BGD news

Vreme je!
Vreme je kad sve cveta, pa i restoranska scena u našem glavnom gradu. Napokon!
Hvatamo onaj dooobaaar talas, kada iz dana u dan pronalazimo nova zanimljiva mesta gde ćemo lagano krckati prolećne&letnje dane. Isprobavati fine salate, sa uživanjem srkati kapućino, i onda sa zalaskom sunca u igru uvoditi ledeni Aperol i belo vino sa tropskim aromama.
Te haj. Prvo da se pozabavimo (za promenu) novobeogradskom stranom. Sa ove strane reke često se otvaraju nova mesta, ali osim par izuzetaka uglavnom su to dosta slabije varijante restorana i kafića iz centra. Ipak, sada imamo jedan svetao primer.


Preko mosta je prešao mnogima drag restoran Pane e Vino.
Smestio se u West 65 zgradu, u poslovno okruženje unoseći šmek ležerne tratorije. Lepo svetlo mesto bez suvišnih detalja, sa jasno defnisanim jelovnikom koji deluje mljac već na prvo čitanje. Kuvar porudžbine sprema pred gostima u otvorenoj kuhinji, a sve pohvale idu i za brizinu pripreme (mi radni miševi iz Airport cityija to i te kako umemo da cenimo).
Ako poželite da se i sami oprobate u kulinarstvu tu je i kutak gde možete pazariti raznovrsne delicije. Ako ste kupovali u njihovoj radnji u gradu Salumeria all Italiana, znate već je da će ovde i oni najrazmaženiji gastronomi lako pronaći nešto za sebe.
Te, čaša gore za Pane e Vino!
Omladinskih brigada 86
Sledeći u ovom deljenju je jedan toliko svež kafe, da još miriše na novo! Kapric je otkriven u poslednjoj lenjoj vikend šetnji. Nasumično izabran u trenutku, ali vrlo brzo je postalo jasno da imamo novo bazu za predah u gradskom jezgru. Jednostavan i nepretenciozan koncept: fina kafa (služe Molinari, i prave zbilja ozbiljan kapućino, popila sam dva zaredom da testiram baristu - besprekorno!) i lagani zalogaji (u ponudi su italijanske piadine),  čorbice i slatkiši. Pametnom dosta. Sve to saberite sa drvenim mint stoličicama, orihidejama, zanimljivim porukama po zidovima i oslikanim podom i kao rezultat ćete dobiti kafić koji ozbiljno pretenduje na titulu naj proleća 2014. godine.
Cara Lazara 12
I ostajemo u centru, ali se spuštamo ka donjem Dorćolu. Jedno mesto koje smo već upoznali, ali sada stiže u malo drugačijoj režiji. Kako najnoviji beogradski trend nalaže ovaj kafe počeo je kao letnja bašta (videti pod Baštica i Smokvica), a sada je napokon dobio i svoj deo "unutra". Radi se o dragom kafeu Martaan koji su na prvu loptu zavoleli svi koji su tražili svoje parče mira u ovom užurbanom gradu. I novi koncept prati prvobitnu zamisao: stvorena je oaza za opuštanje, samovanje, uživanje i duga ćeretanja sa prijateljima. Već sam ga pikirala za one dane kad živa u toplomeru pređe 35 stepeni - hladni plavi tonovi, visoki plafoni, parket kao kod kuće i velika kožna sofa uz modne magazine na stočiću. Prodato!
Sada i eskperimentišu i sa ponudom, poslednji put sam probala topli umućeni čaj sa ukusom maline. Od mene thumbs up :)
Dositejeva 26

19 comments:

  1. Divo! Jedva cekam opet da se zavucem u cozy Martaan!
    xx

    ReplyDelete
  2. Ove postove u hedonisticki vodic kroz Beograd da pretocis. :)

    ReplyDelete
  3. ono sto volim u Maartanu je (pored toga sto mi je na min od posla) je sto nema guzve, milina! pored Kaprica sam prosla sat pre nego sto si stavila slike na insta, i u tom trenutku sam se zacudila sto te nema da pises o njemu =)

    ReplyDelete
  4. krasno izgleda!
    xoxo Sienna
    http://www.fashionintheair.com

    ReplyDelete
  5. Jel moze sve ovo da se smucka u jedno mesto. Sveza hrana, dobar kapucino, mint stolice i debeli modni magazini? :D

    ReplyDelete
  6. Kapric i Martaan su moji favoriti..Kapric me podseca na neciji lep..ususkan stan..i te porukice na zidu..u mom stilu:)))Martaan sa druge strane je satkan od idilicnog,belog enterijera koji mozemo videti u ikei npr..meni licno lici na neku kucu za bar bike.Pa upisujem grafitnom olovkom u notes,podvlacim neon-zutim markerom i pisem-za posetiti:)))

    ReplyDelete
  7. Da li je Martan skup kao kafic ? :)

    POST SJAJAN!!!!

    ReplyDelete
  8. Ovakvi postovi ti toliko dobro idu.
    Sve cu da cekiram, jer ti verujem svaku rec-)

    ReplyDelete
  9. Prekrasno zaista,vi u Bg imate zaista prekrasnih mjesta sad kad sam bila osdusevilo me.

    ReplyDelete
  10. Jelena hvala na prijedlozima svakako ih provjerim po skorom dolasku u Beograd :0
    Nego, jedno pitanjce na web stranici Pane e Vino adresa je Dobracina 6 a ti si navela Omladinskih brigada 86, pa koja je od ove dvije? :)
    Hvala puno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Irma, nema na cemu :) Samo uzivajte.
      Dobracina je stara adresa, nisam sigurna da li trenutno samo renoviraju ili su u potpunosti preselili restoran. U ovom postu prica se o onom u Omladinskih brigada na Novom Beogradu :)

      Delete
  11. Sta mislite o kafeu AZBUKA ili JazzBUKA u Kralja Milana?

    ReplyDelete

Back to Top