BGD News vol. 17

Možda sam se ja malo uspavala, ali u Beogradu sve ide dalje, svojim tokom.
Te, odmah prelazim na jesenje vesti. Ovog puta post otvaram malo drugačijim konceptom.
Nije kafić. Nije restoran. Nije kafe. Nije butik... Cvećara!
Prava, mala, šarmantna, nova, drugačija! Kad vam neko ko u širokim krugovima zaobilazi beogradske cvećare, a svake nedelje kupuje (bar) buket pohvali neku, jasno je da se tu nešto zanimljivo zbiva.


Flower Company se drži svetskih standarda kada je u pitanju aranžiranje cveća, proteruju kič, korpice, besmislene ukrase, ikebane koje glume bukete i sve tome slično.
Ja, ljubitelj najjednostavnijih aranžmana sijam od sreće!
Svedeno i lepo, da baš tako jednostavno. Celu priču zaokružuje informacija da je vlasnica prošla strogu školu dizajna cveća u londonskoj cvećari McQueens.
Strahinjića Bana 27 
I dalje ostajemo na polju finih stvari, posle cveća, nekako logično dođe - vino! 
Bistro du Vin je simpatična vinarija smeštena tik do kafiterije u Zrno u Njegoševoj ulici. Ideja tvori jednačinu čiji je rezultat čisto uživanje. Evo i sami probajte, saberite srpska i francuska vina, lagane slane zalogaje (predjela, paste i salate) i proverene slastice (služe krempite sa omiljenim Fini potpisom). Sa tim pomnožite nepretenciozan enterijer i ambijentalno osvetljenje  i ostaje vam samo da povedete prijatelje na čašicu (ili tri!) razgovora.
Čaša gore!
Njegoševa 52
A onda blagi zaokret, posle Dorćola i Vračara spuštamo se na najvreliju tačku beogradskog provoda, vreme je za Savamalu. Omiljeni kraj i dalje cveta, otvaraju se novi kul lokali (budite spremni, stiže i Berliner), a poslednji u nizu jeste Tranzit Bar.
Radi se o prostoru koji smo nekada poznavali kao kub Krug, a sada je tu i late night diner opcija, ali i oplemenjeni prostor. Novi enterijer je delo Marka Basarovskog. Bašta posebno oduševljava (već imamo čemu da se radujemo na proleće!), uz otkrivenu fasadu od cigle, uklopljeno je drvo, metalne stolice, masivne sveće, a centralno mesto pripalo je modernom ognjištu. Iz bašte gledate na prugu, a dalje na Savu, ali možda ćete se zbuniti i pomisliti da posmatrate njujorški Hadson. Ipak posle četrvrotg koktela vas više nekako neće ni biti briga, bitno je da je provod dobar
Braće Krsmanovića 8
I poslednje otvaranje u ovom nizu je zbilja šećer na kraju. Fantastična pozicija na Kosančićevom vencu sada pripada restoranu Gandolfini.
Nekada je tu bio smešten restoran Public (a pre toga Langouste, za one sa dužim pamćenjem). Najnovija verzija nudi savršen izgovor da vikendom obučete svoje najlepše krpice, ponesete dugačke trepavice i uživate u bogatim ukusima, kvalitetnim vinima, veselom žamoru i promatranju prisutne ekipe. Bordo, oker, krem... Pliš, drvo, koža. Velika ogledala, kristalne čaše i crvene ruže. Karmin i štikle se tu nekako podrazumevaju.
Ovaj restoran je idealan okvir za one večeri koje se sastoje iz flashbackova koje sadrže mnogo smeha, kucanja čašama, blesavih priča i tri tačke. Naravno, zgodna je opcija i za lep dejt ;)
Kosančićev Venac 29
P.S. a svi oni koji toliko vole Boegrad, da žele da ga nose na grudima, mogu pazariti majicu sa motovom gore i DechkoTzar potpisom.


12 comments:

  1. Naaapoookon! Hajde bre, pa cekam tebe da prva sve checkirash ha ha >D

    ReplyDelete
  2. Pomno pratim, zapisujem, prepisujem! :) Mislim da ce mi prva stanica biti Bistro deluje sjajno!

    ReplyDelete
  3. Nije ni cudo sto si bas ti Lifestyle urednica, mesta koja otkrivas su uvek predivna i odlicna!
    Sledece sto ocekujem od tebe u nekom novom javljanju je i zvanicni vodic za strance, bio bi apsolutni hit! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh hvaaala <3
      Imam vec Pinterest tablu, http://www.pinterest.com/jelenakarakas/belgrade-lifestyle-guide/ to mi je za pocetak :)))

      Delete
  4. Obicno zapisujem mesta sa dooobrom kafom, ali nisam gadljiva ni na restorane a cvece obozavam ;)

    ReplyDelete
  5. Upratim ja ponešto na IG kod drugih ljudi koji recimo učestvuju u stvaranju ovih prostora ili vidim izloge sa naznakama ''opening sooon'', ali potpunu sliku dobijem uvek kod tebe. Zapravo, kao da kažem, ma neka, čekam ja kod Karakaš da vidim šta ima da kaže, ne zanimaju me ove polu-informacije. :D

    ReplyDelete

Back to Top