predstavnice novog looka koji podrazumeva balans između seksi i sportskog oblačenja. Iako otvoreno flertuju sa minimalizom, daleko su od hladnog stila Skandinavki, obožavaju upadljive printove, ali ih nikada ne forsiraju na način kako to rade žene sa Mediterana. Iskoritile su svoj geografski položaj i kulturno nasleđe kako bi pokupile najbolje, lansirajući novi opušten stil za kojim je čitav svet poludeo.
Effortlessly cool odrednicu otele su od Parižanki i postale su defnicija oblačenja koje u isti mah deluje promišljeno i nemarno.
I šta onda činiti? Odgovor je jasan! Odmah poručiti odeću najboljih australijskih marki ali danas neću o Matičekvskom niti o Zimmermannu, okrećem se ka pristupačnijim brendovima čiji bih kolekcije pazarila - u kompletu!
Prvi na mojoj listi obožavanja je Cameo, radi se o ženstvenim modelima koji su istovremeno girly, svedeni i zabavni. Precizno krojenje i strukturalne forme susreću se sa fluidnim mekanim tkaninama, ostajući tačno na granici između strogog i zanosnog.
Od samog osnivanja 2010. godine sve trendseterke poludele su za ovim brendom. Whitney Port, Kristina Bazan, Vanessa Hong, Jasmin Howell, Aimee Song, Jenny Bernheim samo su neke od onih koje rado nose Cameo kreacije. Pravi hip, mladalački brend. A kad smo kod mladalačkog, ovog leta na čelo kreativnog tima došla je dizajnerka Siham Elmawey koja ima samo 22 godine!
Go Siham! 
Sledeći na listi jeste Keepsake, osnovan samo godinu dana posle Cameoa i prati sličnu putanju. Moderna ženstvenost Australije u ovom slučaju ogleda se u simbiozi pročišćene jednostavnosti i naglašenih detalja. Kreatoka Carmen Dugan bira kvalitetne materijale jer veruje da svaka devojka treba da se oseća posebno u njihovoj odeći, ona ne samo da bira tkanine već učestvuje i u njihovom kreiranju. Keepsake printovi su ekskluzivno vlasništvo brenda. 
Duganova na tržište izbacuje 28 komada garderobe svakog meseca osim decembra, što kaže da se godišnje osmisli 308 različitih odevnih komada sa Keepsake potpisom. Mislim da sam ja na svoju zamišljenu shopping listu stavila 289 komada. Odličan skor!
I kao treći u ovom deljenju stiže Finders Keepers. Kao i sestrinski brendovi i ovaj se vrti oko iste ideje, ponuditi mladim ženama zgodnu odeću u kojoj mogu da prežive dan od odlaska na posao, do večernjeg đuskanja (a možda i neki odlazak na plažu u pauzi za ručak). Ono što Finders Keepers u ovoj grupaciji ističe jeste konstantna igra sa printovima koji čine okosnicu njihovih kolekcija. Ova godina prošla je u znaku karo printa koji su lansirali još u januaru.
Njihov pristup kojim se obraćaju devojci koja voli modu, ali je ne shvata preterano ozbiljno na listu klijenata dovela im je imena kao što su Jessica Alba, Jennifer Hawkins, Iggy Azalea, Jessie J, Demi Lovato... Rado bih se dopisala na listu kupaca.
Jasno je, u Australiju čim pre!

8 comments:

  1. Aahh ovaj Cameo animal print me ubijaa! Tako je savrsen boozeee!!! Want want want want want!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daa, mislim da bih sve njihovo kuci nosila u roku odmah :))

      Delete
  2. Ja bas sinoc listam neke australijske casopise na netu, kupaci kostimi i letovalista na sve strane. Odlican post, cekala sam da neko obrati paznju i fenomenalne Australijanke! Btw, ELLE AUSTRALIA je ... :D Pogotovu nova naslovna sa Mirandom Kerr - preljupkost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A da ne pricam o tom (skoro) zauvek letu, tu njihovu zimu ne priznajem :)
      Omiljen mi je ELLE Aus, mi ga dobijamo i u print formi, poezija <3

      Delete
  3. Jako inspirativan post! Momentalno sam poželela da posetim, ah tako daleku, Australiju. Cameo brand mi je favorit i printovi i krojevi, jednom recju, savrseno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) izgleda da nam je Aus postala must have za posetiti, ja sam je zapisala u imaginarni planer :)))

      Delete
  4. Jao odes za Novu Godinu tamo i kupas se dok odbrojavas aaaawwww srecaaa :) Prelep post!!!
    http://lamiastoria018.blogspot.com/

    ReplyDelete

Back to Top