Food @ Belgrade

I haj večeras post.
Pod A) jer sam nekako previše lenja da dovršim (počnem) sve obaveze za danas (malo zagrevam mozak i prste na blogu).
Pod B) jer ćemo sada ozbiljno pričati o grickanju, malim zalogajima, ukusima, i ostalim mljacstvarima.
A kako je krenulo verovatno ćemo morati čim pre (još sutra!) na strogi prolećni fitnes režim.
Pa hvatimo zalet dok još smemo.
Ovoga puta ne idemo u fensi restorane, ne bavimo se ozbiljnim food konceptima, zaobilazimo ljubazne konobare u uštirkanim košuljama i fokus stavljamo na opuštena mesta.
Sa nogu ili za sesti.
Slatko. Ušuškano. Kul.
Te, ukusno. Ukusno i dobro dizajniramo.


Počinjemo od osnova. Hleb. The hleb zapravo.
Onaj koji nosi potpis Šarlo. Prva pekara nalazi se na dobro poznatoj adresi Dobračina 59b.  Novi član porodice Šarlo svoje mesto pronašao pored Kalenić pijace.
Koncept oproban. Minimalizam u enterijeru. Luster, uljana slika Cileta Marinkovića kao ključni detalji. Beton, drvo, metal kao verni pratioci. Ipak, izgled pada u drugi plan pošto pazarite hleb.
Trebalo bi da ste pronašli svoj favorit: orasi&brusnice ili integralni hleb sa medom?
Ključno je odabrati dobar dan za omiljeni ukus.
Ugao Kalenićeve i Topolske
Sledeća stanica nam je na Dorćolu.
Nadam se da ste do sada svratili i isprobali šta to Eatalian nudi.
A tamo nude... Svašta! Eatalian je stvarno sve i svašta (u najboljem mogućem smislu) i restoran i kafić i fast food i delikatesna radnja. Uglavnom odavde je teško izaći gladan i nervozan. Jednostavno pomnožite tradicionalne italijanske specijalitete, kvalitetne sastojke made in Italy, pa još i fina italijanska vina plus italijanska muzika i vlasnik Italijan... Dobijate prrriiilično dobar rezultat.
I sam enterijer je vrlo šarmantan, u prizemlju deo predvidjen za take away, dok je za one spremne da se ozbiljnije posvete hrani predviđen sprat.
Gospodar Jevremova 47
I kao treći adut u ovom  ukusnom deljenju ulažem kafe Kozmetičar.
To je lokal koji svojim enterijerom priziva bezbrižne sedamdesete godine. Tu su retro espreso mašina, pravi (i radni!) gramofon, šarene retro foteljice i tapacirane stolice... Ipak, nije samo prostor taj koji asocira na neka opuštenija vremena, kafe Kozmetičar ponosi se i titulom slow coffee place, i to ne samo zato jer ta rečenica zvuči kul, već i zaista možete naručiti slow kafu, razlika je u tome što se ona sprema ručno sa filterom i služi se u čaši.
I to nije jedini dokaz da ovde za protok vremena ne mare previše, već i doručak služe čitavog dana! Priznajem, mene su time kupili, obožavam doručaskata mesta! Takođe, nedeljom od 9 do 13 časova na snazi je branč u stilu all you can eat. Uz domaće kolače, palačinke, Kusmi čajeve i kućni blend kafe, ovaj lokal je lako stiže na moju listu preporučenih.
Radoslava Grujića 25
P.S. nadam se da pratite novu Absolut igricu, dobitnici fotografisanja kod Miloša Nadaždina su izvučeni, a oni su već smislili nešto novo. Ovog puta radi se o posebnom animiranom stripu u čiji se scenario i sami možete uključiti i tako skrenuti radnju u pravcu vama padne na pamet! Obrobajte vašu maštu i pokušajte da se izborite za svoju Absoult scenu!
One sa najboljim idejama, kao i uvek, čekaju zanimljive nagrade. Srećno!





30 comments:

  1. Replies
    1. Honey kad god budes zelela! Imas 24 sata pre nego sto odem na strogu dijetu lol :)

      Delete
  2. jao, sve sam ovo obisla, jela, probala, gricnula..daj nesto novo =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andjo pa imam i ja dusu, a i zahtevan posao, ne postizavam ;)
      Aj daj neka nova mesta, pa mi tebe da pratimo? ;)

      Delete
    2. Otvorio se Bajloni, nova verzija Jazz kafanice, ne znam da li si ljubitelj piva, ali Kabinet Brewery krece u opasan biznis, za vikend je super kul dogadjaj u Mikseru uz to i Bar Kucica, Od usta do usta, Lutic (posebno leti,)Teddy Bear, Bistro Bien...

      Delete
    3. Kekek Andjo pa ne znam ni sto citas savete, ocigledno sve znas ;))
      U tom deljenju mi je kul Bajloni.... Ostalo me nije bas u srce pogodilo :)
      Ali sad ce prolece/leto pa da nam se malo razmrdaju ugostitelji :)

      Delete
  3. Sarlo pekara i Kozmeticar su mi u komsiluku i rado ih posecujem ;)

    ReplyDelete
  4. jao koja predivna mjesta. mogu tek zamisliti kakva je tek fina hrana. nadam se da ću bar ednom okusiti nešto na tim predivnim mjestima. obožavam tvoje tekstove <3

    ReplyDelete
  5. Uvek sve znam, al ovaj Eatalian je potpuni novitet! Kakva prelepost! Na to do list za sutrašnju pauzu za ručak!

    ReplyDelete
  6. Sobzirom da sam ja iz Nisa jedva cekam da prvom prilikom dodjem do Bg-a i da posetim divnu kaldrmu Dorcola(uhhh kako ja volim one njegove divne zgrade sa onim velikim prozorima koji podsecaju na Paris)tako da cu rado posetiti "Eatalian"jer ko moze odoleti tom italijanskom duhu i smeku i naravno njihovom neprikosnovenom stilu..Ali primamljivo zvuce i ove reci "gramofon i retro detalji" tako da i na tom mestu moje cipelice moraju ostaviti svoj pecat..jer kada neko poput mene voli crno bele filmove i Frenk Sinatru prosto mora osetiti tu car retro kafe-a 'Kozmeticar'P.S.kao i uvek opsirna sam,ali to sam ja volim da brbljam kada mi je nesto sik i kul!Pozz:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Ivana znaci imas novu turu, cekamo onda fotke na insta ;)

      Delete
  7. Moj planer-sekcija Lifestyle- naslov pink gel olovkom : beogradska Mljac mesta... slede tvoje preporuke. Love the post. :D

    ReplyDelete
  8. Jeeeeiiij, ovo mi je nedostajaloooo :) Obozavam ove postove i preporucujem ljudima kad me pitaju gde da idu na klop ili pice, tako da :))) :* x 100!

    ReplyDelete
  9. Zivim veoma blizu Kataniceve, ali nisam primetila Sarlo pekaru. Juce sam bas obratila paznju (ko zna, to bi trebalo da bude odmah pored Soko Starka) i nisam je videla. Da li je Katanićeva 1 tacna adresa ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesi li procitala post? Pise da je u Dobracinoj 59a

      Delete
    2. Ako si obratila paznju, iznad prve slike, tj. na kraju teksta o Sarlu pise Kataniceva 1, a tu se, navodno (to sam nasla i na drugim sajtovima), nalazi druga pekara Sarlo. Prva jeste u Dobracinoj 59b.

      Delete
    3. Hmmm, sad sam i ja zbunjena vise sa tim nazivima ulica, ja sam jos u dobu kad je Krunska bila Proleterskih brigada :)) retro all the way
      Mozda najbolje poslusati forskver https://foursquare.com/v/šarlo/51a3c45eabd8796ee6a53c6d

      Delete
    4. Nasla sam pekaru. Adresa na foursquare-u je tacna. Nalazi se na uglu Kalenićeve i Toploske. Pozdrav. :)

      Delete
    5. Etogac, resena misterija :) odoh da ispravim i zvanicno :)

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. tamara nastović lukićFebruary 22, 2014 at 8:34 PM

    četiri žene su pune entuzijazma krenule sinoć u restoran Eatalian! prostor je jako skučen,iako na slikama izgleda fantastično!klopa je ispod svakog proseka,a naručile smo 4 različita jela! osoblje-blago nezainteresovano i usporeno...šta reći-krajnje razočarane :( a možda nas je samo vreme pregazilo ili smo previše izbirljive,što najiskrenije,mislim da nije slučaj!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Pa dobro nije bas prostor za petak vece, vise je za dnevne zalogaje :) Ovo je post vise za gric sa nogu. Meni je za uzinu bio super, a nisam isprobala vecernju varijantu, mada ako je tad tako... onda ni necu :/

      Delete
  12. tamara nastović lukićFebruary 22, 2014 at 8:36 PM

    moj prethodni komentar koji nisam uspela da objavim je bio daleko nadahnutiji ali i ovo je dosta....od mene

    ReplyDelete
  13. Jooooj, cuvena Toploska ulica... Naravno, takva ulica ne postoji, pa nije cudo sto ne postoji ni prodavnica. Postoji i Topolska ulica i u njoj takodje nema prodavnice. Znaci, jedino tamo dole negde, daleko, daleko. A posto vlasnicima ocigledno nije bas do para, ne snabdevaju zdrave prodavnice sa tim hlebom koji je em najbolji, em najjeftiniji :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kakva dramica za jedan stari stari tajpo ;)))
      Postoji ulica, a postoji i prodavnica, bas u Kalenicevoj, kod vinarije, mala je i radi napr do 4-5, vise se i ne secam... Ali ko voli taj hleb, to je to.

      Delete

Back to Top