24H Berlin guide

Mislim da ću se lagano specijalizovati za 24 sata švrlj ture, zajedno smo tako zavirili u Kopenhagen, Stokholm, Pariz i Zagreb a danas pravac - Berlin!
To nije grad koji osvaja na prvu loptu, njegov šarm leži na potpuno neočekivanim mestima, te morate jasno odlučiti u kom pravcu poći. Prosto, nećete uspeti da upoznate sve njegove ličnosti, za početnike preporučujem kvart Mitte, žilu kucavicu (kul) berlinskog života.


Svoje jutro započnite u kafeu Olive, nalazi se u samom srcu ovog kraja i predstavlja idealno mesto za fini doručak. Obradovaće vas sitni ukusni zalogaji i pristojna kafa. Ipak, ovde se ne dolazi samo zbog zadovoljenja apetita. Ovo moderno mesto u kombinaciji betona, svetlog drveta i crnih Eames stolica je zapravo ključna tačka za posmatranje ljudi. Skoro uvek je krcato, a stil posetilaca će vas bez sumnje oduševiti (street style inspiracija zagarantovana). Umetnička dela u kafeu se ciklično smenjuju, a u ovom trenutku na centralnom zidu izložen je rad Ruby Anemic.
Münzstraße 8
Kako vas čeka dugačak dan, nije zgoreg svratiti na još jednu kafu. Vrrrloo ozbiljnu kafu. Kako kad se radi o ukusima, mešavinama, načinu pečenja, mlevenja, pripremanja i služenja. Tako i kad se radi o kafe pravilima. Niste čuli da tako nešto postoji? Oh well, pa uverite se. U boutique coffee shop The Barn je zabranjeno ući sa kolicima, nije poželjno da idete u toalet, pušenje je najstrože zabranjeno, a iz prostora su proterani i laptopovi! Samo uživanje i samo kafa (mada ako baš želite postoji jedan sto gde je dozvoljeno proveriti mailove).Verujem da ćete pristati na stroga pravila, ne samo da se über brinu o svakom zrnu kafe, već služe i supersveže mleko, svakog jutra mleko dopremaju sa lokalne farme. Čak se i peciva iz pounde pripremaju po starim receptima majke vlasnika Ralfa Ruellera,
Auguststraße 58
Kada se o ukusima radi, bićete oduševljeni količinom različitih kuhinja i svetskih uticaja koji prožimaju Mitte. Kako sam ja u nekoj azijskoj fazi preporučiću vam lokal koji slavi fuziju ukusa Tajlanda i Indonezije. Radi se o simpatičnom restoranu Transit, gde ćete se gurati na malenim crnim stolicama, ali vam to neće ni najmanje smetati, naprotiv. Pošto pregledate meni sa jelima egzotičnih naziva kao što su patka u pidžami, ili zauvek mladi. Zabaviće vas i sistem naručivanja, na stolu vas čekaju blokčići i crne grafitne olovke kako biste upisali sve što želite. Jela se služe u malim projcijama po ceni od 3 evra, a biće vam dovoljna tri (mada ćete svakako naručiti više - sve zvuči tako zabavno :) a sve jeste ukusno)
Rosenthaler straße 68
I dalje ostajemo na polju azijskih ukusa (za ovu preporuku hvala dragoj Tijani T.), ali se primičemo japanskim aromama i skrećemo u restoran Dudu. Sushimi, maki rolnice ili zdela miso supe, sami odučite! Poznavaoci berlinske food scene se kunu da bolji suši nećete naći u ovom gradu. Jednostavan enterijer neće vam odvraćati pažnju od hrane, a za dugačkim drvenim stolovima možete steći i nove prijatelje. Restoran se nalazi u prizemlju stare fabrike sapuna. Mesto za ručak nije teško ugrabiti, dok se za večeru već vodi ozbiljna borba. Zato samo jedna reč - rezervacija!
Torstr. 134
I onda shopping! Hej, pa niste mislili da ćemo to propustiti, ou nou. Mitte zaista predstavlja pravi shopping raj za svaku posvećenu kupoholičarku. Crno-bela Lagerfeld radnja? Tu! All Saints butik na dva sprata? Tu! Boss? Hugo Boss? Boss Orange? Tu, tu i tu. Sisiley shop koji pre liči na concept radnju visoke klase nego na pristupačan butik? Tu! Kors radnja sa najnovijom kolekcijom u trava zelenoj i kobaltno plavoj koži? Tu!! I mogla bih ovako do sutra. Sve je tu.
No, ovog puta skrećem sa modne maršute (uslovno rečeno), pravo na shopping kakav apsolutno obožavam! Knjige. Magazini. Pa to sve pomnožite sa mnogooo kvadrata, previsokim dubokim policama, i posebnim popustima na određena izdanja. Ma slobodno me ostavite i vidimo se kasnije! Knjižara Buchhandlung Walther König specijalizovana je za naslove iz sledećih oblasti: istorija umetnosti, arhitektura, fotografija, dizajn i filozofija. Šta da vam kažem, pažljivo izmerite kofer pri odlasku ;) rizikujete ozbiljan overweight.
Burgstrasse 27
I onda Made! Kako smo bili gosti kompanije Absolut imali smo priliku da posetimo prostor koji su pre nekoliko godina stvorili TadiRock i Nico Zeh uz podršku Absoluta. Ukratko to je prostor zamišljen kao platforma za predstavljanje mladih talentovanih umetnika. Nalazi se na devetom spratu jedne naizgled potpuno obične zgrade, ali ako podignete pogled plavo-ljubičasta svetla pokazaće vam da ste na sasvim posebnom mestu. Jaki kokteli, odlična svirka, sjajna izložba, pa šta vam više treba... Hmmm, pa afterparty!
Naš je bio organizovan u klubu Das Edelweiss, tipično berlinski klub: goli zidovi, starinske stolice, šank i dobra muzika. Ipak, našoj maloj trupi ni to nije bilo dovoljno. Ovoga puta zaobišli smo insajderske savete i odlučili da malo budemo i zbunjeni turisti. Zato je naša sledeća stanica bio klub Berghain, kako nam je google pre puta objasnio radi se o klubu u koji je praktično nemoguće ući (ovde i ovde). Priznajem nisam baš dobra u prihvatanju odbijanja, ali nekoliko Absolut koktela sa krastavcima ubedili su me da ulazimo. I začudo jesmo! Jedno od onih bila, videla iskustava. Za moj ukus, ovaj klub ima prepumpan marketing. Ali volim da verujem da je možda to bio neki slow petak. U svakom slučaju, probajte, zabavno je iskušati svoju sreću sa tim vratairma čije sisteme odluka do sad niko nije prokužio.
Am Wriezener Bahnhof
 I do sledećeg puta - živeli!


14 comments:

  1. Glavni krivac kada se mesta za posetiti umnozavaju - Jelena K.

    ReplyDelete
  2. Ah, Berlin :) Moj omiljeni grad, definitivno. Jako lep pregled, pogotovo sto nisam bila na mestima koje si opsiala, pa je uzivanje otkrivati nove. Sem Barn-a, jako dobra kafa i sjajni sendvici. Onaj sa kruskom i cumembert sirom, njami.
    Ali da, lepo si rekla, da njegov sarm lezi u neocekivanim mestima, istrazivanju, "gubljenju" u ulicama, kaficima, prodavnicama.. Dosta se promenio, doduse, otkad sam ja bila prvi put i prosle godine drugi put, nekako je sad vise hipsta vibe, dok je ranije bio vise alternativniiji. Moj neki utisak.
    A Walther Konig, raj, prsto raj od knjizare!

    Sorry, malo sam se raspisala, al sta cu kad volim Berlin :)
    Uzivaj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo pisi :)))
      O Berlinu bi stvarno moglo da se pise do sutra. Koooliko zanimljvih mesta! Ja sam samo zagrebala, ali mislim da bi mi dobro dosla i neka letnja poseta, onako bez kraja i pocetka. Pa lagano :)

      Delete
    2. Preporucila bi posjetu u ljetnim mjesecima kad grad jednostavno zivi po ulicama i parkovima:), a za obici ima zbilja svega i svacega, hrpa restorana s prefinom hranom, kafica s odlicnom kavom i kolacima, ma za svakoga ponesto :). Ja sam tu preko godine dana i stalno otkrivam nesto novo :)!

      Delete
  3. Obozavam Berliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin!!! : ) bas se obradovah ovom postu..

    ReplyDelete
  4. Sta mi radis, oh! Savrseno izgledaju ova mesta!!!

    ReplyDelete
  5. Sjajni predlozi. Zapisala i jdv cekam prvu priliko da čekiram

    ReplyDelete

  6. 토토사이트
    프로토


    Just ɑ smiling visitor һere to share the love (:, btw outstanding design.

    Loօk at my web-site;

    ReplyDelete
  7. 스포츠토토티비
    스포츠토토


    Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be
    waiting for your further post thank you once again.

    ReplyDelete

Back to Top